HP Instant Ink Review – Wat is het, en is het écht zo voordelig als HP beweert?

Door , vrijdag 7 februari 2020 om 16:37 - Algemeen | Industrie Nieuws

Vóór je een abonnement aanschaft, is het belangrijk om te weten hoe HP Instant Ink werkt, of het voordeliger is, en wat de nadelen zijn. We zetten de feiten voor je op een rijtje.

Wat is HP Instant Ink?

HP Instant Ink is een abonnement waarbij jouw geschikte HP-printer automatisch nieuwe inktcartridges kan bestellen zodra deze leeg raken. Je betaalt voor het aantal pagina’s dat je afdrukt, en HP biedt hier verschillende pakketten voor aan. Je kan kiezen uit abonnementen van 50, 100, 300 of 700 pagina’s per maand. Als je minder dan 15 pagina’s per maand print, hoef je niets te betalen, en krijg je de cartridges zelfs gratis thuisgestuurd. Als je je paginalimiet overschrijdt, moet je bijbetalen.

Heb je een HP Instant Ink abonnement en wil je deze opzeggen? Lees hier onze blogpost met uitleg hoe je dit gemakkelijk en snel doet!

Op het eerste gezicht lijkt een Instant HP Ink abonnement best aantrekkelijk. Veel mensen denken dat ze voordelig uit zijn omdat “ze toch niet zo veel printen”, maar als je even verder kijkt, kan het voor de gemiddelde gebruiker toch heel duur uitpakken. Wij hebben een aantal vergelijkingen gemaakt.

In het kort, de voor- en nadelen van HP Instant Ink:

  Nadelen HP Instant Ink   Voordelen HP Instant Ink
Je betaalt ook als je niet print. Je hoeft zelf geen inkt meer te bestellen. 
Je kan maar gelimiteerd printen per maand. Je hoeft niet meer na te denken over het juiste type cartridge.
Paginalimiet overschreden betekent bijbetalen 
Vaak kleine, kleurloze prints? Je betaalt altijd te veel.
HP kan de cartridges onklaar maken, ze blijven hun eigendom.

En dit zijn de voor- en nadelen als je zelf hp cartridges koopt

  Nadelen losse inktcartridges   Voordelen losse inktcartridges
Je moet zelf cartridges bestellen. Print je niet? Dan betaalt je ook niet! 
Je moet onthouden welke cartridges je printer gebruikt. Een maand veel printen? Je betaalt niets extra.
Je mag zo lang met je inkt doen als je wilt.
Je betaalt vele malen minder per pagina.
Bij zwart-wit prints betaal je niet voor kleur.
Niemand kan je cartridges onklaar maken. Cartridges zijn van jou.
Kies zelf het merk, bijvoorbeeld huismerk! Bespaar veel geld.

Prijsvergelijking – HP Instant Ink cartridges vs. Huismerk cartridges

HP biedt 4 betaalde vormen van hun Instant Ink abonnement aan.

Abonnement Pagina’s per maand Prijs per maand Prijs per pagina Prijs buiten de paginalimiet
‘Print Soms’ 50 pagina’s € 2,99 6 cent Elke 10 pagina’s € 1
‘Print Regelmatig’ 100 pagina’s € 4,99 5 cent Elke 15 pagina’s € 1
‘Print Vaak’ 300 pagina’s € 9,99 3,3 cent Elke 20 pagina’s € 1
‘Print Zakelijk’ 700 pagina’s € 19,99 3 cent Elke 20 pagina’s € 1

De gratis versie biedt maximaal 15 pagina’s per maand. Overschrijd je dit, dan moet je per 10 extra pagina’s € 1 betalen. Als je overstapt van gratis naar een betaald abonnement, kan je ook niet meer terug naar de gratis versie.

Leuk en aardig, die paar euro’s per maand, maar hoe verhoudt dit zich tot printen met originele en compatible huismerk inktcartridges die je zelf koopt? Wij deden de test! Hiervoor gebruikten we de meest verkopende HP-cartridges als voorbeeld: de HP 364XL. De onderstaande vergelijking wordt er van uit gegaan dat alle vier de kleuren cartridges geïnstalleerd zijn in de printer (zwart, cyaan, magenta, geel).

