Soort printpapier: hoe kies je de juiste?

Door , donderdag 29 september 2022 om 17:21 - Algemeen

Op het papier dat je voor dagelijks afdrukken gebruikt kun je veel geld besparen. We vertellen je alles over wat voor soort printpapier je moet gebruiken en wanneer.

Soort printpapier kiezen

Er waren eens (ja, het heeft iets met een sprookje te maken) futurologen en technologische journalisten die voorspelden dat de komst van het papierloze kantoor zowel onvermijdelijk als dreigend was. Met de komst van email en het internet zat het uitsterven van kranten en tijdschriften er aan te komen. Ook de komst van nieuwe technologieën zoals e-boeken en tablets zouden voorspellen dat er geen reden zou zijn om duur en bos-verslindend papier te blijven gebruiken.

Maar de realiteit is anders geweest. De komst van computers en andere elektronica heeft het gebruik van papier niet verminderd. Integendeel, we gebruiken meer papier dan ooit. Nee, het grote probleem waar we mee geconfronteerd worden is niet of we wel of niet moeten afdrukken op papier, maar wat voor soort printpapier we het beste kunnen gebruiken. Het antwoord hierop is: het hangt er allemaal van af.

De printpapier basisbeginselen

Laten we eerst eens kijken naar wat basis informatie over papier. Er zijn veel verschillende soorten en types van printerpapier. Maar waar een bepaald soort papier perfect voor de ene taak is, kan dit papier ongeschikt voor een andere zijn.

Papier dat bestemd is voor het afdrukken vanuit een desktop printer kan over het algemeen verdeeld worden in twee categorieën: fotopapier en al het andere. In dit artikel praten we over al dit andere algemene papier en laten we het fotopapier even achterwege. Hier komen we in een andere blog nog op terug. Elk soort papier kun je beoordelen op basis van drie verschillende criteria.

Helderheid printerpapier

Met helderheid bedoelen we hoe wit of reflecterend het papier is. Goedkoop papier heeft vaak een lage helderheid en dit betekent dat je verminderd contrast tussen het papier en de inkt of toner ziet. Met andere woorden: het witte lijkt meer gebroken wit en het zwarte lijkt niet zo diep of donker als het zou kunnen zijn.

De helderheid van het soort printpapier wordt vaak beoordeeld op een schaal van 1 tot 100. 80 is het laagste en dus vaak goedkoop papier, 100 is het hoogste. De gemiddelde helderheid voor kopieerpapier is 92 en premium papier krijgt vaak een score van 96 of 97. Echter niet alle fabrikanten gebruiken dezelfde schaal. Meestal staat de schaal vermeld op de verpakking, maar er zijn ook papierfabrikanten die de numerieke schaal schuwen. In plaats daarvan tref je vaak beschrijvingen als ‘Ultrabright’  of ‘ Superbrigt’ aan.

Lees ook: Hoe belangrijk is de witheid van printpapier? 

Het gewicht van het printpapier

Hier gaat het over hoe zwaar of dik het soort printpapier is. Dikker papier heeft vaak een kwaliteit uitstraling terwijl dun papier een grotere doorschijnbaarheid heeft en hierdoor een wat goedkoper gevoel oproept.

Papiergewicht wordt beoordeeld in grammen. 10 gram is het gemiddelde gewicht voor gewoon papier.

Lees ook: Wat betekent 80 grams papier en hoe werkt papiergewicht? 

Textuur van het papier

Bij de textuur kun je denken aan de oppervlakte of de gladheid van het soort printpapier. Het verwijst naar hoe het papier eruit ziet en voelt. Afhankelijk van een aantal factoren (zoals hoe het is geproduceerd, gecoat of ongecoat, of er recyclede materialen zijn gebruikt) kan papier glad, marmer, kiezelsteenachtig, mat, zijdeglans et cetera zijn. De textuur beïnvloedt hoe de inkt of toner op het papier afgedrukt en verspreid wordt. De vuistregel hierbij is dat gladder papier beter werkt bij Inkjet – en lasprinters, terwijl papier met meer structuur geschikter is voor handgeschreven notities en bijvoorbeeld trouwkaarten en geboortekaartjes.

Hoe kies je het juiste soort printpapier?

Volgende week praten we verder over printpapier. We gaan dan dieper in op kopieerpapier voor dagelijks gebruik, we kijken naar welk papier je het beste voor speciale gelegenheden kunt gebruiken en hoe je geld op printpapier kunt besparen. Ook komt het duurzaam gebruik van printpapier aan bod. En je kan deze producten dus kopen bij Inktweb.nl.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*