HP printer foutmelding: Hoe los ik deze op?

Door , maandag 4 september 2023 om 15:25 - Tutorials

Heb je een HP printer en krijg je foutmeldingen? En hoe los ik deze op? Zoals de beruchte “geheugenfout”, of de “geen cartridge-fout” terwijl je gewoon een cartridge in je printer hebt. In dit blog gaan we over de meest voorkomende foutmeldingen bij HP printers, en doen we ons best om jouw printer zo snel mogelijk weer werkend te krijgen!

Error codes komen voor wanneer je printer een fout in het systeem heeft om uitlopende redenen of wanneer de printer gewoonweg niet wilt printen. Numerieke foutcodes worden bij iedere foutmelding weergegeven, om zo makkelijker te achterhalen wat er precies misgaat. Zoals bijvoorbeeld foutcode 12: Open of geen cartridge, of code 41: Tijdelijke fout in de print motor.

Heb je een HP inktsysteemfout die begint met ‘0x’? Lees dan onze blog Veelvoorkomende HP inktsysteemfout meldingen.

In dit artikel lees je hoe je zo snel mogelijk de fout kan verhelpen, dus lees snel verder!

Een printer met een vastgelopen papiertoevoer. Dit geeft foutmeldingen in een HP printer.
Een vastgelopen papieraanvoer in de printer.

Hoe verhelp ik een printerprobleem?

Vaak is de foutmelding in jouw printer gemakkelijk op te lossen door de printer even te resetten. Dit valt te doen in de volgende stappen:

  1. Zet de printer aan.
  2. Zorg dat de printer helemaal opgestart is en geen bewegingen of geluiden meer maakt.
  3. Trek nu de stroomkabel aan de achterkant van de printer er uit. Haal vervolgens ook de kabel uit het stopcontact en wacht minimaal 1 minuut.
  4. Doe de kabel terug in het stopcontact en vervolgens weer in de printer.
  5. Zet de printer opnieuw aan.
  6. Wacht totdat de printer is opgestart en geen geluid meer maakt, kijk vervolgens of jouw probleem is verholpen.

Veelvoorkomende foutmeldingen op HP printers

Als bovenstaande tekst geen resultaat heeft gehad, zoek dan je foutcode hieronder en volg de stappen die beschreven zijn om jouw HP printer probleem op te lossen:

HP foutmelding 02 –  Opstartprobleem

Dit probleem ligt meestal aan jouw printerkabel. Zet je HP printer uit en aan en het probleem zou verholpen moeten zijn. Indien deze stap niet werkt, probeer de stroomkabel uit de printer te halen wanneer deze netjes is uitgezet. Wacht 30 seconden en doe de kabel terug in de printer. Wanneer de HP printer nu wordt opgestart en het probleem is niet opgelost, zou er een probleem met de hardware (fysieke elementen v/d printer) kunnen zijn. 

Error 10 bij HP – Geheugenfout

Jouw HP printer heeft problemen met het lezen van jouw cartridge chip. Dit zou kunnen komen omdat deze beschadigd is of niet goed is geïnstalleerd. 

Omdat jouw HP printer moeite heeft met het lezen van een chip, kan je de printer uitzetten en 30 seconden de kabel uit het stopcontact houden. Als je deze stap hebt voltooid, zou de printer wellicht weer kunnen werken.

Als de vorige stap niet heeft gewerkt, kan je proberen om de cartridge opnieuw te installeren in uw printer, wanneer dit niet genoeg is, zou sprake kunnen zijn van een probleem met de hardware (fysieke elementen v/d printer). 

HP printerfout 11 – Papierbak leeg

Deze error code is gemakkelijk te verhelpen, de papierbak is leeg. Maak de tray los en vul deze bij met nieuw papier. Wanneer er nog genoeg papier in de tray ligt, zou er een probleem kunnen zijn met de sensor in de papierbak of de tray zelf is niet meer in goede staat.

Zorg wanneer het probleem nog niet is verholpen, dat de printer op een platte ondergrond staat en dat eventuele resten van een toner en/of papier worden weggepoetst. Wanneer de fout zich nog steeds voordoet, kun je checken of de papier sensor of optische sensor vies of beschadigd is. Deze vind je aan de achterkant van de printer en papierbak.

HP printer cartridge fout 12 – Open of geen cartridge

Wanneer de cartridge goed is geïnstalleerd, zou deze error code kunnen wijzen tot een geopende deksel v/d printer, kapotte sensoren of een kapotte koelventilator.

