Printer advies: Welke soort printer moet ik kiezen?

Door , donderdag 16 september 2021 om 16:30 - Algemeen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe printer kan het moeilijk zijn om te weten welke soort je nou moet kiezen. We leggen je graag uit welke printers we onderscheiden, en geven je graag advies over welke printer voor jouw doeleinde het beste is.

banner artikel

We onderscheiden printers onder 4 verschillende soorten: Inkjetprinters, laserprinters, all-in-one printers (inkjet of laser) en fotoprinters. Hieronder leggen we je precies uit wat al deze benamingen inhouden en de voor/nadelen van de variant. Hopelijk kan je door middel van ons advies een juiste soort printer kiezen die bij jouw doeleinden past!

Lees gauw verder, of, bekijk onze nieuwe video hieronder!

Inkjetprinters

Inkjet printers komen het meest voor in de huishoudelijke omgeving. Een inkjet printer drukt af door middel van inktcartridges. Deze maken gebruik van speciale spuitmondjes die inkt op het papier aanbrengen. De inkt droogt meestal direct en baart intense en heldere kleuren. De cartridges koop je per kleur apart, en bestaan meestal uit zwart, cyaan, magenta, en geel. Sommige modellen maken gebruik van extra kleuren, zoals grijs en fotozwart om een groter kleurenspectrum te verwerkelijken.

inkjetprinter

Voor- en nadelen van inkjetprinters:
 Beste koop voor huiselijke omgeving
 Inkjetprinters zijn over het algemeen goedkoop
 Mooi afdrukresultaat
🗙 Cartridges zijn meestal duur

Laserprinters

Laser printers komen minder vaak voor in de huiselijke sfeer, maar zijn gebruikelijk in een kantoorsituatie. Dit komt door hun hoge afdrukbereik en snelheid. Een laserprinter drukt af door middel van poeder gebaseerde inkt: Dit poeder zit in een toner, en wordt aangebracht op een drukrol met behulp van spiegels en een laser. De poeder wordt dan verhit en hecht zich dan aan het papier. Nieuwere laserprinters maken gebruik van led-lampjes in plaats van een spiegel met laser, wat resulteert in een milieuvriendelijkere printer.

laserprinter

Een groot voordeel van laserprinters is dat ze over het algemeen zuiniger zijn met inkt, waardoor ze goedkoper zijn in gebruik.

Voor- en nadelen van laserprinters:
✓ Beste koop voor kantooromgeving
✓ Drukt razendsnel af
✓ Voordelig in gebruik
🗙
Erg duur in aanschaf en toebehoren (toner, onderhoud)

LED-printers

LED-printers bestaan als sinds de eind jaren tachtig – maar zien pas in recente jaren gebruik in consumenten printers.

LED-printers zijn een variant op laserprinters, maar werken via led-lampjes in plaats van een laser. LED-printers hebben minder bewegende onderdelen en gaan daarom langer mee. Daarnaast zijn deze printers sneller en compacter dan een laserprinter, slijten ze minder snel en gebruiken ze minder elektriciteit. Dit maakt LED-printers milieuvriendelijk. Helaas is een LED-printer wel vaak duurder in aanschaf.

LED-printers werken met 4 losse units met daarin een rij LED-lampjes. Omdat de LED-printers minder bewegende onderdelen nodig hebben zijn ze betrouwbaarder, sneller en compacter dan laserprinters. Bij LED is de belichting direct op de drum waardoor geen spiegels nodig zijn. Hierbij is geen vervorming wat voor een hogere afdruksnelheid resulteert.

LED-printer

Tip: Koop een duurdere printer die bij jouw print behoeften past.

Voor- en nadelen van LED-printers:
Gaan langer mee
Ontzettend hoge afdruksnelheid
Compact en makkelijk op te bergen
🗙 Vrij duur in aanschaf

All-in-one printers

all-in-one printer

Een all-in-one printer heeft meerdere functionaliteiten in één apparaat. Zo hebben de meeste all-in-ones een scanner ingebouwd, waarmee je eenvoudig documenten kopieert. Sommige all-in-one printers beschikken over een documentinvoer, waarmee je grote aantallen documenten automatisch kan kopiëren of inscannen zonder de klep open te maken. All-in-one printers komen in zowel inkjet- als laservariant.

Bij all-in-one printers kies je uit simpelweg persoonlijke voorkeur, en beslis jij zelf welke functionaliteiten je nodig hebt in het dagelijks leven.

Fotoprinters

fotoprinter

Als je veel foto’s afdrukt en de beste kwaliteit verwacht, is een fotoprinter iets voor jou. Deze printers drukken af met een hogere resolutie als inkjet- en laserprinters, waardoor je superscherpe foto’s print die vergelijkbaar zijn met die van een ontwikkelservice. De meeste fotoprinters maken gebruik van inkjettechnologie, maar sommigen ook met dye-sublimination. Met deze techniek print je snel grote hoeveelheden foto’s, omdat de inkt op een soort folie zit en direct aangebracht wordt op het fotopapier.

Voor- en nadelen fotoprinters:
✓ Print foto’s op speciaal fotopapier
✓ Topkwaliteit afbeeldingen op hoge resolutie
🗙
Minder geschikt voor dagelijks gebruik

Extra funtionaliteiten

Na het kiezen van een soort printer, kan je gaan kijken naar de specifieke functionaliteiten van een printer. Wil je draadloos kunnen afdrukken, of een printer met een beeldschermpje? Op A3-formaat printen? We leggen je uit waar je op moet letten bij het kiezen van jouw perfecte printer.

