Hoe werkt lettertype grootte? Pixels, punten, DPI en meer

Door , dinsdag 13 september 2022 om 13:54 - Algemeen

Als student hoor je het keer op keer. Je moet 20 pagina’s vol schrijven met een lettertype niet groter dan 11pt. Deze regels voorkomen dat je met een groter lettertype de pagina sneller vol hebt, maar hoe werkt het precies. Hoe klein kun je je letters typen voordat het niet meer te lezen is en waarom heet het “Point Size” of “Punt Maat”. Omdat de computer met pixels werkt en niet met millimeters, is de grootte best moeilijk in te schatten over hoe het er uit komt te zien op het papier. Wat is bijvoorbeeld de kleinste maat wat nog leesbaar is en wat betekent het getal van de lettertype grootte precies?

lettertype en points afbeelding

Afmetingen

De lettertype grootte wordt weergegeven in een “Punt Maat”. Met de Punt Maat wordt aangegeven hoe groot een individuele letter is. De grootte van de letter heet “Corps” en die bestaat uit een bepaald aantal “punten”.  Hierbij is het dus onmogelijk om hele kleine lettertypes te maken, een letter kan namelijk niet uit één enkele punt bestaan. De minimale lettergrootte is 8, hierbij is er genoeg ruimte om letters zoals de K weer te kunnen geven waarbij het nog wel te lezen is.  De punt maat stamt af van de drukpersen. Een punt heeft een afmeting van punt is 0.376 millimeter en wordt ook wel een Didot Punt genoemd, deze dankt zijn naam aan de ontwerper van het Didot lettertype wat populair was in Frankrijk bij vele drukpersen.

Didot lettertype heeft afmeting van punt 0.376 millimeter

Digitaal

De Pica Punt is de digitale variant van de Punt Maat. Deze heeft iets andere verhoudingen om zo beter tot zijn recht te komen in digitale bestanden. Nu is dit een heel relatief begrip. De grootte van het lettertype is digitaal, en kan onbeperkt verkleind worden. Je kan in theorie ook een 1 punt grootte letter maken, maar als deze geprint wordt door een printer zal dit een simpel puntje zijn op het blad. Bij het printen wordt de punt grootte vertaald naar DPI zodat het op papier kan worden afgedrukt, en dit is sterk afhankelijk van de DPI die je printer maximaal aan kan. Normale printers kunnen ongeveer 3 punt grootte printen, maar het zal bijna onleesbaar zijn. De Pica Punt heeft een grootte van 0.351 millimeter en de Fractionele Pica heeft een grootte van 0.352 millimeter.

Tekstverwerkers

Programma’s zoals Microsoft Word hebben hun eigen grootte bepaald. Om dit nog ingewikkelder te maken, hebben ze hun eigen, Amerikaanse, meeteenheid aangehouden. Ze zijn afgestapt van de millimeters en zijn naar de Inches gegaan. Hierbij hebben ze de volledige regels van de drukkerijen genegeerd en zijn ze met hun eigen afmetingen gekomen, namelijk één 72e van een Inch. Het is niet meer het aantal punten dat naar millimeters wordt verrekend, maar naar een deel van een inch. Een inch is 2,54 centimeter, dus 25,4 millimeter. Een lettertype grootte van  11 is dus 11/72e van 25,4 millimeter wat vertaald naar 3.88 millimeter, dit is 0.01 millimeter groter dan een 11 punt lettertype met de Fractionele Pica en 0.256 millimeter kleiner dan de Didot Punt.

Millimeters en Inches

De Didot Punt werd gebruikt in fysieke drukpersen en had een grootte van 0.376 millimeter. De grootte van het lettertype, ook wel de Corps genaamd, werd berekend van de absolute bovenkant van de letter tot de absolute onderkant, eventuele buigingen in de f of  j werden hier bijvoorbeeld niet mee gerekend, hier werd het allerhoogste of -laagste punt van de letter aangehouden. De gebruikte grootte van de letters was 12 punten en werd een Cicero genoemd en was 4,512 millimeter groot.

De Fractionele Pica, ook wel de Computer Pica genoemd, heeft een bepaalde grootte van 0.352 millimeter. Deze grootte wordt vertaald naar de printer om letters van bijvoorbeeld 11 groot, te printen als een 3,872 millimeter grote letter.

De Microsoft Word grootte is een 72e deel van een inch. Amerika hanteert niet het metrische systeem wat het grootste deel van de wereld gebruikt. Hierdoor zijn ook Amerikaanse papierformaten anders dan Europese. Deze verwarring met afmetingen gaat dus zelfs door in de lettertype groters en drukpersen. Omdat Amerika nou eenmaal de marktleiders heeft in de digitale wereld, bepalen zij welke standaarden we aan moeten houden.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*