De geschiedenis van printen

Door , dinsdag 20 september 2022 om 15:50 - Algemeen

Printen, we nemen het tegenwoordig allemaal voor lief. Iedereen heeft wel een printer. We hoeven zelfs niet meer via een kabel aangesloten te zijn om te printen en kunnen vanaf onze telefoon printen. Het is echter niet altijd zo gemakkelijk geweest om te printen. Benieuwd hoe printen ontstaan is? Lees dan verder over de geschiedenis van printen.

geschiedenis van printen

De eerste prints

Rond 1400 wordt de ruim 600 jaar eerder in Azië uitgevonden print techniek in Europa geïntroduceerd. Printen gebeurt dan via een ingekerfde houten blok dat ondergedompeld wordt in inkt en vervolgens een afdruk achterlaat. In Duitsland wordt de techniek al snel verder ontwikkeld en de drukpers is geboren. Hierdoor wordt er in deze periode door de Duitsers verreweg het meest ter wereld geprint.

geschiedenis van printen

Massa printen

Begin 16e eeuw ondergaat de print techniek misschien wel een van de grootste ontwikkelingen. Er wordt een drukpers machine uitgevonden die vrij snel pamfletten kan printen. Hierdoor werd de drukpers een gewild middel om propaganda te printen. Rond 1800 wordt de stoom drukpers uitgevonden. Het is nu mogelijk om grote hoeveelheden erg snel te printen. Tegen het einde van deze eeuw is het ook mogelijk om in (afbeeldingen) kleur te printen.

De eerste printers

Met de ontwikkeling van de computer is ook de printwereld op zijn kop gezet. De eerste computer printer is een IBM uit 1957. In ‘69 – ‘70 worden de eerste laser- regel- en matrixprinters op de markt gebracht. Deze printers herkent iedereen nog aan het kettingpapier. Een doorlopende strook papier met aan beide zijden de afscheurbare stroken met gaten. Deze printers waren in eerste instantie, net als de computer, een luxe die met name bedrijven zich konden veroorloven. Met de loop der tijd hadden steeds meer mensen thuis ook een printer.

Printen van nu

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een printer en als je die niet hebt is dat vaak een bewuste keuze. De printer is natuurlijk ook doorontwikkeld. Zo is het nu mogelijk om zelf foto’s te printen en kun je zelfs eetbare inkt printen op eetbaar papier of andere eetbare ondergrond. Printen gaat zelfs zo ver dat we in 3D kunnen printen met een 3D printer.

De geschiedenis van printen in vogelvlucht

Dit blog over de geschiedenis van printen is een beknopt overzicht. Er zijn allerlei ontwikkelingen die bijgedragen hebben aan de printer van nu. Denk bijvoorbeeld eens aan de ontwikkeling van papier.

En wanneer je nieuwe cartridges nodig hebt om te printen kan je die natuurlijk bij Inktweb.nl kopen!

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

  1. Phebe Martens schreef:

    Ik moest schoolwerk maken voor techniek en ik koos de printer deze blog heeft me echt geholpen.