Zo print je pasfoto’s thuis

Door , woensdag 16 september 2020 om 11:00 - Doe-het-zelf | Tutorials

Wil jij graag de gevreesde photobooth op het station vermijden of de lelijke pasfoto’s die een gehaaste fotograaf van je maakt? Waarom print je dan niet je eigen pasfoto’s? Het is namelijk helemaal niet moeilijk. Wij geven je alle tips over pasfoto grootte, het maken van de foto en het afdrukken ervan.

Pasfoto's

Zo maak je pasfotos thuis

Ook al moeten pasfoto’s in Nederland aan strenge eisen voldoen, hebben we het recht om onze eigen foto’s te schieten. Dit kan je aardig wat kosten besparen; 4 pasfoto’s bij de fotograaf kosten al snel 10 euro. Deze kosten kunnen snel oplopen wanneer je bijvoorbeeld paspoort foto’s voor de hele familie nodig hebt wanneer jullie op reis gaan. Daarnaast is het maken van je eigen foto’s veel leuker en heb je de tijd om de mooiste voor jezelf uit te kiezen. Daarnaast hoef je ook je huis niet uit, wat warrige haren op de foto vermijdt!

Maak je eigen paspoort foto – officiële richtlijnen

Pasfoto’s moeten voldoen aan de vereisten van het Fotomatrix model. Eisen hierbij zijn maatvoering, fotokwaliteit, achtergrond, houding, uitdrukking et cetera. Neem de richtlijnen door voordat je de foto’s gaat maken. Je zult zien dat een neutrale uitdrukking met gesloten mond, geen rode ogen en een neutraal witte/crème/grijze achtergrond allemaal een must zijn. Draag je een bril? Dan kun je deze het beste afzetten.

Actuele informatie en voorbeelden over wat wel en niet de bedoeling is bij het schieten van een pasfoto vindt je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Pasfoto schieten

Neem een lichtgekleurde wand (volgens de richtlijnen) als achtergrond en schiet je pasfoto rechtopstaand (portretstand). Wit is het beste, maar lichtgrijs is ook goed. Zet je camera eventueel op een statief, mocht je deze in huis hebben. Het gebruik van de flitser kun je beter vermijden, omdat dit de kans op rode ogen en schaduwen op de achtergrond verhoogd. Daglicht werkt het beste aangezien dit een gelijke balans geeft en geen schaduwen, echter is zonlicht afgeraden. Dit geeft een oneven belichting. Gebruik een wit doorschijnend gordijn of neem de foto’s op een bewolkte dag. Doe een aantal tests om te zien hoe je het beste beeld krijgt.

De foto’s bewerken

Mocht je foto na het schieten ervan nog niet helemaal optimaal zijn dan biedt een bewerkingsprogramma zoals Photoshop uitkomst. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een fotobewerkingsfunctie ingebouwd in de galerij-app. Wat vaak voorkomt is dat de achtergrond een beetje donker is, dit licht je gemakkelijk op in een van deze programma’s op je computer of smartphone. Maak je geen zorgen over te kleine details wanneer je de richtlijnen tijdens het maken van de pasfoto’s hebt gevolgd. Op je beeldscherm ziet de foto er anders uit dan de uiteindelijke print.

De juiste afmeting van je pasfoto

Hoe groot moet een paspoort foto zijn? Officiële pasfoto’s hebben een formaat van 35 millimeter bij 45 millimeter (breedte keer hoogte). Maak een nieuw bestand in je fotoprogramma op exact deze grootte en 300 dpi. Er zijn ook speciale programma’s voor het maken van pasfoto’s, dit maakt het nog handiger voor je. Zo kun je bijvoorbeeld in een keer een set van 4 foto’s printen. We raden af dat je een programma als Word of Paint gebruikt voor je pasfoto’s.

Pasfoto’s thuis printen

Éen van de regels voor officiële pasfoto’s is dat ze ‘professioneel gedrukt’ worden. Dat betekent dat de foto’s niet op gewoon afdrukpapier uitgeprint mogen worden. Mocht je niet gebruik maken van de juiste materialen, dan kan het dus zijn dat je foto’s worden afgewezen bij officiële instanties.

Om je foto’s zo professioneel mogelijk af te drukken heb je een fatsoenlijke kwaliteit Inkjet printer met goede inkt en papier nodig. Zo krijg je professionele afdrukkwaliteit:

Als je printer je vraagt om het formaat of pagina (of eventuele andere wijzigingen) te doen, negeer deze dan. Zodra je de foto’s hebt afgedrukt, kun je gebruik maken van een liniaal om de foto’s te controleren op de juiste afmeting. Daarna pak je een schaar en knip je ze uit met een kleine witte rand eromheen. Kijk voor voorbeelden op het internet of in de richtlijnen.

Heb jij nog handige tips voor het printen van pasfoto’s? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Lees ook onze tips over zelf thuis foto’s printen.

Banner bespaar op cartridges

Bespaar tientallen euro’s op inkt cartridges van alle printer merken!

Bekijk ons assortiment voordelige huismerkcartridges op Inktweb.nl >>

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. Joyce schreef:

    Ik heb een pasfoto nodig met een afwijkend formaat (2,5 x 3) voor het OV in Parijs. Hoe kan ik dit zelf fixen? Alvast dank!