Is printer inkt schadelijk voor het milieu?

Door , donderdag 19 januari 2023 om 16:32 - Algemeen

We proberen allemaal onze impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Zo zie je steeds meer elektrische auto’s op de weg, kunnen nu ook kleine plastic flesjes inleveren voor statiegeld en betaal je steeds meer voor plastic tassen in de supermarkt. Maar hoe zit het met inktcartridges en toners? Wat voor impact hebben deze op het milieu? Is printer inkt schadelijk voor het milieu? En wat kan jij doen om zo min mogelijk impact te maken op het milieu? Lees snel verder!

Printer inkt in water is schadelijk voor het milieu
Vloeibare inkt kan in ons drinkwater belanden wanneer het niet goed gerecycled wordt.

Waaruit bestaat inkt?

Inkt en de cartridge zelf bestaan uit veel verschillende soorten chemicaliën en niet-biologisch afbreekbare bestanddelen. Hieronder zie je een lijst met verschillende ingrediënten:

  • Butyl ureum: Dit bestanddeel zorgt ervoor dat je papier niet krult.
  • Cyclohexanon: Helpt de inkt hechten op het papier.
  • Verschillende chemische kleurstoffen: Uiteraard om de inkt kleur te geven.
  • Geëthoxyleerde acetyleen diolen: Veranderen de oppervlaktespanning van de kleur en vloeistof.
  • Ethyleendiaminetetra Azijnzuur: Wordt gebruikt om de bovenstaande bestanddelen op te slaan in de vorm van een vloeistof.

Hoewel de bovenstaande ingrediënten het meest voorkomen, gebruikt ieder merk een andere samenstelling. Uiteraard houden de printerfabrikanten dit recept geheim. Maar wat de samenstelling ook is, je kunt er van uit gaan dat geen enkele printerinkt 100% ecologisch verantwoord is. Printer inkt is dus erg schadelijk voor het milieu

Ook de plastic behuizing van cartridges en toners is schadelijk voor het milieu. Voor het maken van een cartridge wordt gemiddeld zo’n 90 ml. vloeibare olie gebruikt, en voor toners kan dat oplopen tot 3 liter olie! Dit plastic vergaat niet in de natuur, en bevat daarnaast ook kostbare edelmetalen zoals goud op bijvoorbeeld de chip.

Lekkende inktcartridge

Waaruit bestaat tonerpoeder?

Tonerpoeder is een extreem fijn stof dat makkelijk vlekken op je huid of kleding achterlaat. Het bestaat voor zo’n 60% uit microscopisch kleine stukjes plastic. Tijdens het laserproces binnen de printer wordt het plastic opgewarmd en op het papier gesmolten. Dit resulteert dan in je tekst of afbeelding. Daarnaast bevat tonerpoeder zo’n 40% ijzeroxide, ookwel roest in de volksmond. Dit zorgt ervoor dat het poeder magnetisch blijft plakken aan de drumrol zodat het op het papier kan worden gedrukt.

Maar dan ben je er nog niet. Het tonerpoeder heeft een kleur nodig om jouw afdrukken werkelijk en accuraat te maken. Hiervoor wordt pigment gebruikt. Dit is een poeder dat bestaat uit verschillende bestanddelen, afhankelijk van de kleur:

  • Zwart: Carbon zwart
  • Cyaan: Koper ftalocyanine
  • Magenta: 2,9-Dimethyl-Quinacridon
  • Geel: Benzimidazool

Uiteraard zijn microscopische stukjes metaal, chemicaliën en plastic extreem slecht voor het milieu. Al deze stofdeeltjes hebben de mogelijkheid om in ons drinkwater en voedsel te belanden. Daarom is het extreem belangrijk dat je cartridges en toners altijd op de juiste manier recyclet! 

Hoe kan ik milieubewust printen?

Printer inkt is dus schadelijk voor het milieu, maar willen we ook blijven printen. Dat kan, en is niet al te lastig. Door te kiezen voor cartridges en toners met de grootste inhoud, te herkennen aan “XL” achter het cartridgenummer, print je langer door, dus hoef je minder snel je cartridge weg te gooien. Een voordeel van grote inktpatronen is dat ze altijd goedkoper zijn dan hun standaardformaat tegenhanger, dus bespaar je op termijn ook geld.

Een andere goede manier om het milieu te besparen met jouw afdrukken is om voor huismerk inkt te kiezen. Een groot voordeel hieraan is dat deze inktpatronen vaak beter gevuld zijn dan zelfs het grootste formaat van de originele fabrikant. Dat betekent meer printen, en minder afval. Sommige huismerk cartridges zijn hervuld; ookwel “remanufactured”. Dit betekent dat de originele cartridge leeggeprint is, waarna de huismerkfabrikant de cartridge opnieuw heeft gevuld. Dit kan tot wel 3x per cartridge! Zo wordt hetzelfde inktpatroon op de best mogelijke manier gerecycled.

Uiteraard is het ook belangrijk dat je het juiste papier kiest voor jouw afdrukken. De allerbeste manier is om voor gerecycled papier te gaan, echter is dit niet altijd beschikbaar. Een goed alternatief is papier dat FSC-gecertificeerd is. Deze certificatie betekent dat het hout dat gebruikt is voor het papier op een verantwoorde manier gekapt is; zo wordt onder andere voor iedere boom die gekapt wordt minimaal 1 nieuwe geplant (alleen bij FSC 100% papier) en worden oude en kwetsbare bossen beschermd.

Wanneer je cartridge of toner leeg is, is het het beste om deze te deponeren bij een inleverpunt. Op deze manier worden ze op een verantwoordelijke manier gerecycled, bijvoorbeeld door ze te hervullen! Weten waar je cartridges kan inleveren? Bekijk ons blog “Cartridges recyclen – Zo doe je dat!

Wat doet Inktweb.nl aan het milieu?

Bij Inktweb.nl doen wij er alles aan om onze bedrijfsvoering zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo kunnen onze klanten bij ons op locatie hun lege inktcartridges en toners inleveren, bieden wij een duurzaam huismerk aan dat langer meegaat, en hervullen wij bepaalde lege cartridges om opnieuw gebruikt te worden. Tevens draait ons hele pand op 100% zonne-energie!

Wist je dat er naar schatting ieder jaar wereldwijd 375 miljoen cartridges en toners worden weggegooid? Dat zijn niet alleen lege patronen, maar ook “onverkoopbare” cartridges en toners. Hierbij kan je denken aan retouren met geopende dozen maar nog ongebruikte artikelen. Of omdozen die beschadigd zijn geraakt tijdens transport. Merken zoals HP zetten een datum op de doos waarna de fabrieksgarantie op het product verstrijkt, echter werkt het product nog perfect!

Inktweb.nl biedt deze producten aan voor een lagere prijs, waardoor jij als klant je geld én het milieu bespaart! Onze outlet producten worden grondig nagekeken op mankementen en zijn allemaal nog in perfect werkende staat. Tevens krijgt onze klant een aanvullende garantie van 1 jaar na de aankoopdatum, mocht er toch iets mis zijn. Help ons het milieu te besparen en geef deze producten een tweede kans!

Om meer te weten te komen over de duurzaamheidsinspanningen bij Inktweb.nl, klik je hier.

FLWR geld besparen inkt banner

Bestel duurzame en goedkope cartridges via Inktweb.nl! >>

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*