Hoe werkt een laserprinter?

Door , donderdag 30 mei 2013 om 15:05 - Tutorials

Het principe van een Inkjetprinter is vrij simpel. Je stopt de cartridges met inkt in de printer, en de printer spuit hier miniscule druppeltjes van op het papier. De ruimte tussen de druppels en de verschillende kleuren naast elkaar zorgen ervoor dat wij lichte, donkere of gemengde kleuren kunnen zien. De grote concurrent van inkjet is laser. Dat klinkt natuurlijk veel interessanter; een printer met een laser. Maar hoe werk een laserprinter precies?

Een laserprinter is bijna Sci-Fi

Een laserprinter is bijna Sci-Fi

Toner cartridges

Een laserprinter gebruikt geen inkt, maar toner. Toner is een poeder. Dit poeder wordt op het papier aangebracht en gesmolten zodat het zich samensmelt met het papier. Zo krijg je een soort plastic afdruk op het papier. Een voordeel hiervan is dat de afdruk langer meegaat dan een afdruk van een Inkjetprinter. Toner zit veelal in een cartridge, maar er zijn ook apparaten welke gebruik maken van losse plastic flessen.

In het kort, hoe werkt een laserprinter?

Een laserstraal laadt een onderdeel van de printer, de drum, met statische elektrische tijd. Het te printen document wordt met de laser op de drum geprojecteerd waardoor er toner op de juiste locatie blijft hangen op de cilinder. Dit wordt vervolgens op het papier achtergelaten.

Het proces

Dat is in het kort hoe een laserprinter werkt. In de werkelijkheid gaat het proces meer als volgt;

 1. De drum wordt ontladen om zo alle overige toner te verwijderen van de cilinder
 2. De Corona draad geeft een positief geladen puls af op de drum
 3. De laser ontlaadt de drum op de desgewenste locaties die corresponderen met de afdruk
 4. Doordat de toner ook positief geladen is, wordt het aangetrokken tot enkel de negatief geladen delen van de drum
 5. Het papier wordt tevens negatief geladen waardoor de positief geladen toner aangetrokken wordt door het papier. De elektrostatische lading van het papier is sterker dan die van de drum waardoor de toner gemakkelijk loslaat
  -Een kleurenlaserprinter werkt exact hetzelfde, alleen herhaalt deze het proces voor elke benodigde kleur. Eenmaal voor cyaan, eenmaal voor magenta en eenmaal voor geel.
 6. Het papier en de drum lopen op gelijke snelheid waardoor de afdruk op de juiste locatie komt. Als de drum zijn toner achtergelaten heeft op het papier, wordt deze weer ontladen van de statische elektriciteit zodat alle restjes toner van de drum afvallen
 7. Het papier wordt verwarmd door twee warmte-elementen waardoor de toner samensmelt met het papier en zodoende een langdurige, scherpe afdruk achterlaat.

De onderdelen van een Laserprinter

paper_path_through_a printerLaten we de belangrijkste onderdelen bekijken van de laserprinter. Een afdruk kan niet gemaakt worden zonder een van deze elementen.

Drum & Corona draad: De drum is een cilinder waarop de toner wordt geplaatst. De toner wordt aangetrokken door lichtgevoelige statische elektriciteit. Om de drum de statische elektriciteit te geven, wordt de Corona draad gebruikt. Deze geeft een positief geladen elektrostatische lading af.

Laser: Doordat de drum lichtgevoelige statische elektriciteit heeft, kan deze via de laser omgezet worden naar negatief geladen statische elektriciteit. De toner zelf is positief geladen en word zo door de negatief geladen delen op de drum aangetrokken.

Papier: Ook het papier zal een positief geladen statische elektriciteit overgebracht krijgen op de locaties die corresponderen met de negatief geladen stukken op de drum. Hierdoor is het papier krachtig genoeg om de toner van de drum af te trekken.

Fuseren: Het papier zal vervolgens tussen twee verwarmde cilinders getrokken worden die de toner smelten. Hierdoor fuseert het zich met het papier waardoor een soort plastic afdruk achterblijft.

Waarom laser?

Lasers zijn gemaakt uit zeer hoog geconcentreerd licht. Het is heel scherp, fel en accuraat. Een zaklamp bijvoorbeeld verlicht een heel groot gebied die heel fel belicht is in het midden en steeds donkerder wordt aan de uiteindes. Een laser belicht een specifiek deel zonder dat het licht “lekt”. Hierdoor kan dus heel precies geprojecteerd worden op de drum en krijg je alleen toner op de gewenste delen van de cilinder en dus ook op het papier. Ook LED, Light Emmiting Diodes, zijn heel precies in het verspreiden van licht en kunnen ook in laserprinters gebruikt worden. Het voordeel van LED is dat het vele malen energiezuiniger is dan een laser.

6 reacties

 1. Brigitta Thorn schreef:

  Het is een duidelijke uitleg en mijn problemen kan ik nu fixeren tot de drum en toner, bedankt

 2. Jaap schreef:

  Als je weinig print ja dan is de inkt pot leeg is het dan nuttig om een laserprinter te kopen hoelang blíjft de poeder goed ? en werkbaar gr

  • Youp schreef:

   Beste Jaap,

   De poeder in een laserprinter blijft altijd goed, mits de printer zich bevind in een koele en droge ruimte. Bij te veel luchtvochtigheid kan de poeder gaan klonteren, echter is dit een zeldzaam fenomeen.

 3. Marilena schreef:

  Wat is ‘statische elektrische tijd’ ? :P

 4. Yvonne schreef:

  beste Bart,

  Zelf ben ik niet super technisch, maar nu begrijp ik ook waarom ik een laserprint moet gebruiken voor transfertechniek op stof of hout en waarom dit niet gaat lukken met inktjetprinter.
  Bedankt voor je uitleg.
  Yvonne

 5. Van Herreweghe Guido schreef:

  Het was een zeer goede uitleg,nu weet ik hoe een laserprinter werkt.
  Dank u.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*