Is Laserjet beter dan Inkjet voor consumenten?

Door , dinsdag 13 september 2022 om 17:45 - Algemeen

Wat is beter, een Inkjet printer of een Laserjet printer? Deze vraag is mij regelmatig te binnen geschoten. Elke keer als ik een nieuwe printer aanschaf, dan is dat een Inkjet printer. Een printer die met cartridges gevuld met vloeibare inkt werkt. Eigenlijk kijk ik al automatisch naar Inkjet printers en laat ik de Laserjet volledig achterwege, maar is dit wel handig? Is de Laserjet tegenwoordig niet misschien veel beter en uitgebreider dan en Inkjet printer? Om deze reden hebben we hier een vergelijking gemaakt om te zien welke van deze printertechnieken beter geschikt is voor de gemiddelde consument.

Technologie

De technologie van een Laser printer is totaal anders dan de Inkjet printer. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarom maken we een kleine vergelijking van de plus- en minpunten van beide technologieën. Dit kan al een vrij duidelijke indicatie geven over welke printer beter bij je past.

Laser printen

VoordelenNadelen
+ Zeer hoge printsnelheid Hoge aanschafprijs
+ Scherpe en accurate prints Toners zijn duurder dan inkt
+ Grote papiervoorraad Kleuren printoptie alleen in duurdere modellen
+ Vrij goedkoop in gebruik Scan- en kopieerfunctie alleen in duurdere modellen
+ Onderhoudsarm Kan niet altijd op meerdere papiersoorten printen
+ Toner gaat lang mee 
+ Lange levensduur 

Inkjet printen

VoordelenNadelen
+ Lage aanschafprijs Lage papiervoorraad
+ Goedkope inkt cartridges Minder prints per cartridge
+ Kleurenprints Meer onderhoud nodig
+ Regelmatig all-in-one. Scannen en kopiëren standaard mogelijk Minder scherpe afbeeldingen
+ Kan printen op veel papiersoorten Cartridges kunnen opdrogen na lange tijd van stilstand
  Kortere levensduur

Praktijkvoorbeeld: Budget van €100

Stel: Jij hebt een budget van circa €100. Kun je dan als consument beter een laser of inkjet printer kopen?

Laserjet vs Inkjet

Laten we beginnen bij de functies van beide printers. Welke printer kan op meerdere soorten materiaal printen, kopieren of scannen naar de computer. Dit zijn onderdelen die toch veel gebruikt worden door de gemiddelde consument. Wat kan een laser printer, en wat kan een Inkjet printer. Hierbij houden wij rekening met printers van dezelfde prijscategorie van € 100. Hierbij hebben we gekozen voor de Canon i-SENSYS LBP6000B Laser Printer en de Canon PIXMA 5350 All-In-One Inkjet Printer. Voor respectievelijk € 89,10 en € 94,99.

 SnelheidScannenKopierenKleurZwart/Wit
Inkjet12 PPMVVVV
Laserjet18 PPM   V
 A4Glossy A410x15cmCD/DVDEnvelopDubbelzijdig
InkjetVVVVVV
LaserjetV   V 

Kosten

Wat kosten deze printers, hoe duur zijn de cartridges die erin gaan, en hoeveel printjes kun je maken voordat je de cartridge of toner moet vervangen? Dit zijn wel de belangrijkste punten van de printer. Is een Laser printer inderdaad goedkoper dan Inkjet, doordat het meer kan printen voordat je de toner moet vervangen?

Toner kosten: € 51,35 (CRG-725)
Geschatte zwart/wit prijs per pagina: € 0,03209 (circa 1600 pagina’s per cartridge)

Inkt cartridges kosten: € 10,67 (CLI-526)
Geschatte zwart/wit prijs per pagina: € 0,00362 (circa 2945 pagina’s per cartridge)
Geschatte kleur prijs per pagina: € 0,02134

SENSYS LBP6000B: €89,10
PIXMA MG5350: €94,99

Conclusie

Is Laserjet beter dan Inkjet voor consumenten? Kort antwoord? Nee. Lang antwoord? Het hangt er van af.

Een Laser printer is een zeer goede aanschaf indien je alleen maar tekst print. Het is misschien een pittige uitgave om deze aan te schaffen of om de toner te vervangen, maar de hoeveelheid A4’tjes die je kunt printen met een enkele toner maakt dat het veel zuiniger is dan Inkjet. Op lange termijn haal je de kosten er dubbel en dwars uit met een Laser printer. Hierbij helpt het dat de printers erg solide zijn en een lange levensduur hebben.

