De beste foto’s printen doe je zo!

Door , dinsdag 19 april 2022 om 14:41 - Algemeen

Iedereen wilt wel eens een foto van hun vakantie, huwelijk, familie et cetera printen. Je wilt dan natuurlijk wel dat je foto mooi uitgeprint wordt en elk detail te zien is. In deze blog lees je hoe je de mooiste foto’s print en wat het beste materiaal is om te gebruiken om foto’s mee af te drukken.

Resolutie van je foto’s

Om te weten hoe groot je foto’s moeten zijn voor de beste kwaliteit prints, moet je het aantal pixels weten. Volg het stappenplan hieronder om te weten te komen hoeveel pixels je foto is. Als je eenmaal het aantal pixels weet, zijn de berekeningen erg simpel om goede kwaliteit foto’s te printen. Als je foto’s wilt printen van topkwaliteit, dan moet je het aantal pixels van je foto delen door 30. Dit doe je voor elke zijkant. Het aantal waar je dan op uitkomt zijn de aantal centimeters hoe groot je je foto moet printen voor goede kwaliteit. Wil je HD (High Definition) kwaliteit hebben dan volg je dezelfde stappen als hierboven, alleen deel je dan je aantal pixels door 60. 

Na de deelsom weet je precies hoe groot jouw foto zal worden om deze in hoge kwaliteit af te drukken.

Hoe weet ik hoeveel pixels mijn foto heeft?

Je kunt de resolutie van je foto heel snel en simpel vinden door deze stappen te volgen (Windows):

 1. Open de foto op je pc of laptop
 2. Rechtermuisklik op de foto die je wilt laten printen
 3. Klik op de ‘Eigenschappen’ van de foto
 4. Ga dan naar het kopje ‘Details
 5. Nu kun je zien onder het tussenkopje ‘afbeelding’ de afmetingen van jouw foto in pixels
 6. Nu je het aantal pixels weet van jouw foto kun je de berekening maken en de foto op hoge kwaliteit uitprinten.
Resolutie bekijken van je foto's
Door op “Eigenschappen” te klikken van het afbeeldingsbestand en naar het kopje “Details” te gaan zie je gemakkelijk wat de afmetingen van jouw foto zijn.

Welk fotopapier is het beste om foto’s te printen?

Wat voor soort papier je gebruikt is ook belangrijk. Bij het printen van foto’s wordt namelijk veel inkt gebruikt waardoor een normaal blaadje papier kan krullen. Daarom raden wij aan dat je voor het printen van jouw foto’s fotopapier gebruikt. Dit speciale papier krult niet omdat het dikker en steviger is. De inkt zal ook een stuk minder gaan uitlekken. Hierdoor blijft ieder detail van de foto goed zichtbaar en krijgt je het beste resultaat op jouw afgedrukte foto’s.

Binnen fotopapier kennen we twee verschillende varianten met ieder zijn aparte eigenschappen: Mat fotopapier en glossy fotopapier. Bij elk soort fotopapier heb je voor- en nadelen:

 • Mat fotopapier
  • De voordelen van mat fotopapier is dat het geen stof aantrekt, vingerafdrukken niet zichtbaar blijven, er is geen spiegeling in de foto en de inkt droogt sneller op. De nadelen zijn dat je wat minder details in je foto’s ziet, waardoor de kwaliteit kan worden aangetast. Daarnaast absorbeert mat fotopapier meer inkt, waardoor je cartridges iets sneller leeg zullen raken.
 • Glossy fotopapier
  • Bij glossy papier is dit juist andersom. De foto’s zijn van hogere kwaliteit, er zit veel meer detail in, en de kleuren zijn feller. Glossy fotopapier is perfect voor fotolijstjes. De nadelen zijn dat glossy foto papier een spiegelend effect heeft, vingerafdrukken en stukjes stof goed zichtbaar zijn en de inkt minder snel droogt.

Wil je je foto’s inlijsten? Dan raden wij aan dat je je foto’s afdrukt op glossy fotopapier. Ook voor hogere kwaliteit foto’s is glossy fotopapier de beste keuze. Je ziet meer details in de afbeelding en de kleuren spatten er mooier uit. Wanneer je van plan bent om je foto’s in een fotoboek te plakken, raden wij aan dat je mat fotopapier gebruikt. Mat fotopapier is hiervoor beter geschikt omdat je in een fotoboek sneller last krijgt van stofdeeltjes en vingerafdrukken.

Kies de juiste printer om foto’s mee af te drukken

Om foto’s te printen met de hoogste kwaliteit is kunt je ook het best kiezen om te printen met een fotoprinter. Veel moderne printers hebben de mogelijkheid om al op fotopapier te printen, dus vaak hoef je hier geen nieuwe printer voor aan te schaffen. Door de jaren heen is de printkwaliteit van deze printers erg verbeterd, waardoor je keer op keer perfecte kleuren kan afdrukken. Zo kunt je gemakkelijk thuis prachtige foto’s uitprinten en samen met je vrienden en familie genieten van prachtige vakantiefoto’s en andere herinneringen.

Hoe bescherm ik mijn geprinte foto’s?

Om jouw geprinte foto’s netjes te houden kun je ook een speciale protectie spray gebruiken. Met deze spray bescherm je je foto’s tegen waterschade, krassen en vergeling. Spray met een afstand van 30 cm een paar laagjes op je foto en laat het ongeveer 3 minuten drogen. Hierdoor zijn je foto’s beter beschermd en kun je er langer van genieten!

Conclusie

Kortom, de resolutie van je foto’s berekenen is erg simpel en kost weinig tijd. Doormiddel van je berkening weet je gelijk welk formaat fotopapier je nodig hebt voor de hoogste kwaliteit. Je hoeft dan alleen nog maar te bedenken waar je je foto’s wilt opslaan om te weten of je mat- of glossy fotopapier nodig hebt. Nu kun je al je foto’s zonder problemen met de beste kwaliteit printen!

Goedkoop foto’s printen?

Ben je op zoek naar betaalbaar fotopapier van topkwaliteit? Bekijk ons assortiment fotopapier van FLWR! Topkwaliteit fotopapier voor minder!

Bekijk het assortiment >>

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*