Wat zijn firmwareupdates en hoe maken ze je cartridges onbruikbaar?

Door , maandag 14 november 2022 om 17:09 - Tutorials

Waarom zijn er firmwareupdates?

Fabrikanten van printers verkopen natuurlijk ook inktcartridges. Zij willen dan ook graag dat de originele cartridges aangeschaft worden, omdat de cartridges zorgen voor de winst – printers worden vaak zonder winst of zelfs met verlies aangeboden, waarna de cartridges de kosten terug moeten verdienen. Dit is ook de reden dat de cartridges die de fabrikanten verkopen duurder zijn. En daar komen firmwareupdates van pas.

Omdat fabrikanten van huismerk cartridges geen printers terug hoeven te verdienen kunnen de cartridges een stuk goedkoper aangeboden worden. In sommige gevallen word de prijs wel hoger dan de originele cartridges – maar daar staat vaak een hoger aantal milliliters inkt of toner tegenover. Fabrikanten vinden het natuurlijk niet leuk dat mensen hun cartridges niet kopen maar het huismerk gaan gebruiken. Buiten dat de printer al “break even” of met verlies verkocht is word er ook niets meer verdiend op de inkt. Dubbel nadelig voor de fabrikanten dus!

Wat doet de firmwareupdate?

Elk apparaat is hardware (het fysieke product), voorzien van ‘firmware’. Firmware is een bepaald type software dat niet zomaar verwijderd, vervangen of opnieuw geïnstalleerd kan worden. De firmwareupdates geven aan de printer aan welke cartridges de printer moet accepteren. Huismerk fabrikanten analyseren de firmware en zorgen ervoor dat de cartridges die zij leveren voldoen aan de eisen die de firmware stelt. De originele fabrikant kan dit weer ongedaan maken door een nieuwe versie van de firmware te ‘pushen’ naar de printers. Wanneer de printer een update uitvoert is dit vaak een nieuwe versie firmware. In sommige gevallen maakt dit voor de werking van huismerk cartridges niet uit. Het gebeurt echter vaker dan niet dat de huismerk cartridges na zo’n update niet meer werken omdat er nieuwe eisen aan gesteld worden. Wij adviseren daarom om firmware updates wanneer ernaar gevraagd word niet uit te voeren en automatische updates uit te schakelen.

Web services?

De volgende afbeelding toont de web services-knop (rood omlijnd). Achter deze knop kan je drukken op instellingen, printer updates en vervolgens automatisch updaten uitschakelen. Hiermee zorg je er dus voor dat de printer de firmware niet automatisch updatet en dat je de alternatieve cartridges dus zonder problemen moet kunnen blijven gebruiken. Deze voorbeeldafbeelding is gemaakt bij een HP Officejet 8600 – bij andere Officejets kan dit iets afwijken. In de handleiding van je printer moet de ook vermeld staan hoe automatische updates in- of uit te schakelen.

printer werkt niet door firmwareupdates

Conclusie

Zo zie je dat je firmwareupdates niet zomaar stopt en dat als ze uitvoert worden je je huismerk cartridges niet meer kan gebruiken. En dat je de automatische updates zo snel mogelijk moet uitschakelen als je gebruik wilt maken van huismerk cartridges.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

3 reacties

 1. Henk de Raadt schreef:

  Zojuist de ACM gevraagd HP aan te pakken en consumenten te waarschuwen voor deze valse handelspraktijken. Precies wat in dit artikel beschreven staat is bij mij gebeurd. Ik weiger me te laten dwingen en gooi mijn op zich goede printer weg wat ook nog schadelijk is voor het milieu. Downgraden van de firmware update blijkt eveneens te zijn geblokkeerd.

  Ben helemaal klaar met HP als walgelijk bedrijf.

 2. G.H.J. Kuipers schreef:

  ls
  Ik heb een Canon mg 5650 en sinds kort print hij geen of alleen geelig af. Heb verschillende keren de cartridges verwisseld. Één keer print hij wel weer in kleur af maar de volgende dag niet. Van alles geprobeerd, reinigen deinstaleren jullie stappen plan echt van alles. De cartridges worden wel herkend, geen enkele foutmelding. Hebben jullie nog suggesties? Alvast bedankt
  Kuipers

 3. thvanbaarsen schreef:

  wat wil u nu van mij weten??