Waarom kost weinig printen toch veel inkt?

Door , donderdag 31 januari 2013 om 13:41 - Industrie Nieuws

De Consumentenbond heeft afgelopen week een artikel gepubliceerd “Weinig printen kost toch veel inkt” naar aanleiding van een onderzoek naar de kosten van inkjetprinters. Hierin leggen ze uit dat bepaalde printers meer inkt verbruiken om de cartridges schoon te houden dan andere. Bart Combée (directeur Consumentenbond) roept verder op dat fabrikanten ook het verbruik van schoonmaken op de cartridges vermelden naast het gebruikelijke verbruik. Een goed idee, alleen gaat het helaas niet werken in de praktijk. De inkt cartridges reinigen zichzelf namelijk niet. Het reinigen wordt door de printer gedaan en elke printer heeft andere processen hiervoor.

Teddybeertjes vervangen cartridge. Via Aaron Landry

Eerst even uitleggen waarom dit gebeurt. Om er voor te zorgen dat de cartridges niet uitdrogen, moet de printer altijd aangesloten zijn op het lichtnet. De printer maakt periodiek de cartridges ‘schoon’. Inkt kan namelijk opdrogen in de spuitmondjes van de cartridge waardoor er slechte prints uit de printer komen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld strepen, druppels en vlekken op het papier of een kleur kan volledig ontbreken.

Het verbruik van inkt tijdens het cleanen hangt niet zozeer van de cartridge af. Een zwarte cartridge gebruikt evenveel inkt als een zwarte XL. Hetzelfde geld voor de kleuren. Een cyaan gebruikt voor een testafdruk niet meer dan een magenta. Als er 1 streep zwart, 1 cyaan en 1 magenta geprint wordt, wordt er evenveel inkt gebruikt. Het echte verbruik hiervan ligt aan de printer zelf. Hoe vaak draait de printer een reinigingsproces? Dezelfde cartridge is sneller leeg in een printer die 4x per dag reinigt, dan een printer die 1x per dag reinigt.  Het zou dus niet handig zijn om dit op elke cartridge te vermelden. Daarnaast is het ook zo dat het verbruik per printer kan verschillen voor printers die wel dezelfde cartridges gebruiken. Canon doet dit bijvoorbeeld met page yields. Bijna identieke printers – met dezelfde cartridges – totaal ander verbruik (MG5250, MG5350). Beter zou dus zijn om dit per printer te vermelden.

Interne printkop vs extern (appels en peren)

Oei. Knoei.

Oei. Knoei. Via Flickr.

In het artikel wordt de HP 364 vergeleken met de HP 301. En hoewel het verschil in verbruik aanzienlijk is, is het belangrijk om te vermelden dat de HP 301 een interne printkop heeft en de HP 364 serie niet. Dit is appels met peren vergelijken. Cartridges met een printkop hoeven minder vaak schoongemaakt te worden. Deze worden namelijk elke keer dat ze vervangen worden geplaatst met een nieuwe, schone, printkop.

Jip en Janneke

Een goede vergelijking hiervan is benzineverbruik. Je kunt niet op de benzinepomp zetten hoeveel kilometer je op een liter benzine kunt rijden. Dit is namelijk afhankelijk van de auto, en niet de brandstof die je er in doet. Niet alleen heb je meerdere soorten brandstof, zoals diesel, maar ook de grootte, het gewicht en de paardenkracht van een auto zijn allemaal factoren die invloed hebben op het totaalverbruik.

Meer leren over het inktwereldje? Lees ook:

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*