Wat is het verschil tussen normale en foto inkt?

Door , woensdag 16 november 2022 om 9:38 - Algemeen

Het gros van alle printers gebruiken 4 verschillende soorten kleuren. Magenta, Cyaan, Geel en Zwart (key). Nu hebben we al eens uitgelegd waarom de printers vaak een extra cartridge hebben, de Photo Black PGI. Deze bevatten in tegenstelling tot de normale cartridge, grovere kleurdeeltjes. Hierdoor is er wat minder inkt nodig om te printen maar ziet de print er zelf wat grover uit, daarom gebruiken printers deze cartridge voor het printen van zwart/wit tekst. Sommige printers hebben niet alleen een Photo Black cartridge, maar ook Photo Cyan en Photo Magenta. Waar dienen deze cartridge voor, en waarom is er geen Photo Yellow?

Kleurgradaties

De miljoenen verschillende kleurcombinaties die mogelijk zijn.
De miljoenen verschillende kleurcombinaties die mogelijk zijn.

De printers kunnen miljoenen kleuren printen. Elk van de 4 aanwezige kleuren, CMYK, kan worden geprint in 256 gradaties. Hierbij is 256 het aller donkerst en 1 het aller lichtst. Neem bijvoorbeeld de zwarte cartridge, als deze met een kleurgradatie van 256 print zal er een diep zwarte afdruk gemaakt worden, terwijl het met een gradatie van 1 niet te onderscheiden is van het papier, het zal de aller lichtste tint grijs hebben die de printer en het papier kunnen weergeven. Omdat deze kleuren allemaal ook te mixen zijn met elkaar zijn er 256x256x256x256 mogelijkheden, oftewel 4.294.967.296 mogelijke kleuren.

Aangezien de kleuren sterk afhankelijk zijn van het papier, de kwaliteit van de printer, de cartridges en inkt zelf, zal het uiteindelijke getal rond 10.000.000 liggen. Aanzienlijk minder dan het eerst genoemde getal, maar nog steeds ruim voldoende voor het afdrukken van de mooiste foto’s.

Foto kleuren

Omdat het printen werkt met het mixen van kleuren zal elke combinatie meer licht absorberen en minder reflecteren, dit wordt subtractief genoemd. Na het mixen van twee of meerdere kleuren zal er altijd een donkerdere kleur overblijven dan het origineel. Hiervoor zijn de Photo Magenta en Photo Cyan cartridges ontwikkeld. Deze kleuren zijn aanzienlijk lichter dan het origineel en zullen gebruikt worden voor het mixen en weergeven van kleuren op een afdruk waarbij de kleurgradatie 127 of lager is. Zo worden heldere, lichte kleuren met meer diepte en kleurverschil weergegeven zonder dat ze donkerder worden door het mixen van inkt.

CMYK foto inkt kleuren
Bij Additieve kleuren wordt er licht toegevoegd, zoals bij monitor. Bij Subtractief wordt licht geabsorbeerd, zoals printer afdrukken.

Geel

De kleuren Zwart, Magenta en Cyaan zijn ieder vrij donker. Indien deze gemixt worden zal de kleur alleen maar donkerder worden en zodoende hebben deze kleuren baat bij een Photo cartridge. De gele kleur is al zeer licht van nature en zal alleen maar verduisterd moeten worden om andere gradaties weer te kunnen geven. Hierdoor is het niet nodig om een nog lichtere optie te hebben voor de gele kleur, en het verdonkeren van deze kleur kan makkelijk gedaan worden met de andere cartridges.

Kleurbereik

Het aanschaffen van een printer die de Photo cartridges zal gebruiken garandeert niet dat je een groter kleur bereik hebt. De kwaliteit van de printer, het papier en de inkt cartridges zelf zijn, zoals eerder vermeld, van grote invloed op het resultaat. Ook al zal de kleurgradatie niet aanzienlijk hoger zijn, de details en verschillende tinten van de lichte kleuren zullen wel beter tot hun recht komen waardoor dit, bijvoorbeeld, heldere natuurfoto’s mooier zal kunnen afdrukken. Vaak is dit al een enorme stap naar kwalitatief betere foto’s en voor vele (semi)professionele fotografen zijn de printers en bijbehorende cartridges al een makkelijke keuze.

De kleuren zullen helderder en dieper zijn met deze cartridge, maar je zal niet de volle 4 miljard kleurgradaties kunnen printen alleen met behulp van deze cartridges. Zelfs de professionele print apparatuur gebruikt voor tijdschriften, posters en foto afdrukken zullen niet al deze kleuren kunnen weergeven. Toch ben je al aardig op weg met de Photo cartridges. De extra details in lichte afdrukken zoals glinsterend water of lichte bewolking tegen een blauwe lucht zullen beter tot hun recht komen dankzij deze cartridges. In combinatie met hoge kwaliteit Photo Paper zullen je foto’s prachtig tot leven worden gebracht.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

2 reacties

  1. Duidelijke uitleg ! Bedankt !!!