De Inkjet printers hebben meer mogelijkheden, niet alleen de bovengenoemde printmogelijkheden, ook hebben deze vaak een Wi-Fi verbinding of de mogelijkheid om direct van een geheugenkaart af te printen. Het hangt sterk af van wat je behoeften zijn. Indien je bereid bent meer geld uit te geven, kun je ook een Laser printer kopen die kan scannen, kopiëren en foto’s in kleur kan printen. Het is een dure aanschaf, maar ook bij de kleuren Laser printers haal je de kosten er in de loop der jaren goed uit.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

7 reacties

 1. John schreef:

  Leuk artikel, staat ook hoog bij google, dus ik adviseer toch om die kosten wat meer aan te passen aan de praktijk. Nu is het erg onduidelijk en misleidend. Plus fabrikanten willen de aantallen vaak mooier laten lijken dan in de praktijk. Op de site van de consumentenbond zou je ook wat accuratere informatie kunnen vinden. En de beste koop van de laserprinter valt bijvoorbeeld op een Canon i-sensys LBP6030W van €70,- euro. Vind ik inet absurd duur voor een goede laserprinter met wifi.

 2. bas schreef:

  Beste Bart

  ik krijg sterk de indruk dat je betaald wordt door belanghebbenden. Cartridges zijn over het algemeen peperduur. Dat is juist het grote nadeel van inktjetprinters.
  groeten
  Bas

 3. Patrick schreef:

  Sorry maar 2945 copietjes met een inktcartridge, dat heb ik nog nooit meegemaakt. ik ben meestal al blij als ik er 100 mee kan maken….

 4. Barbara schreef:

  Beste Bart, ga nog maar eens kijken naar de prijzen van de cartridges en het verbruik. Die 2945 pagina’s zie ik niet terugkomen, wel 1500 pagina’s voor € 28,- ( en geen € 10,xx) Klik even op de link die je hebt aangegeven in je artikel, dan kom ik uit op grofweg € 0.18 per pagina inktjet.

 5. W.J. Wierda schreef:

  Hallo Bart,

  Waarom heb je ook niet de kosten van het stroom verbruik mee genomen. Een laserprinter gebruikt toch wel heel wat meer stroom dan een inkjet printer. Ik print veel foto’s uit en dan vind ik dat inkjet printer iets mooier de foto’s uit print.

 6. J. Flinkenflögel schreef:

  Ik snap bovenstaande berekening niet, ik denk dat er wat met komma;s is verschoven.
  Ik heb pas een vakantieverslag uitgeprint, zo’n verslag van mij print ik op iets beter dan gewoon papier, maar wel met de keuze “gewoon papier”, kwaliteit “hoog”
  Ik he per cartridge echt de geclaimde prijzen niet gehaald: voor de ca. 159 pagina’s heb ik per kleur tussen de 1 en 2 catridges gebruikt en bijna een hele zwarte (kleine) cartridge.
  Waar dat aantal van 2945 pagina’s per zwarte cartridge vandaan komt wete ik niet, maar deregelike hoge aantallen heb ik nog niet gezien bij inktjets (printer Canon Pixma IX IX 6550, maar op mijn vorige Pixma IP 4650 nooit dergelijke astronimische aantal pagina’s gehaald).
  Voor enekel zwart-wit afdrukken heb ik juist een laserprinter aangeschaft (Samsung ML-1915).

  Ik sanap al helemaal niets van de conclusie waarin de laser tegelijkertijd minder en meer pagina’s per cartridge kan leveren:
  Toner kosten: € 51,35 (CRG-725)
  Geschatte zwart/wit prijs per pagina: € 0,03209 (circa 1600 pagina’s per cartridge)
  Inkt Cartridges kosten: € 10,67 (CLI-526)
  Geschatte zwart/wit prijs per pagina: € 0,00362 (circa 2945 pagina’s per cartridge)
  Geschatte kleur prijs per pagina: € 0,02134
  Dus duidelijk veel meer pagina’s uit een cartridge.

  “maar de hoeveelheid A4′tjes die je kan printen met een enkele toner maakt dat het veel zuiniger is dan Inkjet. ”
  Maar tevens meer pagina’s met een toner.

  • Bart Dekker schreef:

   Allereerst, dank voor je reactie!

   We hebben gekeken naar de aantallen die vernoemd worden in het artikelt. De 2945 pagina’s per cartridge is door canon zelf aangegeven. Er staat hierbij tevens vermeld dat er rekening gehouden wordt met de 5% page yield en een zogenaamd “extra rendement”. Verdere informatie hierover is hier te vinden: http://www.inktweb.nl/blog/hoeveel-is-een-5-pagina-opbrengst/
   Het extra rendement is niet echt duidelijk, maar de printer gebruikt bij een standaard zwart/wit print, als de printer zelf niet op zwart/wit is ingesteld, niet alleen de zwarte cartridge. Tijdens het printen wordt dan ook gebruik gemaakt van de photo black cartridge. Dit is te merken doordat alle cartridges, zelfs kleur, toch leeg raken als je alleen zwart/wit print, maar de grootste zwarte cartridge bijna altijd vol blijft. Hierdoor kun je inderdaad met 1 grote zwarte cartridge bijna 3000 pagina’s printen. Als we kijken naar het exclusief gebruiken van deze cartridge, haal je er ongeveer 500 uit, met een 5% page yield.

   Een toner daarintegen gebruikt alleen de zwarte cartridge voor zwart/wit prints, en kan dan alsnog 1600 pagina’s printen. Je hebt de perfecte keuze gemaakt door een laserjet aan te schaffen voor enkel zwart/wit printwerk.

   Bart