Zo voorkom je dat je printer Huismerk cartridges blokkeert!

Door , dinsdag 20 september 2022 om 12:53 - Algemeen | Doe-het-zelf | Tutorials

De Firmware updates blokkeren huismerk inktcartridges

Firmware-updates zorgen er vaak voor dat huismerk inktcartridges geblokkeerd worden. De printer geeft dan een foutmelding dat de cartridges beschadigd zijn, niet geschikt zijn voor gebruik in de printer of gewoon dat de cartridge vervangen moet worden. Het is daarom belangrijk om firmware updates voor je printer meteen uit te schakelen. Dit zorgt er namelijk voor dat je printer gewoon blijft werken met huismerk- cartridges! En dit scheelt op zijn beurt weer in de portemonnee, terwijl je niet per se hoeft in te leveren op kwaliteit. Zo zijn de cartridges van FLWR uitermate geschikt voor verschillende printers en hebben een uitstekende kwaliteit met garantie. 

firmware update uitschakelen

Maar werkt mijn printer nog wel als ik geen updates meer doe? 

Firmware zorgt voor de technische werking van het apparaat. Het is dus waar dat firmware nodig is om te zorgen dat je het apparaat kunt gebruiken. Zonder firmware geen werkend apparaat. Zonder firmware-updates wel een werkend apparaat. Dus de firmware is nodig, maar de updates niet. Een printer is namelijk al in de fabriek van firmware voorzien. Deze firmware is getest en werkt al prima, anders zou de firmware niet op de markt gebracht worden.

Updates die wel handig zijn, zijn driver-updates. Deze worden geïnstalleerd door middel van Microsoft (of Windows-) Updates. Dit zorgt voor de communicatie tussen uw PC of laptop en de printer. Een update daarvan kan zorgen voor bijvoorbeeld betere communicatie daartussen.

Wanneer je speciale software van de printerfabrikant op je computer installeert, ga je akkoord met het installeren van firmware-updates voor je printer. Deze instemming kan ook weer ingetrokken worden. Zolang de printer jou eigendom is, kan geen enkele fabrikant verplichten om firmware-updates te doen. Net zoals een autofabrikant je niet kan verplichten bij een bepaald benzinestation te tanken.

Voor goedkope cartridges met uitstekende kwaliteit, kiest u voor de cartridges van FLWR. Bestel hier FLWR cartridges; uitstekende kwaliteit met garantie.

Hoe schakel ik mijn firmware-updates uit?

Hieronder hebben wij een stappenplan uitgeschreven hoe je voor de verschillende merken printers de firmware-updates kan uitschakelen.

HP firmware-updates uitschakelen

HP is de bekendste partij die updates uitvoert op hun printers om huismerken te weren. Wij zien soms zelfs maandelijks nieuwe firmware-updates verschijnen die huismerk inkt onbruikbaar maakt. We hebben een apart artikel geschreven die specifiek in gaat op het uitschakelen van firmware updates op HP printers.

Brother firmware-updates uitschakelen

Brother gebruikt een stukje software dat ze een “Status monitor” noemen. Deze start je op door via het start menu, naar alle programma’s, naar de map “Brother” te gaan. Klik het betreffende printermodel en vervolgens de Status monitor aan.

Klik vervolgens met de rechter-muisknop ergens in de Status monitor en kies voor “Controleren op firmware updates” of “Instellingen software update”. Vervolgens kies je de optie “Geen informatie ontvangen over firmware-updates” (of vergelijkbaar) en klik je daarna op “OK”.

Epson firmware-updates uitschakelen

Voor Epson printers wordt software gebruikt dat zich nestelt in het systeemvak, rechtsonder bij de klok. Zoek een icoontje dat lijkt op een printer en klik er met de rechtermuisknop op. Klik vervolgens “Software Update Instellingen” aan en verander de optie voor controle op nieuwe software naar “Nooit”. Klik daarna op OK.

Dus firmware-updates zijn helemaal niet meer nodig? 

Gezien het gedoe en moeilijkheden die firmware updates met zich meebrengen vraag je je misschien af wat het nut van een firmware update is. Van oudsher moeten deze ervoor zorgen dat een apparaat beter of sneller gaat werken. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat een firmware-update extra functionaliteit met zich meebrengt. Bij printers is het echter al jaren zo dat alle opties vanaf het begin gewoon beschikbaar zijn. Zolang je printer het naar tevredenheid doet luidt ons advies, zet de updates voor je printer uit, dit zal op termijn een hoop frustratie schelen!