  Prijs per pagina    
Aantal pagina’s HP Instant Ink
Abonnement
HP Origineel
364XL
HP Store NL
HP Origineel
364XL
Inktweb.nl
Huismerk FLWR 364XL
Inktweb.nl
50 pagina’s per maand 6 cent 3 cent 2,6 cent 0,4 cent
100 pagina’s per maand 5 cent 3 cent 2,6 cent 0,4 cent
300 pagina’s per maand 3,3 cent 3 cent 2,6 cent 0,4 cent
700 pagina’s per maand 3 cent 3 cent 2,6 cent 0,4 cent

Opvallend genoeg is HP Instant Ink altijd duurder, behalve bij het zakelijke pakket van 700 pagina’s per maand. Dan komt de prijs overeen met de originele 364 XL cartridge van HP, aangeschaft bij de officiële webshop van HP zelf. De gemiddelde gebruiker zal nooit zo veel per maand printen, en een slimme klant betaalt niet de hoofdprijs voor cartridges.

Alles op een rijtje:

Paginalimiet en onregelmatigheid

Geen enkele maand is hetzelfde. Het kan zijn dat je de ene maand veel print, en de volgende maand bijna niet. Denk bijvoorbeeld aan periodes met veel schoolverslagen en vakantiefoto’s die geprint moeten worden. En, stel je voor dat je een verslag uitprint met de verkeerde printerinstellingen, en het opnieuw moet afdrukken. Dan zit je al gauw tegen je paginalimiet aan, en zal je moeten bijbetalen. Deze onregelmatigheid kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent vergeleken met eigen inkoop van inkt.

Prijzen per pagina tellen op tot 6 cent, en 10 cent als je over je paginalimiet zit. Een kleine print zoals bijvoorbeeld een paar labeltjes of een kleine email, kost net zoveel als een volledig gekleurde foto-print. Of concertkaarten en recepten die ineens met een extra lege pagina worden geprint, tellen ook als pagina binnen het HP Instant Ink abonnement. Al deze pagina’s tellen op waardoor je dus geld weggooit.

Lange levertijd

Volgens HP geldt er voor HP Instant Ink een “gebruikelijke levertijd” van 7 tot 10 dagen. De printer schat zelf in wanneer je inkt opraakt, en besteld meestal op tijd nieuwe cartridges, maar als je opeens een grote printopdracht hebt kan dit een probleem veroorzaken. Omdat het niet mogelijk is om handmatig nieuwe cartridges te bestellen, zul je moeten wachten tot je nieuwe cartridges via een automatische bestelling binnen komen.
Dat is een verschil, omdat de meeste (web)winkels het véél sneller leveren. Bij Inktweb.nl heb je de cartridges meestal de volgende werkdag al in huis!

“Kan ik dan niet gewoon een voorraad cartridges aanschaffen zodat ik nooit zonder inkt zit?”

Met deze gedachte komen we gelijk bij het volgende onderdeel:

Gebruik van non-Instant Ink cartridges is niet mogelijk

Zolang je geabonneerd bent, accepteert je printer geen andere HP inktcartridges in combinatie met Instant Ink cartridges. Hierdoor is het niet mogelijk om zelf-gekochte cartridges te installeren naast de cartridges van Instant Ink. Je zal dus eerst alle Instant Ink printercartridges moeten verwijderen voor je weer kunt printen. Op deze manier betaal je dus ook dubbel om te printen: het Instant Ink abonnement én zelf-gekochte inkt.

HP houdt je constant in de gaten…

Als je een HP Instant Ink abonnement aanschaft, geef je toestemming om al je printactiviteiten met HP te delen. Uiteraard zien ze hoeveel pagina’s je afdrukt en hoeveel inkt er nog in je inktpatronen zit, maar ook het type document dat je print, en welk apparaat je gebruikt om te printen. Daarnaast heeft HP toestemming om jouw persoonlijke informatie te delen (naam, adres, email, printertype, serienummer) met de (web)winkel waar je de printer met abonnement hebt aangeschaft. Als je op je privacy gesteld bent, kan dit een probleem zijn.

Instant Ink cartridges blijven eigendom van HP

De cartridges die je binnen krijgt via het Instant Ink abonnement blijven eigendom van HP, en hebben zij ook het volledig recht om de cartridges onklaar te maken. Bijvoorbeeld als je je abonnement opzegt. De toegestuurde cartridges dien je dan terug te sturen naar HP. Lege HP Instant Ink cartridges dienen met de door HP geleverde en gefrankeerde materialen terug gestuurd te worden, waardoor je maar moet hopen dat je postbode de lege cartridges terug aanneemt; anders ben je alsnog verplicht het huis te verlaten voor een tripje naar het postkantoor.

