Zijn toners schadelijk voor je gezondheid?

Door , maandag 19 september 2022 om 14:31 - Algemeen

Enkele jaren terug, in 2007, waren toners volop in het nieuws. En niet al te positief. In Australië was onderzoek gedaan naar de schadelijke uitstoot van laserprinters. De Telegraaf publiceerde een artikel ‘printer net zo schadelijk als meeroken’ en verschillende Amerikaanse media hadden soortgelijke sensatie headlines. Zijn een toners echt zo schadelijk?

poeder van toners

Waarom zou toner schadelijk zijn?

Een toner cartridge is een navulling voor een laser printer. In tegenstelling tot inkt cartridges zit er geen inkt in deze cartridges maar, je raadt het al, toner. Toner is een heel fijne poeder welke op het papier gesmolten wordt om zo een afdruk te maken (lees hoe een laser printer werkt).

Uit dit Australische onderzoek is gebleken dat er minuscule deeltjes, zogenaamde Ultra Fine Particles ofwel UFP, van de toners in de lucht blijven hangen. Dit is onderzocht met 62 laser printers in een normale kantoorruimte. Deze toner deeltjes blijven in de lucht hangen in de ruimte en kunnen ingeademd worden door de werknemers. Dit zou ademhalingsproblemen als gevolg hebben en, in zeer extreme gevallen met veel blootstelling aan toner, hart en vaatziekten en kanker kunnen verwekken. Het zou volgens dit onderzoek hetzelfde effect hebben op de longen als het roken van een sigaret.

printer explosie van toners

Waarom horen we er nu niets meer over?

Zoals bij veel onderzoeken die gepubliceerd zijn is lang niet alle informatie aanwezig. Met dit onderzoek is dit al helemaal het geval aangezien er nog geen langetermijnonderzoeken gedaan zijn. Sommige bij-effecten van de toner kunnen pas na tientallen jaren zichtbaar worden. De volledige opbouw van de UFP is nog niet duidelijk. Het is zelfs niet eens bewezen dat er een daadwerkelijke link zit tussen de gezondheidsproblemen en de UFP van een laser printer. Het is maar een theorie die in de praktijk niet eens van toepassing hoeft te zijn. De vergelijking met roken is niet zozeer over hoe ongezond het is, maar over de hoeveelheid deeltjes die ingeademd worden door een werknemer in een kantoor met een laser printer.

“Het is een theorie die in de praktijk niet eens van toepassing hoeft te zijn.”

Is toner schadelijk?

Er zijn 5 jaar na dato geen uitgebreide en langdurige onderzoeken gedaan naar de schadelijkheid van toner en laser printers. Totdat anders blijkt riskeer je je leven niet met het gebruiken van een laserprinter. Dat gezegd, het inademen van minuscule stofdeeltjes is nooit gezond. Het kan natuurlijk geen kwaad om je printer/kantoorruimte goed te ventileren.

Bronnen

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*