Kan je over de datum batterijen nog gebruiken?

Door , woensdag 2 december 2020 om 16:26 - Algemeen

Alkaline batterijen zijn beperkt houdbaar. De datum op het doosje geeft meestal aan hoe lang de batterij nog te gebruiken is. Wat bedoelen ze met “houdbaar”? Wat gebeurt er als deze batterijen over datum raken? Kan je ze dan nog gebruiken?

Voordat je verder leest is het handig om te weten hoe een alkaline batterij nou precies werkt. Zonder te veel in detail te gaan, werkt een batterij door middel van een chemische reactie tussen verschillende stoffen. Hierbij worden zogenaamde ‘ionen’ omgezet van neutraal naar positief. Deze ionen geven elektriciteit af die jouw apparaat kan gebruiken. Net zoals andere energiebronnen geven batterijen niet oneindig stroom, dus na een tijdje raken deze stoffen uitgeput en kan de chemische reactie niet meer voorkomen. Dan is de batterij “leeg”.

Voor meer informatie en de geschiedenis van de batterij kan je hier een Wikipedia artikel lezen.

Houdbaarheid

De houdbaarheidsdatum op de batterij is eigenlijk meer een garantiedatum. Wanneer de batterij echt over datum is varieert door de omstandigheden waarin de batterij wordt bewaard. Het is zeker mogelijk dat een batterij ook nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is het nog prima doet.

Afbeelding van Datum op batterijen
Houdbaarheidsdatum op verschillende batterijen.

Wanneer een batterij niet in gebruik is, verbruikt hij toch stroom. Dit is zodat de voorgenoemde chemische reactie kan blijven ontstaan. De datum is meer een indicator om je te laten weten dat het stroomniveau tegen die tijd waarschijnlijk zodanig laag is, dat de batterij het niet lang meer vol zal houden.

Lekken

De datum is ook een veiligheidsindicator. Zodra de houdbaarheidsdatum verstreken is, is er meer kans dat de batterij gaat lekken door ontlading.

Voorbeeld afbeelding van batterijen die zijn gaan lekken in apparaat
Batterijen die zijn gaan lekken.

Als een batterij te lang geen stroom gebruikt, of te lang zonder lading in een apparaat zit, ontstaat er een gas binnenin de batterij. Als de druk van dit gas te hoog wordt, breekt de beschermingslaag aan de binnenkant. Dit is expres gedaan, anders zou de batterij exploderen met alle gevolgen van dien.

Bij een lek komen chemische vloeistoffen vrij, die normaal goed opgeslagen binnenin de batterij zitten. Deze vloeistoffen zijn erg giftig en corrosief. Als de vloeistoffen in contact komen met de printplaten binnenin je apparaat, kan je het vrijwel direct afschrijven en weggooien. Als de vloeistof in contact komt met lucht, vormt het een soort kristalachtige structuur, oftewel die witte vieze stof binnenin een oud apparaat. Zorg er dus altijd voor dat je de batterijen uit een apparaat haalt als deze bijvoorbeeld ergens wordt opgeslagen of voor een langere tijd niet gebruikt word.

Tot slot

Wij raden altijd aan dat je nieuwe batterijen gebruikt in plaats van batterijen die je al jaren ongebruikt in huis hebt liggen. Hiermee garandeer je dat de batterijen lang en betrouwbaar blijven werken.

Voor de langste levensduur en de meeste bescherming tegen lekken raden wij Duracell Duralock batterijen aan! Met hun unieke constructie ben je gegarandeerd met een batterij die niet lekt en daarnaast lang mee gaat. Volgens Duracell zelfs 10 jaar! Bekijk ons assortiment Duralock batterijen op de website.

Batterijen nodig in grote oplage? Bekijk hier ons assortiment Procell batterijen! Dezelfde Duracell kwaliteit, maar dan met bulk-korting! (Voorheen Duracell Industrial)

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*