Rekening niet betaald = Verbod op Instant Ink

Per ongeluk te laat de rekening van HP Instant Ink betaald? HP kan je verbieden om hierna het abonnement te gebruiken. De Instant Ink cartridges die dan geïnstalleerd zijn, worden dan onbruikbaar, waardoor je toch geforceerd bent om zelf nieuwe cartridges aan te schaffen.

Heeft HP Instant Ink überhaupt voordelen?

Het HP Instant Ink programma is een stap in de automatisering van onze huishoudens. Het “aantrekkelijke” maandbedrag en de mogelijkheid om alles wat je wil te printen zonder al te zuinig te hoeven doen, is een voordeel voor sommige gebruikers, zeker wanneer je nauwelijks print. Maar voor gebruikers die niet meer willen uitgeven dan wat ze daadwerkelijk gebruiken, of geen groot budget hebben, is HP Instant Ink geen goede keuze. Factoren als een maandelijkse factuur, internet-problemen, en buiten je bundel printen zijn niet positief.

Tuurlijk, je hoeft zelf geen nieuwe cartridges te kopen of uit te zoeken welke cartridges je nou precies nodig hebt. En je kan zo veel kleurenprints maken als je wil zonder extra kosten, mits je binnen je aantal gekozen aantal pagina’s zit. Dit kan op den duur absoluut voordeliger zijn, maar zijn deze redenen substantieel genoeg tegenover de nadelen?

Als je netjes binnen je bundel kan blijven, en niet vaak meer dan de paginalimiet print, kan HP Instant Ink fijn en gemakkelijk zijn. Maar zodra één van de voorgenoemde nadelen voorkomt, zul je toch beter (en veel goedkoper!) uit zijn door zelf cartridges te kopen bij jouw favoriete (web)winkel.

Wat is het alternatief?

Al tientallen jaren bieden veel bedrijven ‘after-market’ inktcartridges aan als goedkoper alternatief op de prijzige inkt van printerfabrikanten. We noemen deze cartridges ook wel “huismerk”. Deze inktpatronen zijn voor praktisch iedere printer beschikbaar, en zijn daarnaast meestal ook beter gevuld met inkt. Hierdoor gaan ze langer mee dan het origineel, voor een lagere prijs. Het enige verschil dat jij merkt, is in je portemonnee. Eerder in dit artikel hebben wij al een prijs vergelijking gemaakt tussen HP Instant Ink, originele inkt en huismerk inkt.

Met dank aan een lezer van onze blog, Martin, konden we uitsluiten dat HP Instant Ink huismerk cartridges blokkeert na het abonnement is opgezegd. Dus, zodra u het abonnement opzegt kunt u gelijk beginnen met geld besparen!

“Het geld dat klanten kunnen besparen door met huismerk te printen is aanzienlijk,”

aldus Marc van Raai (mede-eigenaar van Inktweb.nl)

Bekijk de onderstaande banner om de vergelijking te zien en stap vandaag nog over!

Tot slot

Het is belangrijk dat je jezelf informeert over de opties die beschikbaar zijn als het neerkomt op printer inkt. Je kunt veel geld besparen, en niet alles wat de grote printerfabrikanten je proberen te verkopen is de beste keuze.

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van HP Instant Ink? Laat dan je ervaring achter in de reacties onder dit artikel. Tevens kun je daar ook eventuele vragen stellen.

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

18 reacties

 1. Hans schreef:

  Opzeggen is een crime, ik dacht dat ik vorige maand al had opgezegd, maar je moet dus op de eindpagina nog DRIE VINKJES zetten voordat de opzegging definitief is en dan is er op de bevestigingspagina nog een hele grote knop om alles nog ongedaan te kunnen maken. Net dus opgezegd, dan krijg je na een maand alsnog een eindnota, waarna JOUW cartridge geblokkeerd wordt en je die dus niet kunt opmaken ook als er nog inkt in zit, bestel dus op tijd twee nieuwe eigenmerkvoordeelcartridges!

 2. Ik weet dat instant ink me toch veel geld bespaard, de vergelijking die hier gemaakt wordt klopt totaal niet met realiteit, jullie rekenen aan het max dat je zou kunnen printen met cartridge, vroeger kocht ik minstens 5 keer per jaar inkt aan ong. 50€ per keer en nu betaal ik 120€ per jaar dus dat is de helft.

 3. ifbpcjcd schreef:

  het apparaat kost een fluitje van een cent maar de inkt kost je de kleren van je lichaam

 4. Martin schreef:

  Ook ik heb bij de aanschaf van mijn printer een instant ink genomen, maar wil deze opzeggen.
  In het artikel staat dat na opzegging de HP printer niet meer werkt met huismerk inkt.

