Recycle inktcartridges, doe jij het al?

Door , dinsdag 22 december 2015 om 14:56 - Algemeen

Steek je hand op als je ook inktcartridges recyclet wanneer ze leeg zijn! Iemand? Iedereen?

Dat dachten we al. Veel van ons zijn schuldig aan het weggooien van lege cartridges in de prullenbak en zijn ze al weer vergeten zodra het printen met de nieuwe, volle cartridges begint.

Maar als je het niet erg vindt dan nemen we vandaag even de tijd om je te laten zien dat verschillende printer fabrikanten gemakkelijke en gratis recyclingprogramma’s voor hun inktpatronen aanbieden. Hoewel deze kleine plastic dingen lijken alsof ze er niet toe doen, kan recycling van cartridges een groot verschil maken.

HP zegt dat haar programma, dat sinds 1991 draait, genoeg cartridges heeft teruggevoerd om de aarde 2,3 keer te laten draaien. En het bedrijf maakt gebruik van plastic waterlessen en kapstokken om nieuwe cartridges te produceren, waardoor er al 2,5 miljard bij stortplaatsen zijn weggebleven.

Laten we alle recycle programma’s van de grote printerfabrikanten eens op een rij zetten.

Recycle inktcartridges van Hewlett-Packard

Recycle cartridges als je eigenaar van een HP printer bent. De optie is om naar de website van de fabrikant te gaan en daar de zogeheten prepaid scheepvaart labels te downloaden en uit te printen. Deze kun je gebruiken om je gebruikte, lege cartridges op te sturen voor recycling. Je doet ze in een envelop, plakt het label erop en gooit ze in de brievenbus (of als het er veel in één keer zijn dan breng je ze even naar het postkantoor natuurlijk).

Canon cartridges recyclen

Canon haar recycling opties zijn anders dan die van HP. Canon komt bijvoorbeeld niet met prepaid labels om gratis je lege inktpatronen terug te sturen. Evenmin vind je een link op hun website om deze labels af te drukken.

Maar als je echter bereid bent om naar een FedEx winkel te lopen, dan kun je je Canon cartridges gratis recyclen. Je hoeft ze niet eens op voorhand in te pakken en je overhandigt ze gewoon aan de werknemer in de winkel. Hij of zij zal zorgen voor de rest.

Canon printers kennen niet een manier van automatische inktniveau detectie zoals Instant Ink HP’s dat hebben. Maar je kunt prima de Canon Pixma Printing Solutions app voor iOS of Android gebruiken om op afstand de hoeveelheid inkt in je printer te controleren. De meeste Canon printer modellen vanaf 2013 werken met deze app. Geen zin in een app? Zodra de kwaliteit van je afdrukken minder wordt weet je ook gelijk dat het tijd voor nieuwe cartridges is natuurlijk!

Brother en Epson printers

Brother geeft je de mogelijkheid om op hun website een link aan te klikken die een retouretiket om te printen genereert.  Ook komen de nieuwe toner pakketten vaal al met deze retour labels, kijk maar eens op de verpakking als je deze nog hebt.

Epson haar recycling programma is nog beperkter dan die van Canon. Om oude cartridges terug te sturen voor recycling moet je zelf de portokosten betalen. Epson doet dus zelf helemaal niets, maar is wel vriendelijk genoeg geweest om een retour adres op haar website te plaatsen.

Recycle inktcartridges voor een beter milieu

Hoewel sommige bedrijven het moeilijker maken dan anderen, is het goed om altijd je lege cartridges te recyclen in plaats van ze in de prullenbak te gooien. Onze samenleving staat meer en meer in het teken van groen leven. En zeg nou zelf, zoveel tijd kost het niet om oude inktcartridges retour te zenden voor recycling toch? Jij een goede daad, het milieu blij.

Lees ook: duurzaam printen en groen besparen

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

3 reacties

 1. Harry Tuinhout schreef:

  Dag mevrouw, mijnheer,

  Ik betrek via Seniorweb cartridges voor mijn Brother-printer. Ik heb nu een twintig lege cartridges ligen en wil die graag retourneren. heeft u hiervoor mogelijkheden, en aan welk postadres dan wel mailadres mag ik dit versturen. Is het kosteloos, en wat zijn uw voorwaarden.(verpakking etc) Geeft u hiervoor een tegemoetkoming dan wel vergoeding?
  Dank voor uw antwoord,

  Harry Tuinhout
  Amsterdam

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Dag Harry, bedankt voor uw reactie. Wij kunnen de cartridges voor u recyclen, echter zal u deze op eigen kosten naar ons moeten toesturen. Een tegemoetkoming kunnen wij helaas ook niet bieden. Wel zal de opbrengst van uw lege cartridges worden gedoneerd aan Cliniclowns door onze partner Eeko.

 2. Jake schreef:

  Ik weet nog dat toen ik 10 was, een jaar of 15 geleden, mijn vader al cartridges liet hervullen. Maar dit is nog een stapje verder! Nu ik op mezelf woon heb ik bewust geen printer, niet alleen omdat ik hem niet zovaak nodig heb, maar door die in de bibliotheek te gebruiken verspil ik geen grondstoffen:) Ik zal je advies voortzeggen aan iedereen die een inktjet printer heeft.

  Groetjes, Jake