Printer herkent toner niet? Volg dit stappenplan!

Door , maandag 8 november 2021 om 11:24 - Algemeen | Doe-het-zelf

Heb je een (laser)printer waarvan het de toners opeens niet meer herkent? Een vervelend probleem, want je wilt natuurlijk gewoon kunnen printen. In dit artikel helpen we je met het oplossen van dit printerprobleem doormiddel van een stappenplan.

LET OP! Heeft jouw printer een inktcartridge? Lees dan hier ons stappenplan voor inktcartridges

(Waarschijnlijk heb je enkele van onderstaande stappen al geprobeerd. Maar voor de volledigheid adviseren wij elke stap alsnog te volgen tot dat het probleem verholpen is. Het kan wat vervelend/saai zijn, maar dit is de enige manier om alle problemen uit te sluiten.)

Foutmeldingen kunnen meerdere betekenissen hebben. De chip communiceert als het waren met de printer welke toner cartridge er in is geplaatst. Hij informeert welke kleur de toner is, of het een toner met normale- of hoge capaciteit is, hoe veel poeder inkt de toner nog over heeft om te printen en zorgt er voor dat de toner überhaupt compatibel is met je printer.

Op deze manier voorkom je dat de toner cassette in de verkeerde printer komt te zitten en dat je (fout)meldingen tegen komt zoals “Incompatibel toner” of “Toner ontbreekt.”

1) Krijg je waarschuwingsmelding voor niet-originele toners?

De meeste laserprinters geven een waarschuwing aan als je niet-originele toners in je printer installeert. Dit komt vaak voor bij huismerken, zoals de voordelige huismerk inkt van Inktweb.nl. Printermerken hebben namelijk het liefst dat je originele merk inkt of toners bij hen inkoopt. Wees dus niet gealarmeerd als je printer een melding aangeeft dat er “niet originele-” of “compatible” toners zijn geïnstalleerd.

Advies over namaakcartridges foutmelding.

Originele merk inktpatronen en toners kunnen vaak duurder uit komen met de hoeveelheid die je voor die prijs krijgt, maar ze kunnen je niet verplichten om alleen originele merk printer verbruiksartikelen aan te schaffen om te kunnen printen. Gelukkig kun je deze melding op de computer makkelijk weg klikken, en via je printer op “OK” of “Doorgaan” drukken waarna je de huismerktoners gewoon kunt gebruiken.

HP cartridge foutmelding

Over huismerk printer verbruiksartikelen gesproken, wist je dat Inktweb.nl wel liefst 2 jaar garantie op huismerk producten geeft? De Inktpatronen en toners van Inktweb.nl zijn van hoge kwaliteit, bevatten meer inkt dan originele merk inkt en gaan daardoor langer mee waardoor je ook nog eens voordeliger uit komt!

Klik hier om ons assortiment huismerk producten te bekijken.

2) Beschik je wel over de juiste toner?

Check eerst of je daadwerkelijk de juiste (huismerk) toner- of het juiste toner cassette nummer hebt die bij het merk en type van jouw printer hoort. Een toner die niet door de printer wordt ondersteund, wordt ook niet door je printer herkent.

Controleer of het nummer op de toner cassette, of op de doos van de toner, met de nummers voor jouw printer met elkaar overeen komen. Via Inktweb.nl kun je precies jouw merk printer opzoeken om te zien welke toners het apparaat ondersteunt. Komen de nummers overeen? Dan ligt het probleem dus hoogst waarschijnlijk ergens anders en kun je door naar de volgende stap.

3) Zijn alle beschermende materialen verwijderd?

Bovenkant van de toner.
Bovenkant van een toner met “pull label” (trek label.)
Zijkant van een toner.
Zijkant van een toner met “pull label” en sticker.

Nieuwe toners worden geleverd met beschermende stickers, labels, klepjes of tape die de openingen dekken om te voorkomen dat de inkt voortijdig uitdroogt. Hierbij kan je denken aan een “pull label” die uit de toner getrokken moet worden, of de beschermende klep die vaak over de afbeeldingdrum heen gaat. Het zou kunnen zijn dat je bent vergeten één van deze beschermingen er af te halen wat resulteert in het probleem dat je printer de toner niet herkent.

Toner met "pull tabs" (trekklipjes), bescherm klep en trek label.
Toner met “pull tabs” (trekklipjes), beschermende klep en trek label.

Deze materialen zijn meestal te herkennen aan hun felle kleuren. Trek deze eerst voorzichtig van de toners- en haal het klepje van de afbeeldingsdrum af voordat je de toner in je printer installeert.

4) Heb je de toner cassette op de juiste manier geplaatst?

Klikt de cassette goed vast als je hem installeert? Let er ook op dat je de toner kleuren wel op de juiste plek zet tijdens de installatie. Bijvoorbeeld de zwarte toner cassette op de plek voor zwart. Hetzelfde geldt voor de cyaan, magenta en gele toner cassettes.

5) Zit de chip op de toner wel recht?

Bij een scheve chip is er namelijk niet genoeg contact tussen de chip en de printer. Je kunt een chip vaak weer recht schuiven door het onderdeel voorzichtig aan te duwen. Haal desnoods de printer van het stroom af en haal de toners er weer uit. Plaats vervolgens alles weer terug, plug de printer weer in en probeer het opnieuw.

6) Zijn contacten tussen de toner, de printer en de chip wel schoon?

Zie je nog steeds dezelfde foutmelding voorbijkomen dat je printer de toner niet herkent? Controleer dan of de contactpunten tussen de toner en de printer vervuild zijn. Het kan namelijk zijn dat er viezigheid of stof op de chip zit waardoor de chip niet goed herkent wordt door je printer.

Chip van een toner.
De chip van een toner. (De kleur van de chip kan per merk verschillen.)

Zorg er voor dat de contactpunten (de koperkleurige platjes van de chip aan de zijkant of onderkant op de cassette) schoon zijn door er overheen te vegen met je vinger, een niet pluizend doekje of een wattenstaafje gedoopt in alcohol. Let op! dit is niet zonder risico. Als er een kras op de koperkleurige puntjes komt kan de toner niet meer worden gebruikt. Wees dus voorzichtig tijdens het schoonmaken!

7) Alles geprobeerd? Installeer je printer opnieuw!

Het zal je verbazen hoeveel problemen op te lossen zijn door de toner cassette opnieuw te installeren. Hoewel het overbodig klinkt, is het toch handig om deze stappen nogmaals volledig te ondernemen.

  1. Haal de toner uit de printer
  2. Sluit je computer af
  3. Ontkoppel de printer van de computer
  4. Ontkoppel de voedingskabel van de printer
  5. Verwijder de USB-kabel

Wacht enkele tellen, vervolgens kun je alles weer aansluiten en de toner opnieuw in de printer installeren. Controleer of de toner cassette goed vast zit (als je een “klik” hoort kun je dit bevestigen). Indien je printer een reset functie heeft, is dit ook het juiste moment om deze optie als extra mogelijkheid uit te voeren.

Heeft ons stappenplan je geholpen met het oplossen van je printer probleem? Laat het achter in de reactie!

Meer informatie:

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*