Wat is het verschil tussen PGI en CLI inkt?

Door , maandag 3 oktober 2022 om 9:56 - Algemeen

Vaak is het al ingewikkeld genoeg om de juiste inkt voor je printer te vinden. Je weet welk merk je hebt, en dat je een inkjet printer hebt, maar vaak weet je niet direct het typenummer van de printer of van de cartridges. Nadat je je printer vier keer omgedraaid hebt en het typenummer ergens klein in een hoekje hebt gevonden, zoek je de inkt die erbij past. Je vind alle cartridges, cyan, magenta, yellow, en key (zwart). Als je een Canon printer hebt, zie je soms opeens meer cartridges staan dan je had gehoopt. Soms zit er een extra zwarte cartridge bij, die niet CLI genoemd is zoals de rode, blauwe en gele cartridges, maar PGI. Laten we eens wat duidelijkheid scheppen over het verschil tussen de PGI en CLI cartridges.

cli en pgi inkt gemengd

CLI Cartridges

CLI staat voor ChromaLife Ink. Dit houdt in dat de inkt in de cartridges bestaat uit een oplosbaar verf. De verfdeeltjes die gebruikt worden om de kleur aan de inkt te geven zijn zeer klein, wat zorgt dat ze snel oplossen in de vloeistof en een heel scherp resultaat geven tijdens het printen. Deze inkt wordt daarom ook gebruikt voor het printen van foto’s. CLI geeft een scherpere kwaliteit en een helderdere kleur aan je afdrukken. Nu komt dit ook grotendeels door de papierkeuze. Fotopapier is glanzend, en CLI inkt werkt beter op het glanzende fotopapier.

De voordelen van CLI zijn dus vrij simpel, het is een inkt die scherpere afdrukken maakt met diepere kleuren, en dus uitstekend is voor het printen van foto’s. Let wel op dat dit het beste werkt op glossy fotopapier!

PGI Cartridges

PGI staat voor Pigment Ink. Deze inkt is, in tegenstelling tot de CLI cartridges, gevuld met een wat dikkere substantie. De verfdeeltjes die de kleur aan de inkt geven. Deze inkt maakt door de dikkere kleurdeeltjes een wat grovere print, dat is bijvoorbeeld uitstekend voor het printen van tekst en de levensduur is veel langer mits het gebruikt wordt op normaal inkjet papier. Uiteindelijk zorgt deze cartridge ervoor dat niet al je kostbare foto inkt verspild wordt aan het printen van tekst.

In tegenstelling tot de CLI cartridges werkt deze inkt niet goed op glanzend fotopapier. Het bindt niet goed met fotopapier en kan daardoor onscherpe en hoogglanzende prints geven. Indien je deze inkt gebruikt op (normaal) inkjetpapier krijg je juist hele diepe zwarte afdrukken met een lange levensduur. Deze zwart wordt dus vooral gebruikt voor teksten wat ook direct de reden is dat deze cartridges meer gevuld (en groter) is.

Lees ook

Foto credit: Neil Hunt

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

1 reactie

  1. Marten schreef:

    Hoi,
    Mijn gewone zwart is op, maar ik heb nog een paar foto-zwart cartridges, die bijna niet gebruikt worden. Kan ik tekst ook met de foto-zwart laten printen?
    groet, Marten