Waarom zitten er zoveel stickertjes op een nieuwe cartridge?

Door , donderdag 28 november 2013 om 12:00 - Tutorials

cartridge-sticker-verwijderen


Inktcartridges zijn altijd goed ingepakt. Een doosje ter bescherming, een plastic verzegeling om de cartridge heen, een tweetal stickers en ook vaak een extra plastic beschermklepje. Waarom is dit? En waarom zit er aan de bovenkant van mijn cartridge een klein gaatje?

Luchtdruk

Om te voorkomen dat cartridges gaan lekken, of dat de inkt uitdroogt, zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo heb je cartridges die vol zitten met stickers die je in een bepaalde volgorde moet verwijderen, of ze zijn vacuüm verpakt waardoor er geen lucht bij de inkt komt. Door het verwijderen van deze stickers of verpakkingen komt er lucht in de bovenkant van de cartridge waardoor er inkt uit de onderkant komt. De luchtdruk is sterk genoeg om heel langzaam de inkt naar beneden te drukken. Zie het als een Mona pudding waarbij je een gaatje maakt aan de onderkant van het bakje, zodat de pudding er perfect uit komt als je deze omdraait en op een schaaltje zet.

Volgorde

De volgorde van het verwijderen van stickers en verpakkingen is belangrijk als je wil voorkomen dat je vingers onder de inkt zitten. Mocht dat je niks uit maken of vind je dat het leukste onderdeel van het installeren van de cartridges, dan mag je deze sectie gewoon overslaan en doorgaan naar alinea 4 van dit artikel!

 1. Verwijder altijd eerst de plastic stickers of verpakking van de cartridge. Dit zorgt ervoor dat er  lucht bij de inkt komt en dat de druk ervoor zorgt dat het uit de cartridge wordt geduwd
 2. Haal het plastic zitje van de cartridge af. Deze verbergt vaak de printkop of inktkussen van de cartridge
 3. Hou de cartridge vast aan de zijkanten met de printkop of inktkussen naar beneden gericht
 4. Plaats de cartridge in de printer en zorg dat deze goed vast *klikt*

Deze volgorde zou ervoor moeten zorgen dat je niet onder de vlekken komt te zitten bij het installeren. Mocht dit toch het geval zijn, was uw handen, pak een nieuwe cartridge en volg stap 1 t/m 4 opnieuw.

Plastic

Jammer genoeg is de hoeveelheid plastic die gebruikt wordt bij een cartridge echt nodig. Als de cartridge vroegtijdig wordt blootgesteld aan lucht, dan begint het oxidatieproces. De cartridge zal gaan lekken en de inkt droogt op. Indien je de cartridge tijdelijk uit de printer verwijdert, bijvoorbeeld voor een reiniging, dan kun je het beste alle plekken, waar een sticker of zitje op zat, bedekken met een plakbandje. Zo zorg je er voor dat de inkt beter bewaard blijft in de cartridge.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

 1. het kleine plastiek 1×1 cm , moet dat er ALTIJD af aan de spuitopening. Veelal gaat het ook zonder het af te doen ? Is er verschil van merk tot merk ?
  Het verwijderen is som s heel lastig (inkt aan de vingers !! en waarom is dat velletje niet groter ?
  gr.

  • Youp schreef:

   Dag dhr. Van den Bruaene,

   Het klopt inderdaad dat ieder merk haar eigen methode gebruikt om cartridges te beschermen in de verpakking.
   Soms is het inderdaad lastig om deze stickers te verwijderen, maar de reden hiervoor durf ik niet te noemen. Dat zou ook zeker niet mijn ontwerpkeuze zijn!

   Ik hoop u hiermee genoeg geïnformeerd te hebben.
   We zien u graag terug op http://www.inktweb.nl!
   Met vriendelijke groet,
   Youp