Hoe bewaar ik mijn inktcartridges het beste?

Door , maandag 19 september 2022 om 15:07 - Tutorials

inktcartridges-bewaren-in-kluis


Bijna elke printergebruiker heeft een voorraadje inkt. Als een van de cartridges leeg is, heb je altijd een nieuwe bij de hand zodat je nooit met een onbruikbare printer komt te zitten. Zodra deze cartridge in gebruik is genomen, vul je je voorraad weer aan. Dit kan als gevolg hebben dat je soms weken, maanden of jaren lang een stel cartridges hebt liggen die niet gebruikt worden. In je achterhoofd zul je altijd blijven denken; “zullen de cartridges nog werken zodra ik ze nodig heb?”

Ook kan het voor komen dat je je printer aan het reinigen bent omdat de spuitkoppen verstopt zitten of je een vastgelopen vel papier aan het verwijderen bent. Bij deze acties is het vaak het geval dat je de cartridges uit de printer moet verwijderen. Deze leg je neer op een veilige plek zodat niet alles onder de inkt komt te zitten, maar ook  hierbij denk je; “drogen de inktcartridges niet uit als ze te lang open en bloot blijven liggen?”

Om deze zorgen weg te nemen, hebben we een lijstje gemaakt met tips over hoe je je cartridges het beste, zo lang mogelijk, kunt bewaren.

Ongeopende cartridges

Deze zijn eigenlijk heel gemakkelijk vrij lang te bewaren. Ze zitten geseald in plastic en verpakt in een kartonnen doosje. Er komt geen lucht of zonlicht bij waardoor de inktcartridges vrij lang mee gaan. Toch zijn er een paar maatregelen die je kunt nemen om deze cartridges zo lang mogelijk te bewaren.

 • Zet de doosjes rechtovereind
  Vaak hebben de doosjes een duidelijke onderkant die vlak is, waardoor de doosjes rechtovereind kunnen blijven staan.
 • Houd ze uit het zonlicht
  Zonlicht verwarmt de doosjes, en hitte is niet bepaald bevorderend voor de levensduur van de cartridges.
 • Bewaar ze koel
  Zoals hierboven vermeld, is warmte niet goed voor de inkt. Houd de cartridges niet alleen uit zonlicht, maar ook uit de buurt van een radiator, of een PC die vrij warm wordt.

Geopende cartridges

Cartridges die al in een printer hebben gezeten of waarvan de plastic bescherming is verwijderd zijn wat moeilijker te bewaren. Deze kunnen niet zomaar een nacht open en bloot blijven liggen. Toch kun je met een paar handige methodes zorgen dat ze niet uitdrogen.

inktcartridges

Let wel op, dit zorgt er niet voor dat de inktcartridges dagen of weken buiten de printer kunnen blijven.

 • Plak de spuitkop dicht
  Met een plakbandje kun je de spuitkop of inktkussen bedekken zodat er geen lucht bij komt. Bij Canon printer cartridges zit er aan de bovenkant ook een klein gaatje, bedek deze ook zodat de hele cartridge luchtdicht is.
 • Bewaar ze donker en koel
  Bij deze cartridges is deze regel nog belangrijker, zorg dat er zo min mogelijk warmte of zonlicht bij komt. Leg ze bijvoorbeeld in een opbergkast of een bureaulaatje.

Met deze tips kun je cartridges vrij lang bewaren. Ongeopende cartridges hebben vaak een houdbaarheidsdatum op de verpakking staan, maar zelfs enkele maanden of jaren na verloop van deze datum kunnen de cartridges nog gebruikt worden, indien ze goed bewaard zijn.
Geopende cartridges kunnen op deze manier best 1 á 2 nachten bewaard blijven, en weer teruggestopt worden in de printer.

Tip: gebruik gekleurd plakband. Na het verwijderen van de tape kun je dan goed zien of er restjes plakband zijn achtergebleven op de cartridges!

Maar wat met de cartridges in de printer?

Het komt ook regelmatig voor dat je weken of maanden niet print. Je print natuurlijk niet zomaar allemaal willekeurige afbeeldingen of hele boekwerken uit. Inktcartridges kunnen dan ook wel eens tijden lang stil in de printer zitten. Een veel voorkomende gedachte van mensen is dat de stekker uit de printer moet. Zo spaar je stroomkosten van een apparaat dat je niet gebruikt.
Nu is deze gedachte absoluut logisch en ook waar, je spaart inderdaad de stroomkosten, maar het kost je uiteindelijk meer geld aan inkt.

Als de printer staat aangesloten op het lichtnet, zal het een keer in de zoveel tijd een kleine reiniging uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de printkoppen schoon blijven en de inkt niet stolt in de cartridge. De inkt gaat hierdoor langer mee. Kortom, het is goedkoper om je printer aan te laten staan en je inkt langer te bewaren, dan de printer uit te zetten om stroom te besparen en na een paar maanden nieuwe cartridges te moeten aanschaffen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

6 reacties

 1. Nello schreef:

  bedankt voor de tip , voor bewaren cartridge , kan het soms ? helpen om Lauw/warm water te gebruiken bij twijfel ?
  dank voor antwoord
  Nello (is roepnaam )

  • Youp schreef:

   Hi Nello, u kunt de cartridges een korte tijd buiten de printer bewaren, mits u deze goed afsluit van de buitenlucht. Mochten de cartridges na het bewaren toch uitgedroogd zijn, kunt u deze verstopping verhelpen door de cartridges in een bakje met warm water te zetten.

 2. Mark schreef:

  Is het een goed idee om volle catridges in de koelkast te bewaren?

  • Youp schreef:

   Dag Mark,

   Dat lijkt me geen goed idee, omdat de luchtvochtigheid in een koelkast meestal hoog ligt, en de temperatuur te laag is. Dat is slecht voor de cartridges. Ergens in een laadje of kast op kamertemperatuur is prima!

   Met vriendelijke groet,
   Youp

 3. Bruno Bertels schreef:

  Bedankt voor de interessante informatie
  Bruno