Print je eigen fotoboek thuis (tips)

Door , donderdag 29 september 2022 om 16:56 - Algemeen | Doe-het-zelf

Een aantal jaar geleden werd het samenstellen van je eigen online fotoboek een ware rage. Ook nu nog zet deze trend zich voort, maar nu voornamelijk in het zelf thuis printen van een fotoboek met gemakkelijk te downloaden software daarvoor. Wij schreven een aantal tips voor je op die je op weg helpen naar het maken van je eerste fotoboek.

eigen fotoboek

Stap 1 – Print je eigen fotoboek

Ten eerste moet je bedenken waarom je graag een fotoboek wilt samenstellen. Dit zal invloed op het verloop van je project en de lay-out van het boek hebben. Ga je professioneel werk tentoonstellen? Ben je van plan het te verkopen? Of wordt het een boek om met vrienden en familie te delen?

Vervolgens kijk je naar welk software programma je wilt gebruiken om het boek samen te stellen. Er zijn veel websites die je toelaten om fotoboek lay-out software te downloaden.

Stap 2 – Foto selectie

Zorgvuldige beeldselectie is absoluut noodzakelijk bij het samenstellen van je eerste boek. Je hebt de neiging om alleen de beste foto’s van de hoogste kwaliteit te gebruiken, maar vergeet niet dat het een boek is dat een verhaal verteld. Het verhaal moet een ritme en volledigheid hebben.

Stap 3 – Het vertellen van het verhaal

Zodra je de foto’s die je wilt gebruiken hebt geselecteerd moet je over de volgorde gaan nadenken. Houdt hierbij rekening met het verhaal dat je fotoboek moet gaan vertellen. Door een goede combinatie van beelden te maken informeer je de lezer en trek je deze in de scenes. Een optie is om de foto’s te ordenen naar de volgorde van het schieten ervan, dit biedt je gelijk een natuurlijke progressie. En kijk naar welke foto’s elkaar versterken en/of bij elkaar passen.

Stap 4 – Lay-out

Na het ordenen van je foto’s is het tijd om te beslissen hoe je ze wilt gaan presenteren op de pagina’s. Er zijn verassend veel opties mogelijk, dus het is belangrijk om even de tijd te nemen en hiermee te experimenteren. Je eigen fotoboek printen kan aan de hand van de standaard lay-outs die de software heeft of creëer het helemaal zelf. Overweeg bijvoorbeeld of je de foto’s ‘full bleed’ wilt of met een rand. Full bleed betekent dat het beeld de pagina vult.

Waar je ook over kunt beslissen is over de twee pagina indeling. Normaliter wordt het beeld op de rechterpagina geplaatst waardoor de linker pagina ruimte geeft voor bijschriften (indien nodig). Dit is slechts een van de vele mogelijkheden. Maar welke mogelijkheid je ook kiest: houd het simpel en consequent. Een samensmelting van verschillende maten en lay-outs zorgt voor chaos en dit komt je boek niet ten goede.

Stap 5 – Wel of geen tekst

Bijschriften zijn niet verplicht bij een eigen fotoboek, het is alleen nodig om ze op te nemen wanneer je denkt dat deze iets aan de foto toe kunnen voegen. Gegevens als locatie, naam, datum en andere details kunnen een toevoeging zijn. Zorg ervoor dat je niet herhaald wat al duidelijk op de foto te zien is.

Stap 6 – De voorkant van het fotoboek

De afbeelding die je op de voorkant van je boek zet zal het eerste aanspreekpunt voor elke lezer zijn. Deze moet boeiend en uitnodigend zijn. Ook dient deze foto van voldoende kwaliteit te zijn, omdat deze groot wordt weergegeven. Probeer een foto te vinden die het thema van je boek het beste vertegenwoordigt, je lezer heeft dan gelijk al een idee van waar het boek over gaat.

eigen fotoboek voorkant

Print je eigen fotoboek thuis

Print je eigen fotoboek thuis met deze eenvoudige handleiding. Het lijken misschien heel wat stappen waar je door heen moet werken, maar het is zeker de moeite waard als je eenmaal je eerste eigen fotoboek in handen hebt. Weet jij nog andere tips of middelen voor het maken van fotoboeken? Deel ze met ons in de comments hieronder!

Lees ook: zelf foto’s printen

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

3 reacties

  1. Ferd Fahner schreef:

    Graag wat namen/ sitesvoor de fotoboek lay out software. Ik gebruikte hp foto creations, maar die stopt ermee. Ik wil zelf printen. Vr gr

    • Marc schreef:

      Enkele voorbeelden van gratis fotoboek lay out software zijn bijvoorbeeld “Wow Slider”, “JuiceBox” of “Web Album Generator”. Het is daarna natuurlijk even kijken welke het beste voor u werkt. Vaak zijn de basis elementen gratis, een uitgebreidere versie is vaak tegen betaling mogelijk.