Om deze fout te verhelpen, moet je ervoor zorgen dat alle deksels gesloten zijn en de cartridges goed zijn geïnstalleerd. Wanneer het probleem zich nog steeds voordoet, is er waarschijnlijk sprake van een hardware probleem (de fysieke elementen v/d printer). Neem dan contact op met een reparatiepunt.

Foutmelding 13 (HP printer) – Papier in printer vastgelopen

Wanneer deze code voorkomt, heeft jouw HP printer een probleem met de doorstroom van het papier. De nieuwste printers van HP geven op het scherm aan waar het probleem zit en hoe deze verholpen kan worden. 

Met een ouder toestel zou je zelf het probleem met de doorstroom moeten zoeken. De fout kan ontstaan in 4 fases van printen: oppakken, doorvoeren, printen en het uitwerpen. Ga door deze 4 locaties heen in je printer en haal het vastgelopen papier uit de printer. Gebruik hiervoor GEEN harde of scherpe voorwerpen, hiermee kun je je printer beschadigen.

HP foutcode 14 oplossen – Geen cartridge

In dit probleemgeval is er geen cartridge geïnstalleerd of wordt de cartridge niet herkend. Normaal gesproken verhelpt het herinstalleren van de cartridge dit probleem. Wanneer deze oplossing niet werkt, raden wij aan om de cartridge uit de printer te verwijderen, de printer te resetten en vervolgens de cartridge weer te installeren.

HP foutmelding 16 – Lege toner

Deze zeer vaak voorkomende melding betekent dat de toner in jouw HP printer niet meer goed werkt of aan vervanging toe is. Wellicht zit er nog wat poeder in je toner cartridge, dan kan je eenvoudig de cartridge verwijderen en voorzichtig schudden om ervoor te zorgen dat het restant in de toner nog gebruikt kan worden. Wanneer de toner helemaal leeg is zou je een nieuwe moeten aanschaffen

HP printer geeft foutmelding 20 – Geheugenoverloop

Dit probleem komt voor wanneer je jouw HP printer de opdracht geeft om veel uit te printen dan dat de printer aankan, waardoor het geheugen van de printer overschreden wordt.

Deze foutmelding is op te lossen door de print omvang te verkleinen, dit kan je doen op de volgende manieren:

  • schakel de sorteeroptie uit.
  • verlaag de grootte van de printopdracht.
  • maak de afbeelding of het document eenvoudiger om te printen.

Extra printgeheugen kan gekocht worden wanneer de printer dat toestaat.

HP printerfout 21 bij afdrukken – Afdruk Overschrijding

Deze foutmelding is vergelijkbaar met foutmelding 20- Geheugenoverloop, De printopdracht is namelijk te groot voor het geheugen van uw printer. Dit probleem is te verhelpen via de stappen in punt 20- Geheugenoverloop.

Printerfout 22 bij HP printer – Configuratieprobleem

Deze error code komt voort uit een communicatiefout tussen de HP printer en je computer.

Probeer jouw HP printer aan te sluiten op een andere poort in uw computer, als dit niet werkt kunt u hetzelfde proberen met een andere kabel. Wanneer de error aanblijft, is er waarschijnlijk sprake van een hardware fout (de fysieke elementen v/d printer). 

Printfout 24 (HP printer) – Taak geheugen vol

De printerwachtrij is vol, er staan te veel items in de wacht om geprint te worden. De oplossing van dit probleem is hetzelfde als foutcode 20 en 21. Deze is te vinden in punt 20- Geheugenoverloop.

HP errorcode 25 – XXX geheugen is vol

Deze foutmelding is vergelijkbaar met errorcode 24, 21 en 20. De oplossing is daarom ook te vinden bij errorcode 20- Geheugenoverloop.

Foutmelding 30 bij gebruik van een HP printer – Postscript error 16

Dit probleem omvat een fout met het Postscript, hiervoor moet je een ander Postscript bestand proberen of de Postscript SIMM resetten. Meer informatie over deze fout is te vinden in de handleiding die je ontvangen hebt bij de HP printer, dit verschilt namelijk per printer.

HP printerfout 30.1.1 – Schijffout

De harde schijf van de HP printer is vastgelopen. Dit valt eenvoudig op te lossen door de SELECT- knop in te klikken op de printer. wanneer het probleem nog steeds aanwezig is nadat de SELECT-knop is geklikt, is er sprake van een fout in de hardware (de fysieke elementen v/d printer)

Datafout 40 HP – Data Transfer error

Er zit een fout in de connectie tussen de computer en de HP printer. Check alle kabels en vervang deze indien nodig. Kijk of het input/output board goed is aangesloten op het apparaat. Wanneer de printer is verbonden met het netwerk moet er gecheckt worden of alle IP-settings nog in orde zijn. Wanneer bovenstaande punten allemaal gecheckt zijn zou de fout moeten kunnen zijn verholpen.

