Hoe werkt een laserprinter?

Door , woensdag 14 september 2022 om 10:57 - Tutorials

Het principe van een Inkjetprinter is vrij simpel. Je stopt de cartridges met inkt in de printer, en de printer spuit hier miniscule druppeltjes van op het papier. De ruimte tussen de druppels en de verschillende kleuren naast elkaar zorgen ervoor dat wij lichte, donkere of gemengde kleuren kunnen zien. De grote concurrent van inkjet is laser. Dat klinkt natuurlijk veel interessanter; een printer met een laser. Maar hoe werk een laserprinter precies?

Een laserprinter is bijna Sci-Fi
Een laserprinter is bijna Sci-Fi

Toner cartridges

Een laserprinter gebruikt geen inkt, maar toner. Toner is een poeder. Dit poeder wordt op het papier aangebracht en gesmolten zodat het zich samensmelt met het papier. Zo krijg je een soort plastic afdruk op het papier. Een voordeel hiervan is dat de afdruk langer meegaat dan een afdruk van een Inkjetprinter. Toner zit veelal in een cartridge, maar er zijn ook apparaten welke gebruik maken van losse plastic flessen.

In het kort, hoe werkt een laserprinter?

Een laserstraal laadt een onderdeel van de printer, de drum, met statische elektrische tijd. Het te printen document wordt met de laser op de drum geprojecteerd waardoor er toner op de juiste locatie blijft hangen op de cilinder. Dit wordt vervolgens op het papier achtergelaten.

Het proces

Dat is in het kort hoe een laserprinter werkt. In de werkelijkheid gaat het proces meer als volgt;

  1. De drum wordt ontladen om zo alle overige toner te verwijderen van de cilinder
  2. De Corona draad geeft een positief geladen puls af op de drum
  3. De laser ontlaadt de drum op de desgewenste locaties die corresponderen met de afdruk
  4. Doordat de toner ook positief geladen is, wordt het aangetrokken tot enkel de negatief geladen delen van de drum
  5. Het papier wordt tevens negatief geladen waardoor de positief geladen toner aangetrokken wordt door het papier. De elektrostatische lading van het papier is sterker dan die van de drum waardoor de toner gemakkelijk loslaat
    -Een kleurenlaserprinter werkt exact hetzelfde, alleen herhaalt deze het proces voor elke benodigde kleur. Eenmaal voor cyaan, eenmaal voor magenta en eenmaal voor geel.
  6. Het papier en de drum lopen op gelijke snelheid waardoor de afdruk op de juiste locatie komt. Als de drum zijn toner achtergelaten heeft op het papier, wordt deze weer ontladen van de statische elektriciteit zodat alle restjes toner van de drum afvallen
  7. Het papier wordt verwarmd door twee warmte-elementen waardoor de toner samensmelt met het papier en zodoende een langdurige, scherpe afdruk achterlaat.

De onderdelen van een Laserprinter

zo werken laserprinters

Laten we de belangrijkste onderdelen bekijken van de laserprinter. Een afdruk kan niet gemaakt worden zonder een van deze elementen.

Drum & Corona draad: De drum is een cilinder waarop de toner wordt geplaatst. De toner wordt aangetrokken door lichtgevoelige statische elektriciteit. Om de drum de statische elektriciteit te geven, wordt de Corona draad gebruikt. Deze geeft een positief geladen elektrostatische lading af.

Laser: Doordat de drum lichtgevoelige statische elektriciteit heeft, kan deze via de laser omgezet worden naar negatief geladen statische elektriciteit. De toner zelf is positief geladen en word zo door de negatief geladen delen op de drum aangetrokken.

Papier: Ook het papier zal een positief geladen statische elektriciteit overgebracht krijgen op de locaties die corresponderen met de negatief geladen stukken op de drum. Hierdoor is het papier krachtig genoeg om de toner van de drum af te trekken.

Fuseren: Het papier zal vervolgens tussen twee verwarmde cilinders getrokken worden die de toner smelten. Hierdoor fuseert het zich met het papier waardoor een soort plastic afdruk achterblijft.

Waarom laser?

Lasers zijn gemaakt uit zeer hoog geconcentreerd licht. Het is heel scherp, fel en accuraat. Een zaklamp bijvoorbeeld verlicht een heel groot gebied die heel fel belicht is in het midden en steeds donkerder wordt aan de uiteindes. Een laser belicht een specifiek deel zonder dat het licht “lekt”. Hierdoor kan dus heel precies geprojecteerd worden op de drum en krijg je alleen toner op de gewenste delen van de cilinder en dus ook op het papier. Ook LED, Light Emmiting Diodes, zijn heel precies in het verspreiden van licht en kunnen ook in laserprinters gebruikt worden. Het voordeel van LED is dat het vele malen energiezuiniger is dan een laser.

