Remanufactured cartridges vs. Originele toner en inktcartridges

Door , vrijdag 21 augustus 2015 om 15:06 - Algemeen

Vaak hebben mensen veel vragen over remanufactured cartridges. Wat zijn het? Werken ze? Geven ze dezelfde kwaliteit als het origineel? Kunnen ze je printer beschadigen?

Op deze vragen en meer vind je antwoord aan de hand van onderstaande uitleg over de verschillende soorten cartridges die er in de omloop zijn: original, remanufactured, refilled, recycled, en compatible.

Originele toner en inktcartridges

Originele cartridges worden vervaardigd door de makers van de apparatuur (bijvoorbeeld Hewlett-Packard, Canon, Xerox, Lexmark) die je hebt gekocht. Ze worden meestal gemaakt met behulp van een combinatie van nieuwe en recyclede onderdelen in fabrieken wereldwijd. Je kunt bijvoorbeeld op de doos van een HP C4127X lezen: ‘Dit nieuw vervaardigde product kan herstelde onderdelen en materialen bevatten van het HP Planet Partners recycling programma’ en op de doos van een Canon FX 4: ‘Deze cartridge kan gereviseerde materialen en onderdelen bevatten’. Kijk maar eens.

Een belangrijke reden waarom deze cartridges de benaming ‘origineel’ dragen is omdat ze vervaardigd zijn door de houder van de octrooien en daarmee voorkomen dat andere bedrijven de cartirigdes onder dezelfde merknaam verkopen. Een ander merk kan dus precies dezelfde cartridges fabriceren, maar mag deze niets als ‘origineel’ verkopen. Ook wel compatible genoemd.

Remanufactured cartridges komen in vele soorten

Als het gaat om remanuactured cartridges dan zijn de antwoorden niet zo zwart-wit als we zouden willen. Bedrijven wereldwijd maken gebruik van verschillende benaderingen en kwaliteitsnormen in remanufactured producten. Laten we een beetje terminologie introduceren om dit punt te verduidelijken.

Recyclede cartridges

De term ‘gerecycled’ is een generieke term die niet noodzakelijk betrekking heeft op de werkwijze of technologie die wordt gebruikt om een product te vervaardigen. Het geeft duidelijk aan dat de cartridge niet een nieuwe originele cartridge is, maar geproduceerd met hergebruiking van sommige delen en materiaal uit eerder gebruikte producten. De werkwijze of technologie is hier dus niet van toepassing (mocht je in ‘groen’ denken).

Refilled cartridges

De term ‘navullen’ wijst op een revisieproces waarbij een al bestaande cartridge of toner opnieuw gevuld wordt met inkt. In de meeste gevallen wordt hierbij het patroon geïnspecteerd op voor de hand liggende fouten en alles schoongemaakt. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de cartridge worden bij dit proces onzeker, al kunnen deze cartridges voor veel lagere prijzen verkocht worden.

Remanufactured cartridges, nog wat feiten

Een remanufactured cartridge(behalve nagevulde) is een cartridge die:

  • Volledig gedemonteerd is
  • Alle componenten zijn geïnspecteerd, gescheiden en gereinigd
  • Nieuwe drum geïnstalleerd
  • Nieuwe wisser geïnstalleerd
  • Nieuwe magnetische roller geïnstalleerd
  • Toner container gevuld met nieuwe toner volgens oorspronkelijke specificaties
  • Toner container verzegeld met pull-out strook om lekkage te voorkomen
  • Cartridge opnieuw gemonteerd en getest op de juiste apparatuur

Deze cartridges worden in feite opnieuw opgebouwd en wordt er getracht dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid van het origineel te geven.

Compatible toner en inktcartridges

Compatibel betekent dat de cartridge altijd werkt met de voorgeschreven apparatuur, ook al is het niet gemaakt door de fabrikant van de apparatuur in kwestie. Bijvoorbeeld de compatible cartridges van Inktweb.nl. Dit zijn dus nieuwe cartridges en kunnen ook als ‘origineel’ gezien worden.

Al eerder schreven we over het verschil tussen remanufactured en compatible.

Remanufactured of origineel?

Na uitleg van de terminologie (heb je het kunnen volgen?) kunnen we concluderen dat remanufactured cartridges veel voordelen hebben en prima werken. Maar zijn ze een betere keus dan de originele en dus ook compatible cartridges? Laat ons je mening weten!

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*