Hoeveel kost een 3D printer?

Door , maandag 3 oktober 2022 om 9:47 - 3D Printen

Als je enthousiast over 3D printen bent dan is het moeilijk om niet een 3D printer voor jezelf te willen. Toen 3D printers voor het eerst op de markt kwamen waren ze onrealistisch duur. Zelfs nu zijn de meeste 3D printer modellen gericht op high-end commerciële en industriële toepassingen. De prijzen dalen en 3D printers worden langzaam aan meer beschikbaar voor thuisgebruik, maar 3D printen is nog steeds niet bepaald goedkoop. Hoeveel kost een 3D printer nu echt?

Hoeveel kost een 3D printer

Het is belangrijk om onderscheid tussen twee verschillende soorten van 3D printen te maken wanneer je de prijs van 3D printers gaat bespreken. 3D printers gemaakt door bedrijven als bijvoorbeeld Solidoodle en Cube zijn speciaal gemaakt voor thuisgebruik met een prijs die ‘gewone’ mensen zich kunnen veroorloven. Top 3D printer merken zoals Statasys en Autodesk ontwikkelen voor grotere 3D print toepassingen, vooral voor zakelijk gebruik. Laten we daar beginnen.

een professionele 3d printer

Commerciële en industriële 3D printer prijzen

Zoals je zou verwachten zijn 3D printers voor commerciële en/of industriële doeleinden hoog functionerende en uiterst krachtige machines, met de mogelijkheid om revolutionair te produceren en voor altijd de medische/gezondheidszorg doormiddel van bioprinting te veranderen. Ook NASA doet nu aan 3D printen in de ruimte. Natuurlijk kosten dit soort industriële 3D printers veel en zijn deze veel te duur voor de meeste mensen om te kopen, of het nu voor thuis of zakelijk gebruik is.

Dental 3D printen begint af te nemen en wordt alleen door de meeste elite tandartspraktijken gebruikt. Je moet contact opnemen met de fabrikant van de 3D printer om een prijsopgave te krijgen, maar zelfs alleen even toegang hebben tot deze 3D printers kost ruim $ 10.000 en in veel gevallen zelf meer dan 20.000 dollars. Toegang tot de duurste modellen kost zo’n $ 50.000 en sommige van deze 3D printers zijn ook niet te koop. Ze kosten miljoenen dollars.

3D printer ‘inkt’ kosten

Wat maakt dat een 3D printer zoveel kost? High-end 3D printers zijn ontworpen om afdrukken in een verscheidenheid van materialen te maken, niet alleen PLS en ABS plastic inkt zoals de meeste 3D thuisprinters. Anderen zijn in staat om af te drukken in volledige kleur en in een zeer hoge resolutie. De duurste printers printen een verscheidenheid aan materialen die niet traditioneel zijn, zoals glas, keramiek, nylon, titanium, aluminium, staal en goud.

Waar koop je een 3D printer: goedkope 3D printer voor thuis

Als je wilt weten waar je een 3D printer kunt kopen, kijk dan eens op het internet. Al veel bedrijven bieden 3D printers voor thuisgebruik tegen een betaalbare prijs aan. Prijzen van 3D printers voor thuisgebruik worden vanaf ongeveer 1200 euro verkocht.

In de laatste jaren zijn de prijzen verrassend snel gedaald, waardoor het voor veel mensen mogelijk is om een 3D printer in huis te hebben. Veel van deze printers worden als hobby kits verkocht. Hobby kits zijn eenvoudig en goedkoop (vaak al vanaf 300 euro) verkrijgbaar en zo kun je de 3D printer aanpassen aan eigen behoeften.

Je kunt dus een volledige 3D printer kopen vanaf ongeveer 1200 euro, maar dat betekent niet dat je in staat bent om elk 3D model dat je in gedachten hebt te printen. Ook bij 3D printen geldt dat je krijgt waarvoor je betaald. Dus een goedkope 3D printer kan niet alles en de kans op een ‘fout’ is zeer hoog.

Hoeveel zal de 3D printer in de toekomst kosten?

We kunnen verwachten dat de 3D print prijzen nog meer gaan dalen, maar binnen redelijke grenzen. Er wordt ook meer en meer in 3D printers geïnvesteerd, gezien ze nog steeds niet goedkoop zijn. Dus als het om 3D printen gaat dan blijft de vraag: nu kopen of wachten tot de prijzen meer naar beneden komen?

About Berber Fierstra

Berber is content marketing expert bij berberfierstra.nl en als SEO-Copywriter verbonden aan Inktweb.nl. Ze heeft het geluk Gran Canaria haar thuis te noemen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

  1. Youssef schreef:

    Goedemorgen meneer /mevrouw

    Ben aan het denken om een 3D printer te kopen die wel duurzaam en met stevig materiaal kan werken Ik hoop dat je mij meer informatie hierover kunt sturen bedankt alvast voor uw medewerking

  2. annina schreef:

    dat zal later in de toekomst duidelijker worden qua kosten en details van de printer.