Waar koop je een laserprinter?

Het kopen van een laserprinter is niet moeilijk, omdat de meeste informatie al is uitgelegd door de verkoper en er zijn altijd nog de specificaties. Je kan bij Inktweb.nl geen losse printers kopen maar je kan wel naar een vertrouwde website zoals: Bol.com, Coolblue of Mediamarkt.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

13 reacties

  1. Cor Loeffen schreef:

    Ik heb een hp laserprinter. Deze lening perfect het de kleuren maar het zwart wordt zeer vaag afgedrukt. Hoe is dat te verklaren?

    • Goedemorgen, is het mogelijk dat de zwarte toner bijna op is? Dit kan namelijk ook zorgen voor vage afdrukken. Daarnaast kan het ook liggen aan de drum van de printer die een beetje vuil is. Ik verneem graag of het probleem verholpen is.

  2. Albert schreef:

    U noemt hier de epson ecotank printer, laat dat nu juist de laatste printer zijn geweest, die ik vorige week heb weggegooid , en dat deed een beetje pijn, er kwam gewoon niets meer uit , terwijl de tanks nog 2/3 vol zaten , heel jammer. Ik heb nu weer een inkjet besteld , gewoon met gewone cartridges , maar ga , denk ik toch sparen voor een laserprinter(kleur). Is dat verstandig van mezelf of heeft u nog andere suggesties?

  3. Albert schreef:

    Kan ik met de laserprinter ook haarscherpe foto’s afdrukken , ik print maar weinig en met een inktjet zit ik continue met opgedroogde cartridge, ben er over aan het denken. En als hij foto’s ook zo afdrukt , dan schaf ik hem zeer zeker aan!!!

    • Youp schreef:

      Bedankt voor uw reactie! Voor het beste foto-resultaat is een inkjet printer eigenlijk het beste, maar laserprinters zijn hier ook zeer capabel in! Het nadeel is dat een laserprinter met poeder werkt, zoals uitgelegd in dit artikel. Wanneer er een foto wordt geprint kan het zijn dat deze poeder kan gaan afgeven. Dit komt doordat de DPI (dots per inch) dicht op elkaar zitten, wat kan leiden tot foto’s die inkt afgeven.

      Om te voorkomen dat uw inkjet cartridges uitdrogen, is het belangrijk dat u de printer altijd aangesloten houdt op de netstroom. Op deze manier drogen de cartridges niet uit.

      • Albert schreef:

        “Om te voorkomen dat uw inkjet cartridges uitdrogen, is het belangrijk dat u de printer altijd aangesloten houdt op de netstroom. Op deze manier drogen de cartridges niet uit.”

        Mijn printer zit dus altijd op het netstroom, dus dat laatste is niet helemaal waar, maar uit uw reactie kan ik opmaken dat ik toch beter bij de inktprinter kan blijven?

        • Youp schreef:

          Vreemd dat uw cartridges dan uitdrogen! Welk printermodel heeft u? De meeste moderne printers hebben een mechanisme dat voorkomt dat de inkt opdroogt. Wellicht is een Epson Ecotank wel iets voor u. Bij deze printer hoeft u zelf geen cartridges in de printer te stoppen, maar alleen maar de inkt bijvullen met een flesje. Hiermee voorkomt u dus opgedroogte cartridges!

          Als u de allerbeste kwaliteit foto’s verwacht, is een inkjetprinter toch het best. Omdat u ook maar sporadisch print kan een laserprinter duur uitpakken, omdat de printer zelf duur in aanschaf is, en de verbruiksartikelen zoals de toners ook aanzienlijk duurder zijn.

  4. Brigitta Thorn schreef:

    Het is een duidelijke uitleg en mijn problemen kan ik nu fixeren tot de drum en toner, bedankt

  5. Jaap schreef:

    Als je weinig print ja dan is de inkt pot leeg is het dan nuttig om een laserprinter te kopen hoelang blíjft de poeder goed ? en werkbaar gr

    • Youp schreef:

      Beste Jaap,

      De poeder in een laserprinter blijft altijd goed, mits de printer zich bevind in een koele en droge ruimte. Bij te veel luchtvochtigheid kan de poeder gaan klonteren, echter is dit een zeldzaam fenomeen.

  6. Marilena schreef:

    Wat is ‘statische elektrische tijd’ ? :P

  7. Yvonne schreef:

    beste Bart,

    Zelf ben ik niet super technisch, maar nu begrijp ik ook waarom ik een laserprint moet gebruiken voor transfertechniek op stof of hout en waarom dit niet gaat lukken met inktjetprinter.
    Bedankt voor je uitleg.
    Yvonne

  8. Van Herreweghe Guido schreef:

    Het was een zeer goede uitleg,nu weet ik hoe een laserprinter werkt.
    Dank u.