Netwerk

Als je zonder USB-kabel overal in huis, of zelfs vanaf een andere locatie prints wil maken, heb je een printer nodig met netwerk-functionaliteit. Tegenwoordig hebben de meeste printers hier wel een voorziening voor; in de vorm van een ingebouwde wifi-ontvanger, netwerkkabel aansluiting, of beide.

Mobiel printen

In een tijd waarbij onze telefoons steeds slimmer en sneller worden, is het natuurlijk altijd een voordeel om vanaf je smartphone te kunnen printen. De meeste moderne printers beschikken over AirPrint voor iOS, en Google Cloudprint voor Android. Veel printerfabrikanten bieden ook apps aan via de appstore om nog gemakkelijker vanaf je smartphone te kunnen printen, of om scans binnen te halen vanaf je all-in-one.

Beeldschermpje (met touch)

Sommige printers, meestal de prijzigere varianten, beschikken over een beeldscherm/touchscreen om extra functies aan te bieden. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijker je printer verbinden met het internet, een afdrukvoorbeeld van je foto bekijken of de wachtrij van je printer openen.

DPI

Een print bestaat uit miljoenen kleine puntjes inkt die dicht op elkaar worden aangebracht. De fijnheid van deze puntjes bepaalt hoe scherp de afdruk is op het papier. Deze resolutie wordt aangeduid met de term “DPI”, wat staat voor Dots Per Inch (puntjes per inch). Laserprinters printen meestal op een resolutie van 1200×1200 DPI. Bij inkjetprinters ligt dit hoger, tot wel 4800×4800. Bij fotoprinters zijn resoluties tot 9600×2400 haalbaar. In de software van printers is het meestal mogelijk om de kwaliteit aan te passen voor jouw doeleinden. Let wel op, hoe hoger de DPI, hoe langer het duurt voordat een pagina volledig is uitgeprint.

Teruglezen: ‘Wat is DPI, en wat betekent het voor mijn printer?’

Scannen

Ook bij het kiezen van de scanner komt resolutie aan de pas. Hoe scherper de scanner, hoe meer pixels hij kan produceren. Dit wordt tevens ook aangeduid met DPI. 1200×1200 DPI is genoeg voor een scherpe kopie. Als je van plan bent veel foto’s in te scannen, kan je kiezen voor een scanner met een hogere resolutie om scherpere afbeeldingen te verwezenlijken.

Papierformaten

De meeste printers voor normaal thuis- of kantoorgebruik beschikken meestal over één papierlade, bestemd voor A4-papierformaat. Er zijn ook printers beschikbaar die papierformaten van A3 kunnen verwerken. Bij sommige printers kan de papierlade worden aangepast naar het juiste formaat.

Printertoebehoren

Een printer print niet zonder inkt en papier. In deze categorieën is iedere printer anders.

Inktcartridges

cartridges

Bij inkjetprinters verschilt het per model welke cartridges hij accepteert. Meestal wordt dit aangegeven op de doos van de printer, en de handleiding. Je kan de juiste cartridges ook vinden door middel van onze handige zoekmachine op Inktweb.nl. Meestal hebben inkjetcartridges ieder een eigen kleur. De meest gebruikelijke kleuren zijn zwart, cyaan, magenta, en geel. Sommige printers, zoals bepaalde HP modellen, hebben alle kleuren in één cartridge, naast zwart.

Toners

toners

Laserprinters werken met aparte toners voor de 4 hoofdkleuren (Z, C, M, G). Deze moeten ook apart vervangen worden als de inkt opraakt. Ieder merk en type printer werkt dan ook met verschillende typen toner. Je kan de juiste toner vinden door middel van onze zoekmachine op Inktweb.nl.

Papier

Over het algemeen werkt standaard kopieerpapier in iedere printer, maar afhankelijk van jouw printer behaal je mooiere resultaten met verschillende soorten papier. Zo is er bijvoorbeeld speciaal inkjetprinter papier dat goed bestand is tegen het uitvloeien van natte inkt. Een andere eigenschap van papier is het gewicht. Hierover hebben we een aparte blogpost die je hier kan lezen.

Als je een fotoprinter hebt, of een inkjetprinter met fotoprint functionaliteit, print je op speciaal fotopapier. Verkrijgbaar in glossy en matte variant, print je hiermee hoge kwaliteit afbeeldingen.

Tot slot

We hopen dat we jou goed advies hebben kunnen geven voor het kiezen van een nieuwe printer. Laat ons weten in de reacties als je nog een vraag hebt of als we je goed te woord hebben kunnen staan! Welke printer kies jij?

Printen met ieder van de voorgenoemde printers kan zeer prijzig zijn, echter is het altijd voordeliger om huismerk te gebruiken. Over de jaren heen zijn de productieprocessen erg geoptimaliseerd en de meeste kwalen en fabels over huismerk cartridges zijn gladgestreken en ontkracht. Op Inktweb.nl bieden wij onze eigen lijn huismerk cartridges aan, genaamd FLWR. De hoge kwaliteitseisen, betere vulling en de lage prijs tegenover het origineel zijn belangrijke factoren die wij uiteraard garanderen. Alle huismerk inkt op Inktweb.nl is verzekerd met onze 2 jaar garantie, zodat jij altijd werkende cartridges hebt!

Bespaar bakken met geld wanneer u overstapt op ons FLWR-huismerk! Bekijk de onderstaande vergelijking en sta versteld van de kwaliteit voor een fractie van de prijs!

Bespaar geld met FLWR huismerk cartridges
Bespaar geld met FLWR huismerk cartridges

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

4 reacties

  1. cora schreef:

    Heel goed gedaan, de complimenten.

  2. Koen schreef:

    Welke printer kun je als zzp’er het beste gebruiken?