Samsung NFC printer, wat houdt het precies in?

Door , dinsdag 11 oktober 2022 om 11:42 - Tutorials

what-is-nfc
Onlangs heeft Samsung aangekondigd zijn eerste NFC kleuren laserprinter te lanceren. Dit zal een draadloze printer worden waarvan je direct met je mobiele apparaten af kunt printen zonder eerste drivers hoeven te installeren. Deze printer maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van de NFC technologie. Hiermee kan draadloos gesynchroniseerd worden met telefoons, tablets en andere draadloze apparaten. Dit klinkt handig en makkelijk, maar er zijn ook zo zijn beperkingen. Wat is de NFC technologie nou precies, wat houdt het in en wat zijn de nadelen hiervan?

Wat is NFC – Near Field Communication?

Near Field Communication, of afgekort NFC, vertaalt letterlijk naar Nabij Veld Communicatie. Dit houdt in dat apparaten die zich in een bepaalde afstand bevinden zich direct kunnen koppelen aan een ondersteunend apparaat. Een antenne op een te ontvangen apparaat kan een signaal uitsturen wat apparaten detecteert die in de buurt van 10CM komen. Deze apparaten kunnen dan exclusief communiceren met dit apparaat om zo data door te sturen. NFC gebruikt hiervoor een frequentie van 13.56 mhz.

NFC met Printen?

Een printer die via NFC communiceert kan een hoop rompslomp besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scholen waarbij veel scholieren materiaal moeten printen. Op dit moment doen ze dat met grote dure printers die het aantal gebruikte vellen papier telt en vervolgens via PIN de afrekening regelt. Je moet dus eerst je materiaal op een USB stick zetten, deze meenemen naar de schoolprinter, aansluiten, het materiaal laten printen en vervolgens via je PIN pas afrekenen.

Met een NFC printer kun je printen van je telefoon, je hoeft dus enkel je materiaal naar jezelf toe te mailen of op je telefoon te zetten. Een telefoon, in tegenstelling tot een USB stick, wordt bijna nooit vergeten mee te nemen. De telefoon kan communiceren met de printer, je materiaal uitprinten en direct afrekenen zonder extra handelingen uit te hoeven voeren. De printers zijn ook nog eens van hoge kwaliteit en zeer goedkoop. De eerste NFC kleuren laserprinters beginnen bij een prijs van 199 euro.

Type Printers

Op dit moment komt Samsung met 2 type printers.

 • Samsung Xpress C410W — printen
 • Samsung Xpress C460W — printen + scannen + kopiëren
 • Samsung Xpress C460FW — printen + scannen + kopiëren + faxen

Voordelen

laten we eens een opsomming maken van de voordelen van de NFC printer. Hierbij hebben we het dus niet over de NFC technologie zelf, maar over de nieuwe printer van Samsung.

 • Geen gebruik van externe opslagmedia, direct printen van je telefoon die je eigenlijk altijd bij je hebt.
 • Indien je moet betalen bij printers op bijvoorbeeld scholen, dan kan dit direct geregeld worden via de verbinding met je telefoon.
 • Gemaakte scans kunnen direct naar je telefoon toegestuurd worden. Ook hier heb je geen extern opslagmedium voor nodig.
 • Het printen vereist geen aangesloten computer om bijvoorbeeld je email te openen.
 • Uiteindelijk maken al deze stappen het sneller dan een extern opslagmedium of computer.
 • De printer ondersteunt ook wifi waardoor je direct uit de cloud kan printen.

Nadelen

Er zijn wel enkele nadelen. De NFC technologie is oorspronkelijk ontworpen om gemakkelijk te kunnen betalen bij bijvoorbeeld een parkeermeter of een chippoort van het openbaar vervoer. Helaas is de frequentie niet goed beveiligd en als je er een beveiliging op zou zetten, moet deze geaccepteerd worden door de gebruiker. Dit zijn extra handelingen die  uiteindelijk het gebruik van een chip of pinpas gemakkelijker en veiliger maken.
Dit is een lijstje met je alle praktische nadelen. Bij deze moeten we wel melden dat de nadelen toch veroorzaakt worden door de NFC technologie zelf en niet door de printer.

 • Afstand van 4CM. Je telefoon moet het liefst binnen een bereik van 4CM zijn om de beste kwaliteit te kunnen leveren.
 • Onbeveiligde technologie. Als  er een beveiliging op gezet wordt, moeten gebruikers wel eerst toestemming geven voor elke handeling die gemaakt wordt. Dit kan uiteindelijk meer zijn dan simpelweg het gebruiken van een pinpas met code.
 • Niet alle telefoons zijn NFC compatible. Maar een handjevol moderne smartphones kunnen via deze technologie betalen en printen.

Uiteindelijk zie je dat de nadelen bij het printen niet erger zijn dan de voordelen. Bij het betalen bij bijvoorbeeld een parkeermeter of openbaar vervoer is dit helaas wel zo. Dit is ook de reden dat de technologie in Nederland (nog) niet is aangeslagen. Hopelijk kan het goed gebruikt  worden in de wereld van het printen.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*