Op de hoogte blijven voor meer tricks & tips omtrent kantoor artikelen? Schrijft jezelf dan nu in voor onze nieuwsbrief! 

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

11 reacties

 1. LS,
  Ik heb heel veel problemen bij mijn Canon printer TS 5150 voor wat betreft de
  huismerk cartridges. Ik begrijp dat dit te voorkomen is met het verwijderen van de firmware. Kunt/wilt u aangeven hoe te handelen bij mijn Canon ?

  Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite.
  Martin

  • Youp schreef:

   Dag Martin, over het algemeen blokkeert Canon geen huismerk cartridges. Het kan wel zijn dat de cartridges van slechte kwaliteit zijn waardoor deze niet goed door de printer herkend worden. Welke problemen ondervindt u precies? Ik verneem het graag zodat ik u verder kan helpen!

 2. Don Tolenaar schreef:

  Hoi Gijs,
  Gezien de hierbovenstaande datum 2019, kan ik me voorstellen dat het item niet meer actueel is. Toch meen ik dat het zinvol kan zijn ten behoeve van iedereen en vanwege de recente ontwikkelingen. Ik heb een HP Officejet 5610. Jarenlang geen probleem en altijd bijvullen. Inmiddels waren de patronen zo oud dat ze echt vernieuwd moesten worden. Huismerk van 112.ink gekocht. In het begin leek het in orde. Enkele weken later heb ik nu dit probleem,vreems als het maar kan zijn. Eerst wilde de printer helemaal niet meer aan. Uit elkaar gehaal,schoon gemaakt en hetzelfde probleem…,niets. Toen maar eens de stekkers eruit als ook de patronen.Toen er weer in..,en voila,leven in de printer. Begint dan diect te zeuren om de inkt-patronen. Nu het geke; na de kleuren-patroon erin,prima en de vraag om de zwarte. Nadat ik die erin heb gedaan en de deur dicht,vraagt hij om een uitlijnpagina onder de scanner te leggen. Dan gebeurd het weer ineens….UIT en geen leven meer. Tenzij ik de patronen er weer uit haal,de stekkers eruit,5 minuten wacht en de stekkers er weer in doe…leven. Ik heb ook nu begrepen dat sinds mei 2021 België is begonnen met het dagen van HP voor al deze smeerlapperij en voor iedere HP gebruiker 150 euro los te krijgen….a la wat ze vorig jaar in de USA voor elkaar hebben gekregen…!! Eén ding is voor 100% zeker….NOOIT MEER HP !!!!
  Groet,
  Don Tolenaar

 3. Hans schreef:

  Heb alles geprobeerd zegt steeds inktpatronen niet goed epson 4115

 4. Ludo schreef:

  Gijs,
  Ik heb je raad opgevolgd en de firmware-updates op de computer uitgeschakeld en op de printer eveneens. Toch lukt het me nog altijd niet. Ik vrees dat ik te laat ben en de updates die werken met een huismerk-cartridge onmogelijk maken. Wat kan ik nog doen?

  Vriendelijke groeten

 5. Kees Landman schreef:

  Wat te doen wanneer de firmware update reeds is geïnstalleerd en de alternatieve cartridge niet meer wordt erkent?

 6. Rick de Wit schreef:

  Ik heb helaas WEL een firmware-update gedaan bij/voor mijn Epson XP-352 printer.
  Nu pan hij bepaalde huismerkcartridges niet meer herkennen.
  Hoe los ik zoiets op?

 7. Wolf Korper schreef:

  Mijn printer print lege vellen.
  Canon mg 5650 al van alles geprobeerd koppen reinigen.enz.
  Opnieuw aangemeld is met usb kabel .
  Gebruik csrtidges inkt.nl
  Help

 8. Beste LS,

  Kunt U mij ook vertellen wat ik moet doen om de reeds, in het verleden, geplaatste up-date ongedaan te maken.
  Heb een HP Photosmart 5520.

  Vast bedankt,
  Gerrit

 9. Arnold Palthe schreef:

  Epsom Firmware uitschakelen zoals beschreven lukt niet bij de Epson Stylus SX 215. Er is geen button Software Update Instellingen.