Print en inkt terminologie

Door , vrijdag 20 januari 2017 om 17:31 - Algemeen

Als je wel eens iets print of iets bij een drukker laat drukken, dan kom hoogstwaarschijnlijk ook bepaalde print en inkt terminologie tegen. Je zult misschien niet alle termen exact kennen en dat kan verwarrend zijn. Het is daarom erg handig om te weten wat bepaalde woorden betekenen. Het is ten eerste belangrijk om te weten dat print en inkt terminologie deels afkomstig is van de traditionele drukkerijen.

Als je deze termen in onze blog beter begrijpt kun je meer invloed uitoefenen op printresultaten, besparen op inkt en bijvoorbeeld de juiste printer kopen.

DPI

Dit is een van de belangrijkste termen die je tegen zult komen. DPI staat voor dots per inch en betekent het aantal inktdruppels per inch. Niet te verwarren met de hieronder beschreven print en inkt terminologie PPI. Het aantal DPI dient altijd hoger te zijn dan het aantal PPI, anders zullen je prints een slechte kwaliteit hebben.

Er is een maximaal aantal DPI die je ogen kan waarnemen. Normaal gesproken zijn prints meestal 300  of 600 DPI. Voor een glossy of extra scherpe afdruk kan dit aantal iets hoger liggen. Let wel op! Hoe hoger de DPI des te groter is het bestand.

PPI

PPI, niet te verwarren met DPI, is het aantal pixels per resolutie. Een hogere PPI betekent een hogere resolutie en een scherpere print.

PPM

PPM staat voor prints per minute en is dus de snelheid waarmee de printer print. Het daadwerkelijke aantal pagina’s per minuut hangt natuurlijk sterk af van de inhoud. Als je meer kleur en vulling hebt zal het printen ook langer duren.

CMYK

CMYK is het vier kleuren palet dat bij bijna iedere printopdracht gebruikt wordt. Of het nu gaat om tijdschriften, foto’s of simpele kleuren printjes: CMYK staat aan de basis. De letters in CMYK staan ieder voor een kleur. Daarmee kun jij alle kleuren maken.
cmyk
 

PMS (Pantone kleuren)

PMS is een internationaal kleurenpalet met 1100 kleuren. Deze kleuren zijn overal ter wereld hetzelfde en zouden dus geen problemen moeten opleveren in andere landen. Wat dat betreft is PMS ideaal voor je bedrijfslogo en huisstijl. Pantone kleuren kunnen echter minder goed nagemaakt worden via CMYK en daardoor in prints iets anders uitkomen.

Overige print en inkt terminologie

ADF

Deze afkorting staat voor automatic document feeder. Dit gebruik je wanneer je kopieert of scant. ADF zorgt ervoor dat jouw document direct aangevoerd wordt en klaar is om te printen.

Originele inktcartridges

Cartridges die gemaakt zijn door de fabrikant van de printer.

Huismerk cartridges

Een nieuwe cartridge die gemaakt is door een andere partij dan het merk van de printer. Deze cartridges zijn over het algemeen veel goedkoper.

Toner

Toner is een type cartridge die voor laserprinters en worden over het algemeen met name door bedrijven gebruikt.

Tot slot

Natuurlijk kunnen wij hier niet elke print en inkt terminologie bespreken, maar heb je vragen over specifieke termen? Aarzel dan niet om een bericht achter te laten!

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*