  Is dit inderdaad getest en bevestigd? Zoja, is dit ongedaan te maken aangezien het mijn eigendom is en ik zelf wel bepaal wat ik ermee wil doen…
  Mocht het niet mogelijk zijn dan gaat de HP naar het grof vuil en neem ik wel een ander merk!

  • Youp schreef:

   Dag Martin,

   Helaas hebben wij hier nog geen bevestiging over ontvangen, echter een snelle Google zoekopdracht levert geen recente meldingen over dit probleem op.
   Daarom denk ik ook dat het nu wel mogelijk is om huismerk cartridges te installeren in een printer die HP Instant Ink geactiveerd is geweest. Ik durf dit alleen niet te garanderen.
   Het is het proberen waard! Voor het opzeggen van uw abonnement hebben we hier een handig artikel met stappenplan, en bestelt u hier nieuwe HP inktcartridges via onze website.

   Ik hoop u hiermee genoeg geïnformeerd te hebben, en hoop snel een reactie van u te ontvangen met de stappen die u ondernomen heeft!
   Met vriendelijke groet,
   Youp

   • Martin schreef:

    Hallo Youp.

    Dankjewel voor de snelle reactie en uitleg. Ik had inderaad zelf ook al een google search gedaan en kon niks vinden over het wel of niet kunnen gebruiken van huismerk inkt na opzegging instant ink.

    Ik zit net in een nieuwe facturatieperiode en ga het één dezer dagen opzeggen. Jullie stap-voor-stap opzeg”manual” is erg handig!

    Wanneer ik na opzegging getest heb met huismerk inkt zal ik de uitkomst hier nog even melden.

    Dank en groet,
    Martin

    • Youp schreef:

     Dag Martin,

     Fijn om te horen dat onze blog u goed op weg kan helpen!
     Ik zie uw reactie met resultaat graag tegemoet. Dank u wel!

     Met vriendelijke groet,
     Youp
     Inktweb.nl

     • Martin schreef:

      Beste Youp,

      Nog even de beloofde terugkoppeling. Het instant Ink abbo is gestopt en exact om 00:01 uur na de laatste actieve dag werden de instant ink cartridges onklaar gemaakt….Kon niet meer printen!
      Er zat nog zeker meer dan de helft inkt in beide cartridges maar dat “voordeeltje” gunt HP zijn klanten kennelijk niet..

      Maar goed, huismerk cartridges erin gedaan en gelukkig werkte het!
      Ik weet niet of dit bij alle modellen en firmwares zo is, maar daar kan je dus pas achterkomen door het te testen.

      Dit kan dan wel pas nadat het abbo is afgelopen. Doe je andere dan HP cartridges in de printer tijdens de looptijd dan werkt dat dus niet (althans bij mij) omdat de printer dan aangeeft “plaats HP instant ink cartridge”

      Maar goed, ben blij dat het werkt met huismerk inkt!

     • Youp schreef:

      Dag Martin,

      Hartstikke bedankt voor het terugkoppelen van uw resultaat! Heel fijn om te horen dat de printer ook nadat het geactiveerd is geweest met Instant Ink nog steeds huismerk cartridges accepteert.
      Door uw reactie kunnen wij onze blog verbeteren en hiermee anderen beter helpen!

      Met vriendelijke groet,
      Youp

 5. Klaas schreef:

  Ik vind het een moeilijke keuze tussen HP Instant Ink en de huismerk cartridges. In het verleden heb ik zoveel problemen gehad met firmware updates in de HP printer, waardoor er steeds opnieuw foutmeldingen kwamen als ik met aftermarket cartridges afdrukte. Zelfs toen ik de printer achter een firewall gezet had (dus absoluut geen directe communicatie met HP meer), kreeg de printer toch nog een update via de App op de smartphone :-( Uiterst frustrerend en eigenlijk een reden om helemaal van dit merk af te willen zien. Helaas zijn er weinig of geen andere alternatieven als je de papier-invoer aan de voorzijde wilt… dus toch maar weer HP?
  Bij de vergelijkingstabel wordt er volgens mij geen rekening mee gehouden, dat de HP printers zichzelf zeer regelmatig “schoonspuiten” en daarbij heel veel inkt verbruiken. Zoveel zelfs, dat ik bij heel weinig prints toch al 1x per jaar de (XL) cartridges moest wisselen! Toch al gauw €60 per jaar (€5 per maand). Dus voor hetzelfde geld zou ik dus ook met Instant Ink 100 pagina’s per maand afdrukken! Vandaar dat ik die vergelijkingstabel met wat scepsis bekijk…

  • Koen de Wit schreef:

   Beste Klaas,

   Het is ook geen eenvoudige keuze. Vervelend dat ze de firmware blijven updaten. Heb je de printer zelf ook ingesteld op niet updaten? Dan zou het niet meer moeten gebeuren.

