Verstopte HP cartridges schoonmaken

Door , Thursday 10 January 2013 om 10:04 - Tutorials

verstopte-cartridge
Het komt weleens voor dat de printer wat kuren begint te vertonen. Soms begin je met het printen van een foto, maar wat uit de printer rolt lijkt meer op een “connect the dots” puzzel. Je probeert via de software van de printer de printkoppen te reinigen, maar zodra je het testpatroon print, is er geen verbetering te zien. Het kan wel eens voor komen dat de printkoppen verstopt zijn na een lange tijd van stilstand, of dat er een luchtbelletje in zit waardoor de printer niet meer correct print.

Dit is zelf te reinigen, maar werkt bij elke printer net iets anders. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een HP printer kunt reinigen, om zo misschien de printer weer naar wens te laten functioneren (printkoppen). Niet geschoten is altijd mis, dus het is het proberen altijd waard!

Benodigdheden:

 1. Keukenpapier
 2. Wattenstaafjes
 3. Warm water

Zoals je ziet is er niet veel voor nodig, alleen een beetje geduld en wat huis- tuin- en keuken producten. Keukenpapier kan uiteraard ook vervangen worden door een tissue of desnoods toiletpapier.

Printkop

A = De printkop
  B = De contacten

Stap 1

-uitleg-

Reinig de printkop met een nat wattenstaafje.

Verwijder de inkt cartridges. Aan de onderkant van de cartridge zie je de printkop. Maak een wattenstaafje nat met een beetje warm water en maak hiermee de printkop schoon van de cartridge.

hp-schoonmaken-2

Stap 2

-uitleg-

Met een droog papieren doekje dep je voorzichtig tegen de printkop.

Neem een stuk keukenpapier en dep voorzichtig de printkop droog. Na een paar keer deppen merk je dat er weer inkt uit de printkop komt. Vouw een stukje keukenpapier dubbel tot je een mooi vierkant pakketje hebt en druk deze voorzichtig tegen de printkop. Je krijgt op het papier wat ovalen te zien van de kleuren die je schoonmaakt. Bij de kleureninkt krijg je dus een rode, gele en blauwe ovaal.

Stap 3

Pak een nieuw stuk schoon keukenpapier en veeg de contacten - (B) op de eerste foto - schoon in de printer zelf, waar de inkt cartridges op gezet worden. Zorg dat ze goed glimmen, er geen inktresten meer te zien zijn en ook geen stukjes papier blijven hangen.

Stap 4

Doe de cartridges terug in de printer en laat deze opnieuw een reinigingsproces uitvoeren. Als alles goed is gegaan, krijg je nu een correcte print-out van de testpagina. Als dit niet het geval is, ligt het probleem toch ergens anders, maar je hebt in ieder geval uitgesloten dat het geen dichtgeslibde printkoppen zijn.

Het is niet altijd de oorzaak van slechte prints, verstopte printkoppen komen eigenlijk alleen voor als de printer een  tijd stil gestaan heeft, maar het kan nooit kwaad om even handmatig de cartridges te reinigen als de printer kuren vertoont. Let ook op dat deze uitleg alleen voor HP printers is, en niet voor Canon, Epson of Brother printers.

+15
0
  

Over Bart Dekker

Schrijver van blogposts voor Inktweb.nl en Vidvd.nl. Grote interesse in moderne technologie en ontwikkeling en liefhebber van films en science fiction.

22 reacties

 1. René says:

  Hallo, Bart, kan je op deze manier ook een hp printkop van een 6500a schoonmaken?
  grtz

 2. Dirk says:

  Hallo Martijn,
  Ik heb ook problemen met het printen, om de drie regels een vage printregel. Kan dat in de printkop zitten? En hoe kan ik die schoonmaken. Ik heb de printer zelf al een reinigingsopdracht gegeven, maar dat helpt niet.

  Bedankt alvast!

 3. Maurice says:

  Hallo Bart,

  Hartstikke bedankt, ik heb je stappen opgevolgd en het klopte helemaal.

  Ook ik gebruik de printer maar sporadisch.
  De patronen zijn nog vol, had ik bij a weer nieuwe dure HP patronen gekocht.

  Nogmaals bedankt,
  Groeten Maurice

 4. neirynck tatiana says:

  Beste, ik heb een hp photosmart B110, mijn zwart was leeg, heb 2 dagen later een nieuwe ingestoken, reiniging laten doen en dat zwart komt niet door. heb dan ook manueel de printkop gereinigd maar die doet het nog niet. Help!!!

  mvg tatiana

 5. Henrie says:

  Bart, bedankt voor de tip ! mijn F4580 heeft een tijdje stil gestaan en daar zaten nieuwe cartridges in en hij wou niet printen. nu weer wel !

 6. Anita says:

  Hallo Bart. Wij hebben een HP Photosmart Plus all in one, die regelmatig gebruikt wordt. Hij geeft steeds Inktsysteemfout 0xc19a0003 aan. Bovenstaande stappen om de printkop te reinigen hebben we uitgevoerd, maar hij doet nog dteeds niks en blijft dezelfde fout aangeven. Wat kan er aan de hand zijn?

