Papierstandaard oorlog: Amerika vs de Wereld

Door , donderdag 29 september 2022 om 14:40 - Algemeen

Een standaard vel A4 papier is 210×297 mm. Dit klinkt een beetje als een willekeurig formaat maar hier is goed over nagedacht. Papier formaten uit de A-formaat zijn namelijk gebaseerd op een vel A0 papier. Deze heeft exact een oppervlakte van 1 vierkante meter. Knip je een A0 door de midden, dan krijg je 2 vellen A1, deze heeft namelijk een oppervlakte van een halve vierkante meter. A2 is weer exact de helft van een A1 enzovoort. Simpelweg gezegd als je een A0 vel viermaal opvouwt, dan krijg je het formaat van een A4tje.

“Zoals met veel dingen gaat het bij de Amerikanen net even wat anders.”

Zoals met veel dingen gaat het bij de Amerikanen net even wat anders. Daar is A-formaat papier niet in gebruik, in plaats van A4 is daar US Letter de standaard. Dit formaat is net even wat breder en korter; 215.9×279.4 mm. Voor het schrijven van formelere brieven is er Legal van 215.9×356 mm welke langer is. Beiden soortgelijk met A4 maar toch nét even anders. Ook met A3 papier is dit geval; de Amerikaanse variant Ledger/Tabloid heeft iets afwijkende afmetingen.

letter-legal-a4-papier-formaat
#Lengte x Breedte (mm)Verhouding
A5148 x 210 mm1:1.4142
Junior Legal127 x 203 mm1:1.6000
A4210 x 297 mm1:1.4142
Letter216 x 279 mm1:1.2941
Legal216 x 356 mm1:1.6471
A3420 x 297 mm1:1.4142
Ledger/Tabloid279 x 432 mm1:1.5455

Al deze verschillende papier formaten zijn onhandig. Zo worden er voor bepaalde printers (o.a. Xerox) verschillende formaten papierlades ontwikkeld voor Letter, Legal en A4. Gelukkig zijn er ook slimmere lades welke zowel A4 als Letter kunnen printen. Maar ook enveloppen, tabbladen, insteekhoezen en schriften moeten allemaal in verschillende varianten worden gemaakt.

Het grootste probleem met de Amerikaanse papierformaten is echter het ontbreken van een standaard. Voor A-formaat kun je gemakkelijk een afdruk vergroten of verkleinen doordat de verhouding altijd exact hetzelfde is. Voor de tegenhanger is dit voor elk papierformaat anders. Daarnaast is A-formaat de internationale standaard, behalve in de V.S., Canada en Mexico.

Lees ook

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

3 reacties

  1. Macha schreef:

    Waarom gebruiken Amerikanen geel schrijfpapier en niet gewoon wit zoals wij?

    • Youp | Inktweb.nl schreef:

      Dag Macha, bedankt voor uw reactie!

      Het gebruik van geel schrijfpapier in de Verenigde Staten heeft verschillende redenen. Ten eerste heeft het een sterke traditie en wordt het vaak geassocieerd met bekende schrijfwarenmerken zoals “Mead” en “Ampad”. Veel mensen houden gewoon vast aan het papier dat ze tijdens hun schooltijd hebben gebruikt.
      Een andere reden waarom sommige mensen de voorkeur geven aan geel papier is vanwege de visuele voordelen. Ze vinden het gemakkelijker voor de ogen, vooral bij langdurig lezen of schrijven, omdat het contrast met zwarte of blauwe inkt beter is en vermoeidheid van de ogen kan verminderen.
      Bovendien kan het gebruik van geel papier helpen om aantekeningen en documenten snel te identificeren te midden van andere witte papieren, waardoor ze opvallen.
      Blijkbaar is geel schrijfpapier ook wat goedkoper dan wit papier in de VS, echter kunnen we dit niet verifiëren.
      Dus eigenlijk is het vooral persoonlijke voorkeur hierin een grote rol speelt. Sommige mensen geven de voorkeur aan geel, terwijl anderen de voorkeur geven aan wit papier.

      Ik hoop dat dit uw vraag beantwoordt!

  2. Ward Heeren schreef:

    Goedenavond,

    Kunt u mij vertellen waar ik insteekhoezen kan kopen waar officiële Amerikaanse papieren in passen?

    Met vriendelijke groet,
    Ward