   Het verbruik dat u noemt lijkt erg hoog voor het aantal pagina’s, maar originele cartridges hebben dan ook vaak weinig inkt in de cartridge. Wij zijn zelf ontzettend te spreken over de Canon CLI 571 en 581 cartridges van ons huismerk. Die gaan lang mee en zijn goed gevuld. Misschien is het een idee om een printer die hierbij past te kopen?

 6. Peter schreef:

  Ik heb nu 2 jaar een hp inkt abonnement. Probleem is dat mijn printer en hp, via internet niet goed kunnen bepalen wat het inkt niveau is met het daadwerkelijk niveau. Het abonnement zegt nog 30% en is voldoende, maar de printjes zijn bijna niet meer leesbaar en een levering komt pas over 1 maand volgens het systeem. Daarnaast betaal ik de ene maand 3 en andere maand 6 euro per maand. Ik ga dus opzeggen. Ben benieuwd of ik de huidige cartridges ook echt moet terugsturen? Ik ga weer normale eigen hp cartridges kopen.

  • Youp schreef:

   Dag Peter,

   Wat jammer dat u zo’n slechte ervaring had met HP Instant Ink! Dit is inderdaad één van de nadelen van het abonnement; pas als de printer zegt dat de inkt op is, krijgt u weer nieuwe cartridge.

   U zult inderdaad de cartridges moeten terugsturen naar HP, Instant Ink cartridges blijven hun eigendom.

   Als u op zoek bent naar HP cartridges kunt u altijd in onze webwinkel terecht: https://www.inktweb.nl/cartridges/hp/\

   We hopen u hiermee geholpen te hebben!

   Met vriendelijke groet,
   Youp
   http://www.inktweb.nl

 7. Elly Prive schreef:

  Lijkt een mooi aanbod. Maar HP wordt de baas over jouw printer.
  Na onze vakantie ga ik het abonnement opzeggen. Ben benieuwd wat er met cartridges gaat gebeuren. Kan ik ze gewoon opmaken of worden ze geblokkeerd. Kan ik nog maar alleen hp cartridges gebruiken?
  HP krijgt zo wel een monopoly.
  De volgende printer is zeker geen HP meer

  • Youp schreef:

   Goedenmiddag Elly,

   Na het opzeggen van Instant Ink zullen de cartridges blijven werken tot het eind van de factureringsperiode, en dient u nog steeds deze cartridges te retourneren naar HP, ook al bevatten ze nog inkt. Voor meer informatie en het opzeggen van HP Instant Ink, hebben we hier een handige blogpost: https://www.inktweb.nl/blog/hoe-zeg-ik-hp-instant-ink-op/

   Ik durf niet te zeggen of uw printer na het opzeggen van het abonnement de ‘huismerk’ cartridges weer accepteert. Dit verschilt per printer en firmware versie.
   U kunt via deze link huismerk cartridges bestellen voor uw printer: https://www.inktweb.nl/hp/

   Indien u de huismerk cartridges getest heeft, vraag ik u vriendelijk om het resultaat terug te koppelen aan ons! Dan voegen wij het toe aan dit artikel, en kunnen wij mensen als u beter adviseren in de toekomst.

   Met vriendelijke groet,
   Youp

 8. Paul schreef:

  Ik heb ’n vraagje; ik heb deze week een HP Deskjet 2630 aangeschaft, en gelijk HP Instant Ink geactiveerd voor deze printer.
  Maar na het lezen van bovenstaand artikel heb ik daar spijt van, en wil geen gebruik meer maken van dit abonnement, maar printen met zgn. ‘huismerk’ cartridges.
  Kan ik nog van dit Instant Ink abonnement afkomen, en gebruik maken van huismerk cartridges?

 9. Raymond schreef:

  alleen voordelig als je heel veel foto’s afdrukt.
  Je betaald per pagina, ook al staat er slechts 1 letter op!
  En je print ook niet elke maand evenveel, dus moeilijk in te schatten welke formule je moet nemen en als je over je limiet gaat betaal je in verhouding veel voor de bijkomende prints.