Waarom zit er een chip in een cartridge? En wat doet het?

Door , woensdag 14 september 2022 om 16:20 - Tutorials

cartridges-met-chip


Er zijn meerder fabrikanten (HP, Epson, Canon) welke een chip plaatsen op elke inkt cartridge. Handig, om bijvoorbeeld te zien hoe gevuld de cartridge is. Helaas wordt deze informatie ook gebruikt om je maximaal te laten betalen voor je cartridges. Wat is een chip? En wat doet het?

Welke informatie staat er op de chip?

Het is niet 100% duidelijk welke informatie er exact staat op een chip (en het verschilt ook nog eens per type). Het gaat voornamelijke om de volgende drie punten.

(1) Welke cartridge geplaatst wordt

De chip weet welke cartridge er geplaatst is. Niet alleen of dit het juiste type is (geschikt voor de printer) maar ook welke kleur het is en of het een hoge of lage capaciteit cartridge is. Een chip voor een cyaan is dus niet hetzelfde als die voor de magenta.

Zo helpt de chip controleren of de juiste cartridge op de juiste plek geplaatst is, maar ook of die goed aangesloten is (goed vastklikt in de printer).

“Helaas wordt deze informatie ook gebruikt om het gebruik van niet-originele cartridges tegen te gaan.”

(2) Verbruik van de cartridge

Ook meet de chip hoe vol de cartridge is, om zo op de computer te tonen aan de gebruiker hoe gevuld de cartridge is. Dit is natuurlijk erg handig, helaas wordt deze informatie ook gebruikt om het gebruik van niet-originele cartridges en hervullen tegen te gaan (zie hieronder).

(3) Houdbaarheids- en garantiedatum

Ook zijn er chips welke de houdbaarheidsdatum van de cartridge bijhouden. Deze informatie word bij sommige (HP) cartridges misbruikt om de consument “de optimale kwaliteit te bezorgen” (lees: nieuwe cartridges te laten kopen).

Refill en compatible tegengaan

cartridges-hervullen

Chips worden ook gebruikt om compatible cartridges en hervullen tegen te gaan. Doordat de chip bijhoudt hoeveel er geprint is, kan de chip stoppen bij het limiet. Hier heb je normaal geen last van, maar als de cartridge wordt hervuld, denkt de chip nog steeds dat de cartridge (bijna) leeg is.

Chipresetters

Een Epson chipresetter in actie.
Een Epson chipresetter in actie. Via Wikimedia Commons.

Bij het hervullen of overzetten van de chip kan het voor komen dat de chip de ‘oude informatie’ van de printer nog heeft. Waardoor er (onjuist) gedacht wordt dat de geplaatste cartridge leeg is, deze informatie is namelijk opgeslagen in de chip. Om dit probleem te verhelpen, zijn er chip resetters. Deze doen exact wat de naam vermoedt; ze resetten de printerchip. Veelal wordt de cartridge (met chip) enkele seconden aan de resetter vastgeklikt, totdat er een lampje brandt wat aangeeft dat de chip gerest is.

epson-chip

Er zijn veel verschillende resetters, omdat bijna elke serie en merk weer nét even anders werkt. De prijs varieert van € 10,00 tot € 40,00.

Chip overzetten

Er zijn concullega’s welke ervoor gekozen hebben om cartridges zonder chip te leveren. Dit bespaart dan enkele euro’s en in ruil hiervoor moet de gebruiker de chip van een origineel product loswrikken met een scherp voorwerp en overzetten naar de compatible cartridge.

Doordat dit erg foutgevoelig is en de printer snel moeite heeft met het herkennen van de cartridge of niet juist het inktniveau aangeeft, hebben wij ervoor gekozen al onze producten met chip te leveren. Dit kan natuurlijk in de toekomst veranderen als de vraag hiernaar toeneemt.

About Martijn Oud

Marketing manager en liefhebber van merchandise.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

 1. Van Landeghem Jo schreef:

  Printer HP deskjet 3070A
  Ik hervul de originele cartridges met uw inkt.
  Probleem : de kleuren printen perfect, de zwarte doet het niet meer alhoewel carttridge vol…
  Oplossing?
  Dank bij voorbaat.
  Jo Van Landeghem

  • H van vugt schreef:

   Inkt kost zo”n € 10 per liter. Er wordt goud verdiend aan originele inkt die net zo goed is als de namaak inkt. Deze inkt kan in “originele” verpakking meer als 6000 € per liter opbrengen .
   De fabrikant doet er alles aan om te voorkomen dat je goedkope identieke inkt gebruikt .
   Onlangs heeft HP mijn printer vernield zodat de zwarte inkt patroon niet meer bruikbaar is en
   mijn printer niets meer kan printen .Alleen scannen gaat nog goed.
   Mag dit zomaar ?
   Insluipen in mijn printer onder valse voorwensels(update) en saboteren?