Welk printpapier moet ik gebruiken?

Door , dinsdag 20 september 2022 om 11:42 - Algemeen

Op het papier dat je voor dagelijks afdrukken gebruikt kun je veel geld besparen. We vertellen je alles over wat voor soort printpapier je moet gebruiken en wanneer. In ‘soort printpapier, hoe kies je de juiste?’ hadden we het al over de basisbeginselen van printpapier zoals de helderheid, textuur en het gewicht.

Vandaag gaan we dieper in op kopieerpapier voor dagelijks gebruik, we kijken naar welk papier je het beste voor speciale gelegenheden kunt gebruiken en hoe je geld op printpapier kunt besparen. Ook komt het duurzaam gebruik van printpapier aan bod.

Double A printpapier

Printpapier voor dagelijks gebruik: kopieerpapier

Het beste all-round printpapier voor elke dag afdrukken op desktop Inkjet- en laserprinters is kopieerpapier. Ook wel dual-purpose, multifunctioneel, kopieer of gewoon Xerox-papier genoemd. Dit soort printpapier is vaak ongecoat, heeft een gewicht van 10 gram en een helderheid van 92. Het is eigenlijk overal wel verkrijgbaar, zoals in supermarkten, warenhuizen en boekenwinkels. Kleine verpakking bevatten vaak 50 tot 100 vellen, maar je kunt het bijvoorbeeld ook in een 10-paks doos aanschaffen. Dit wordt als het goedkoopste papier gezien en kost gemiddeld tussen de 1 cent en 3 cent per vel, afhangende van het merk.

Dus gewoon maar normaal kopieerpapier kopen en geld besparen? Ja en nee. Voor dagelijks gebruik en normale afdrukken die geen professionele uitstraling hoeven te hebben, is goedkoop kopieerpapier prima. Maar voor rapporten, brieven, manuscripten en andere afdrukken waarbij een kwaliteit presentatie wordt verwacht, kun je beter naar een hogere rang in de papierwereld gaan. Denk hierbij aan een helderheid van 96 en 12 gram gewicht. Zoals bij Inkjet – en laserpapier.

Printpapier voor speciale gelegenheden: Inkjet – en laserpapier

De volgende hobbel in de kwaliteit van kopieerpapier is laser- en inkjetpapier. Beide zijn speciaal ontwikkeld voor hun technologie zodat ze optimale kwaliteit kunnen geven. Dit printpapier is zuurvrij zodat de pagina’s na een paar jaar niet geel en broos worden. Het meeste Inkjet- en laserpapier is zwaarder en helderder dan standaard kopieerpapier.

Laserpapier is hard en glad en heeft een oppervlak dat speciaal ontworpen is om de hoge temperaturen van tonerdeeltjes te weerstaan. Dit geeft je heldere afrukken die scherper en contrastrijk zijn. Dit geldt ook voor inkjetpapier zodat kleuren levendiger en nauwkeuriger worden afgedrukt.

Inkjet – en laserpapier kost ongeveer twee tot vijf keer meer dan standaard kopieerpapier. Dit papier is de moeite waard wanneer je afdrukken van zakelijke afbeeldingen of foto’s op niet glanzend papier nodig hebt. Ook bij afdrukken waarmee je een goede professionele indruk wilt maken is dit soort printpapier aan te raden.

Nieuw: Double A Business Paper

Bespaar geld op printpapier

Een hele praktische manier om geld te besparen op printpapier is door documenten eerst op goedkoop kopieerpapier af te drukken en pas bij 100% tevredenheid op kwaliteit papier te printen. Een andere truc is om de concepten als ‘multipage’ documenten af te drukken, bijvoorbeeld 4 pagina’s op één vel papier. De meeste printers ondersteunen deze functie. De letters zullen kleiner maar nog steeds leesbaar zijn. Dit bespaart je pakken papier en tijd.

Terwijl dubbelzijdig afdrukken je zowel papier en geld kan besparen op de korte termijn, willen we je dit niet als standaard gewoonte aanraden. Dubbelzijdig afdrukken geeft spanning aan je printer en kan vaak tot matige afdrukkwaliteit leiden (en uiteindelijk dure reparaties). Gebruik dubbelzijdig printen alleen wanneer je het echt nodig hebt en niet als gewoonte om geld op printpapier te besparen.

Ga duurzaam om met printpapier

De milieubewuste consument kan gerecycled papier voor zowel Inkjet- als laserprinters gebruiken. Gerecycled (ook wel ‘hersteld) papier wordt gedeeltelijk of geheel gemaakt van gebruikt papier, papierafval en vezels. Duurzaam papier is iets anders van structuur en het oppervlak is vaak poreus. Dit kan een grauwe look en feel geven met als gevolg minder scherpe tekst en afbeeldingen. Ook worden kleuren vaak niet zo levendig afgedrukt als op nieuw papier. Gerecycled papier helpt het milieu en kappen van bossen tegengaan, maar is ook weer duurder dan gewoon kopieerpapier. Aan jou de keuze!

Lees ook: bespaar geld op inktcartridges

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*