Dit probleem kan ook verholpen worden door de SELECT-knop in te drukken, er kan printout verloren gaan. Dit kan later alsnog worden uitgeprint

Error 41 bij HP printer – Tijdelijke fout in de print motor

Jouw HP printer heeft last van een motorfout. Dit kan verholpen worden door een eenvoudige reset. Weet je niet hoe jouw printer gereset moet worden, pak dan de handleiding van uw printer erbij en volg de gegeven stappen.

De printopdracht zal waarschijnlijk opnieuw moeten worden gegeven na de reset, dat kan geen kwaad.

HP foutmelding 49 bij afdrukken – Print of communicatie fout 

Deze code kan voorkomen bij redenen als kabelproblemen, hardwareproblemen en softwareproblemen. Probeer het reset-proces gegeven in het begin van deze blog. Wanneer het probleem aanhoudt, probeer het gebruiken van andere kabels. Wanneer ook dat niet werkt is een fout in de hardware (de fysieke elementen v/d printer) een grote mogelijkheid.

HP printer opstartfout 50.1 – Fuserfout

Deze foutmelding laat jou weten dat de fuser aan het warmdraaien is.

HP foutmelding 50.2- Fuserfout

Deze foutmelding geeft aan dat het warmdraaien niet is gelukt, dit heeft te maken met de stroom, dus check uw stroomkabel als dit probleem aanhoudt.

HP printer foutmelding 50.3 – Fuserfout

Deze foutmelding geeft aan dat de temperatuur te hoog is geworden van de fuser. 

HP printer error 50.4 – Fuserfout

Deze foutmelding geeft aan dat de fuser een tekort aan stroom ontvangt, zorg dat de stroomkabel goed werkt en goed is aangesloten.

Foutcode 50.5 op HP printer – Fuserfout

U heeft de verkeerde type fuser in uw HP printer gedaan.

Melding 50.6 op HP printer – Fuserfout

Deze melding geeft aan dat de fuser is gestopt met werken als gevolg van oververhitting. 

HP printer kapot melding 50.7 – Fuserfout

Deze melding geeft aan dat er een fout zit in het ontgrendelingsmechanisme van de fuser, waarschijnlijk werkt de aandrijfmotor niet naar behoren.  

HP foutmelding 50.8 – Fuserfout

de sub thermistor heeft een fout ontdekt, deze code geeft een lagere temperatuur van de fuser aan dan hij daadwerkelijk is.

HP temperatuurfout 50.9 – Fuserfout

de sub thermistor heeft een fout ontdekt, deze code geeft een hogere temperatuur aan van de fuser dan dat hij daadwerkelijk is

Deze foutmelding vereist vaak een monteur.

Error 51 bij HP – Straal Detectiefout

Deze foutcode kan aan 2 dingen liggen afhankelijk van de leeftijd van uw HP printer. Oudere printers geven aan dat het lipje van de laser sluiter ontbreekt. Op nieuwere modellen betekent dit vaak dat de hele laser kapot zou kunnen zijn.

HP printer error 52 – Onjuiste scanner snelheid

Foutmeldingen 52, 52.1 en 52.2 verwijzen allen naar een probleem in de polygoonspiegel van de HP printer. Je zou dingen kunnen proberen als resetten of nieuwe kabels. Wanneer dit niet werkt moet er een technicus worden ingeschakeld.

HP foutmelding 54 –  Printerfout

Er kunnen veel aanleidingen zijn voor dit probleem. Op een aantal modellen van Laserjet betekent dit dat de tape rondom de toner niet is verwijderd. Als ook dat niet helpt, is een technicus nodig.

HP foutcode 55 – Intern communicatieprobleem

De kans is groot dat dit probleem wordt veroorzaakt door een slechte connectie tussen de controller en de formatter. De fout ligt dan bij 1 van de 2 items. Als dat niet het geval is, zit er een fout in de software. Wanneer een reset (zoals uitgelegd in het begin van deze blog) niet werkt, is een technicus benodigd.