 7. cor vellinga says:

  Bart bedankt , de printer loopt weer als een trein

 8. Roy says:

  Hallo Bart,
  Ik heb eveneens de systeemfout 0xc19a0003 op mijn HP Photosmart printer.
  Het probleem hiervan is dat je de printer niets meer kan laten doen, zoals ‘n test of zo. Aangezien ik je eventuele antwoord op de vraag van Anita op 21-04-14 niet kan vinden probeer ik ‘t op deze manier.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  M.vr.gr. Roy

  • Rob van der Hoeven says:

   Ik heb ook hetzelfde probleem, maar ik zie geen antwoorde hoe dit op te lossen ??

  • Zuidema says:

   hebben jullie al antwoord? wij hebben hetzelfde probleem

   • Bart Dekker says:

    Deze foutcode is erg lastig op te lossen aangezien het niet helemaal duidelijk is waar het fout gaat in de printer. De meest voorkomende oorzaak is dat de printkoppen niet communiceren met de printer. Haal de cartridges uit de printer en maak de gouden connectie punten goed schoon met een wattenstaafje ondergedompeld in lauw water.

    Maak hierna ook de binnenkant van de printer, waar de connectie punten zich verbinden met de printer zelf, schoon. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar deze kunnen net zo goed iets vuil worden als de printkoppen zelf.

    Herplaats de cartridges en haal de printer 15 seconden van het netstroom. Sluit deze hierna weer aan, de kans is groot dat de printer hierna weer werkt.

    Succes!

 9. Willy Janssen says:

  Ik de melding Oxs 19a 0023 op mijn printer HP photosmart wireless B110, wat kan daar de reden van zijn en wat kan ik daar aan doen?
  Willy Janssen
  Kasteellaan 58
  6602 DH Wijchen
  Mail adres w.janssen237@upcmail.nl

  telefoon:+31246411364
  mobiel :+31621319491

 10. a.schamp says:

  mijn hp 301 geeft geen hele teksten weer na het vervangen van de cartridge heb printerkoppen schoongemaakt. Sommig tekst delen vervagen wat kan ik doen?

 11. Ruth Weijel says:

  Bart, alle eer en bedankt voor jouw reinigingstips!
  Onze officiele formulieren kunnen we nu weer echt volledig kopiëren!

  Ruth en Joop Weijel (de “vuilinisman”)

 12. Kassie says:

  Ik heb een Dell A960 printer, die nu geen rood en geel wil printen. Blauw en zwart werken prima. Schoonmaken heeft niet geholpen, wat nu?

 13. henk says:

  ik heb de 3 stappen gedaan maar heeft niet geholpen ik heb een hp printerb109 wat kan ik zelf nog doen?

 14. Dirk says:

  Heb een hp B110 die een foutmelding geeft op het inktsysteem code Oxc19a022.
  Eerst aan en uit gezet , geen verbetering.
  Printkop gereinigd, geen verbetering.
  Printkop vervangen ,nog steeds een foutmelding.
  Enige suggestie

 15. peter says:

  Ho 6500 xx heeft een losse printkop.
  De 4 cartridges eruitnemen.
  Beugel omhoog.
  Printkop, het bakje met de 4 zeefjes dus,
  optillen en naarboven eruitwippen.
  Let op! Niet aan de onderkant komen!
  ( de glimmende vlakken)
  Deze hebben honderden microscopische gaatjes.
  Vanaf de zeefjes afspoelen met lauw water.(30-35°c)
  Ook aan de onderzijde en de gleuf tussen de houder en de glimmende strookjes.
  Totdat er geen kleur meer uitkomt.
  Dan goed spoelen in is op isopropyl alcohol(90-100%).
  5 min.
  Daarna met demiwater, ook 5 min.
  Daarna al het water uitslaan.
  En dan laten drogen.
  Mag op de CV niet warmer als 30°
  Met de kop naar boven.
  Na monteren grote kop reiniging doen en dan….
  Printen maar.
  De kop nooit aanraken met iets i.v.m verstopping…..
  M vr gr,
  Peter.

 16. Gerrit Cuypers says:

  Hoi Bart,

  Ontzettend bedankt voor de tips. Had een week geleden de lege zwarte cartridge vervangen door een nieuwe. Deze had ik echter reeds een 8 maanden aangekocht. Na een weekje printte de HP de zwarte kleuren zo goed als niet meer en kreeg ik na het printen slechts een licht blauwige tekst welke zo goed als niet leesbaar was. Ik heb jouw tips opgevolgd en jawel, de printer werkt terug zoals het moet! Perfect uitgelegd in stappen hoe men tewerk moet gaan. Thanks!!!

 17. Harry says:

  Helemaal top Bart.
  Ik had het zelfde probleem als Gerrit. Een tijd geleden een tweetal inktpatronen (HP) gekocht. gisteren de tweede patroon geplaatst. Bij printen geen leesbare tekst. Na jouw stappenplan wel.

  Bedankt

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*