Kan ik kleur printen op labels?

Door , maandag 19 september 2022 om 14:58 - Tutorials

Labelprinters worden veel gebruikt in bedrijven om snel stickers met informatie te printen, denk hierbij aan de stickers op doosjes van medicatie, verzendlabels voor de post en digitale postzegels.  Het feit dat je de tekst duidelijk op een label print, spaart een hoop gedoe voor netjes schrijven of het uitknippen en opplakken van een normale print, ook is deze methode veel sneller dan handmatig adressen schrijven op 200 postpakketten. Er is helaas een grote beperking, en dat is het gebrek aan kleur. Soms kun je een kleurcode goed gebruiken, op bijvoorbeeld medicatie, een kleur kan meteen aangeven hoe zwaar een dosering kan zijn. Is er dan een mogelijkheid om kleur te printen met je Label printer?

Kleur labels

De meeste labelprinters kunnen slechts in één kleur printen. Zwart op wit. Om toch nog wat kleur in de prints aan te brengen is het mogelijk om met een gekleurde label te printen. In plaats van een witte achtergrond is je label dan volledig blauw, geel of rood, en daarop wordt met de Label Printer een afdruk gemaakt. Je kunt zo gemakkelijk materiaal op kleur sorteren en evengoed je informatie op dezelfde label zetten.

kleur op labels
Gekleurde labels zijn goed te gebruiken in normale label-printers.

Thermisch kleuren printen

Met een Thermische printer is het helaas onmogelijk om kleuren te printen, maar de definitie van Thermal Printer is een beetje vaag. Alle Label Printers zijn thermisch, via een hitte element wordt er was op het papier gesmolten, maar een echte Thermische Printer is bijvoorbeeld de printer voor PIN-Bonnen. Dit papier verkleurt als het warm wordt, het wordt zwart als het hitte element er overheen gaat. Dit komt door de chemische opbouw van het papier dat reageert op warmte, en dit is helaas (nog) niet in kleur te doen.

De andere Thermische Printers werken met een inktlint. Hierop zit was dat gesmolten wordt door het hitte element. Het gros van deze printers wordt geleverd in zwart/wit maar er zijn, duurdere, modellen die kleuren printen. De kleuren zijn helaas zeer beperkt, vaak heb je alleen rood, blauw, geel en groen, en de kleuren kunnen niet gemengd worden. Toch zijn deze printers uitermate geschikt om kleine kleurcodes te printen op de labels. Kleur valt meteen op waardoor we makkelijk materiaal kunnen herkennen. Deze “Kleuren printers” printen simpelweg een andere kleur was op de labels.

kleur printen op labels
Een thermische kleuren printer, deze print de individuele kleuren en kan niet de kleuren mengen.

Waarom geen Inkt op labels?

Het antwoord hierop is vrij simpel en duidelijk. Er is geen ruimte voor cartridges, het smelten van was is uitermate snel en aanzienlijk minder gevoelig voor licht, vocht en warmte.  Het nadeel is dat kleuren niet gemengd worden en dat de kleur heel solide en duidelijk is, er kan geen kleurgradatie worden aangepast. Toch zijn er labelprinters met inktcartridges, maar deze maken minder duurzame labels, de printers zijn vrij groot en het printen duurt wat langer dan met simpelere zwart-wit printers.

kleur labelprinter
Een label printer met inkt cartridges is een goed alternatief, maar heeft aanzienlijk lagere kwaliteit prints.

Conclusie

Uiteindelijk is een labelprinter ook absoluut niet bedoeld om mooie foto’s mee te printen, en is een zwart-wit afdruk vaak voldoende. Toch zijn de kleuropties er wel tegen een hogere prijs. Indien je goedkoper simpel een kleur wil hebben, kun je beter kiezen voor gekleurde labels. Want kleur printen op labels is niet makkelijk!

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. corinde schreef:

    Bij deze wil ik u dank zeggen.
    Het is echt een eye opener voor mij geweest.
    Nogmaals bedankt.