Hp foutmelding 56 – Printer Device kapot

Afhankelijk van het model van de printer, zouden de volgende stappen het probleem moeten verhelpen:

  • Zorg dat de papiertray goed is geïnstalleerd en bijgevuld
  • Installeer de stacker unit opnieuw
  • Zorg dat de modus goed is toegepast op de manier waarop u uw papier geprint wilt hebben]
  • Zorg dat de printer goed is geconfigureerd
  • Probeer de printer te resetten als niks anders werkt.

Errorcode 57. van HP –  Kapotte onderdelen

Deze foutmelding valt te wijten aan de leeftijd van uw printer, bij wat nieuwere HP printers wordt aangegeven dat er een fout zit in de ventilatoren. Oude HP printers geven met deze foutcode aan dat er geheugenproblemen zijn of dat de tandwielen zijn vastgelopen.

Foutmelding 58. bij HP printer – Kapotte onderdelen

Deze foutcode is enorm breed omdat er sprake kan zijn van veel soorten problemen. Dit kan gaan over geheugenverlies, kapotte ventilatoren, kapotte sensoren of een stroomgebrek. 

Vaak moet een technicus worden ingeschakeld om dit te verhelpen.

Fout 59 bij een HP printer – Motorproblemen

Deze foutmelding heeft betrekking tot een van de motoren: hoofdmotor, fusermotor, beeldtrommelmotor of de ETC-motor. Bij oudere HP printers is er sprake van een geheugenprobleem, deze kan worden verholpen door een eenvoudige reset. Nieuwe HP printers worden niet gemaakt met een simpele reset, een technicus wordt daarom aangeraden.

HP printfout 60.x – Error 

Bij nieuwe HP printers is er sprake van een fout in de liftlade, daarom is het in dat geval handig om te checken of de lade door iets geblokkeerd wordt. Oudere HP printers verwijzen naar een geheugenfout, Dan kan je het geheugen opnieuw installeren of wijzigen om deze foutcode op te lossen. Hoe dat moet is te vinden in de handleiding van jouw printer.

HP foutcodes 61, 62 & 63 – Geheugenfout

Het geheugen in jouw HP printer is verkeerd geplaatst of er zijn kapotte geheugen-SIMM’s. Je kunt proberen de chips opnieuw te plaatsen. Wanneer de foutcode daarna nog steeds verschijnt, moet je mogelijk de chips vervangen. Deze foutmelding kan een probleem met de formatteerkaart betekenen, zorg dat deze dan vervangen wordt.

Is jouw probleem nog niet verholpen na het lezen van dit blog, dan zien wij graag een reactie tegemoet onder dit artikel. Daar zullen wij nog een laatste poging doen om jouw probleem op te lossen. Ook kunnen wij jou altijd aanraden om contact op te nemen met de HP helpdesk via: https://support.hp.com/nl-nl/contact/printer-serial-number.

Ben je nog op zoek naar voordelige cartridges met een uitstekende service, dan is Inktweb.nl de plek voor jou! Scoor jouw benodigde printartikelen via onze website: https://www.inktweb.nl/

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

4 reacties

  1. Onze printer geeft de melding fout van transp.riem.

    Kunt u mij helpen aan een oplossing hiervoor.

    Alvast bedankt!

  2. Nies schreef:

    overal gezocht – alles uitgevoerd dat werd geschreven maar: geen oplossing.
    Inktvoorraad ok – wagen blijft geklemd – nergens vastzittend papier te bespeuren.
    Printer is oud (8Jaar) – heeft uitstekend gewerkt – is steeds goed onderhouden – altijd
    met HP inkt gewerkt – en plots is wagen vastgelopen – nergens iets te bespeuren dat
    de wagen kan hinderen – is dit softwarematige fout? ik heb nog nieuwe inktvoorraad dus
    zou ik graag deze printer ( officejet pro 8610) hersellen.
    Dank voor hulp.

    • Goedemorgen, ik zal niet weten wat dit propleem veroorzaakt als er niks vast zit in de printer. Wat u wel kunt proberen is om even een stroomreset uit te voeren. Het stappenplan hiervoor staat hieronder:

      1. Druk op de aan/uit-knop om het apparaat in te schakelen.
      2. Maak het netsnoer aan de achterzijde van het apparaat los.
      3. Neem het netsnoer uit het stopcontact.
      4. Wacht 15 seconden.
      5. Steek het netsnoer weer in het stopcontact.
      6. Sluit het netsnoer weer aan op de achterzijde van het apparaat.
      7. Druk op de aan/uit-knop () om het apparaat in te schakelen.

      Wij vernemen graag of dit het probleem heeft opgelost.