Zo print je pasfotos thuis

Door , vrijdag 2 oktober 2015 om 13:52 - Tutorials

Wil jij graag de gevreesde station photo booth vermijden of de lelijke pasfotos die een vaak gehaaste fotograaf van je maakt? Waarom print je dan niet je eigen pasfotos? Het is namelijk helemaal niet moeilijk. Wij geven je vandaag alle tips over pasfoto grootte, het maken van de foto en het afdrukken ervan.

Zo maak je pasfotos thuis

Al moeten pasfoto’s in Nederland aan strenge eisen voldoen, we hebben het recht om onze eigen pasfoto’s te nemen. Dit kan je aardig wat kosten besparen, 4 pasfoto’s bij de fotograaf kosten al snel 10 euro. Deze kosten kunnen snel oplopen wanneer je bijvoorbeeld paspoort foto’s voor de hele familie nodig hebt wanneer jullie op reis gaan. Daarnaast is het maken van je eigen foto’s veel leuker en heb je de tijd om de mooiste voor jezelf uit te kiezen.

Maak je eigen paspoort foto – officiële richtlijnen

Pasfoto’s moeten voldoen aan de vereisten van het Fotomatrix model. Eisen hierbij zijn maatvoering, fotokwaliteit, achtergrond, houding, uitdrukking et cetera. Neem de richtlijnen door voordat je de foto’s gaat maken. Je zult zien dat een neutrale uitdrukking met gesloten mond, geen rode ogen en een neutraal witte/crème/grijze achtergrond allemaal een must zijn. En ben je een brildrager? Dan kun je deze het beste afzetten.

Pasfoto schieten

Neem een lichtgekleurde wand (volgens de richtlijnen) als achtergrond en schiet je pasfoto met behulp van de portretstand. Zet je camera eventueel op een statief, mocht je deze in huis hebben. Het gebruik van de flitser kun je beter vermijden, omdat dit de kans op rode ogen en schaduwen op de achtergrond verhoogd. Daglicht werkt het beste aangezien dit een gelijke balans geeft en geen schaduwen. Doe een aantal tests om te zien hoe je het beste beeld krijgt.

De foto’s bewerken

Mocht je foto na het schieten ervan nog niet helemaal optimaal zijn dan biedt een bewerkingsprogramma of photoshop uitkomst. Wat vaak voorkomt is dat de achtergrond een beetje donker is, dit licht je gemakkelijk op in een van deze programma’s op je computer. Maak je geen zorgen over te kleine details wanneer je de richtlijnen tijdens het maken van de pasfoto’s hebt gevolgd. Op je beeldscherm ziet de foto er anders uit dan de uiteindelijke print.

De juiste afmeting van je pasfoto

Hoe groot moet een paspoort foto zijn? Officiële pasfoto’s hebben een formaat van 35 millimeter bij 45 millimeter (breedte maal hoogte). Maak een nieuw bestand in je fotoprogramma op exact deze grootte en 300 dpi. Er zijn ook speciale programma’s voor het maken van pasfoto’s, dit maakt het nog handiger voor je. Zo kun je bijvoorbeeld in een keer een set van 4 foto’s printen.

Pasfotos thuis printen

Een van de regels voor officiële pasfoto’s is dat ze ‘professioneel gedrukt’ worden. Mocht je niet gebruik maken van de juiste materialen, dan kan het dus zijn dat je foto’s worden afgewezen bij officiële instanties.

Om je foto’s zo professioneel mogelijk af te drukken heb je een fatsoenlijke kwaliteit Inkjet printer met goede inkt en papier nodig. Zo krijg je professionele afdrukkwaliteit:

Als je printer je vraagt om het formaat of pagina (of eventuele andere wijzigingen) te doen, negeer deze dan. Zodra je de foto’s hebt afgedrukt, kun je gebruik maken van een liniaal om de foto’s te controleren op de juiste afmeting. Daarna pak je een schaar en knip je ze uit met een kleine witte rand eromheen. Kijk voor voorbeelden op het internet of in de richtlijnen.

Heb jij nog handige tips voor het printen van pasfoto’s? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Lees ook onze tips over zelf thuis foto’s printen.

About Berber Fierstra

Berber is content marketing expert bij berberfierstra.nl en als SEO-Copywriter verbonden aan Inktweb.nl. Ze heeft het geluk Gran Canaria haar thuis te noemen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*