10 meest voorkomende printer problemen opgelost (1-4)

Door , donderdag 10 september 2015 om 21:37 - Tutorials

Printers kunnen een scala aan problemen veroorzaken. Ze verbruiken de inkt van je cartridge te snel, de kwaliteit van de uitdraai is niet goed, ze drukken af met een slakkengang of het papier loopt regelmatig vast. Sommige weigeren soms zelfs helemaal om af te drukken.

Gelukkig zijn veel van deze situaties oplosbaar. Hier op Inktweb.nl beschrijven we de 10 meest voorkomende problemen die je met de printer kunt hebben. We geven je tips hoe je deze problemen oplost en laten je weten wanneer het tijd is om de handdoek in de ring te gooien en de helpdesk van de fabrikant te bellen. Vandaag ontdek je tips 1 t/m 4.

1.     Printer problemen: Mijn printer wil niet printen

Als je printer geen foutmeldingen aangeeft controleer dan eerst of je printer nog steeds is aangesloten is via USB of kabel. Heb je een draadloos model? Check dan of de WIFI is ingeschakeld en je verbonden bent met het juiste netwerk.

De printer driver en software moeten op de computer waarmee je af wilt drukken worden geïnstalleerd. Het is mogelijk dat er een update moet worden gedaan. Controleer de download pagina van de fabrikant van de printer voor de nieuwste versie. Als het dan nog niet werkt, controleer dan de sectie probleemoplossing in de gebruikershandleiding van je printer. Indien nodig bel je de helpdesk van de printer fabrikant.

2.     Mijn printer zegt dat de cartridge bijna leeg is, maar ik kan nog steeds afdrukken. Zal ik?

Je hoeft je niet te haasten met het vervangen van je cartridges als je een low-inkt waarschuwing ziet. Bijna alle nieuwe printers hebben een soort van inktniveau indicator en deze zal een waarschuwing geven wanneer je inkt bijna op is. De nauwkeurigheid van deze waarschuwingen varieert sterk tussen fabrikanten en modellen.

De enige manier om te bepalen of je inkt echt op is, is door te blijven afdrukken na het zien van de waarschuwing. De afdrukkwaliteit zal vanzelf minder worden. Zodra je geen goede afdrukken meer krijgt dan is weet je dat het tijd is om de inktcartridges te vervangen.

Mocht je een grote print opdracht van vele pagina’s gaan afdrukken, verwissel dan wel alvast de cartridges bij de low-inkt waarschuwing. Dan weet je zeker dat de afdrukken er goed uitrollen.

3. Ik krijg een inkt-low melding, maar mijn cartridge zit nog vol

Een ink-low melding kan heel vervelend zijn vooral als je cartridge nog vol zit. Gelukkig is het niet moeilijk om dit probleem op te lossen. Het enige wat u nodig heeft is een zwarte marker of stift. Zie video voor uitleg.

4.     Ik kan niet afdrukken van mijn mobiele apparaat naar mijn printer

Zelfs al is je printer een wat ouder of geen WIFI model, je kunt waarschijnlijk wel vanaf een telefoon of tablet printen. Wat je er precies mee af kunt drukken hangt van je specifieke situatie af.

De meeste WIFI printers ondersteunen AirPrint, waarmee gebruikers van iOS-apparaten kunnen afdrukken (op voorwaarde dat zowel de iPhone, iPad of iPod en de printer op hetzelfde WIFI netwerk aangesloten zijn). Bijna alle grote printer merken hebben apps uitgebracht zodat de iPhone, iPad, Android toestellen en in sommige gevallen de Windows phone en Blackberry gebruikers kunnen afdrukken vanaf hun mobiele apparaten.

Je kunt afdrukken naar een printer zonder WIFI zolang je netwerk een draadloos toegangspunt heeft. Dit doe je met behulp van het installeren van een programma op een computer in het netwerk.

Sommige nieuwe draadloze printers ondersteunen afdrukken via WIFI direct, een protocol waarmee twee compatibele apparaten een directe draadloze verbinding maken zonder een draadloos toegangspunt. Veel nieuwe Android apparaten ondersteunen WIFI direct, iPhones vaak niet.

Sommige HP en Kodak printers ondersteunen afdrukken via de e-mail. In beide gevallen krijgt de printer een e-mailadres toegewezen en kun je bijlages vanuit je email direct afdrukken.

5.     WIFI afdrukken duurt te lang

Wanneer je je printer heel dicht bij je router plaatst dan versnelt dit de print tijd. Maar er zijn ook andere manier om de WIFI prestaties te verbeteren. Zorg ervoor dat je router geschikt is. Deze moet de firmware up-to-date hebben en voldoende kracht hebben. Je kunt een draadloze extender toevoegen om de prestaties van het afdrukken via WIFI te versnellen.

Meest voorkomende printer problemen

Lees hier 10 meest voorkomende printer problemen opgelost tips 5 tm 10.

About Berber Fierstra

Berber is content marketing expert bij berberfierstra.nl en als SEO-Copywriter verbonden aan Inktweb.nl. Ze heeft het geluk Gran Canaria haar thuis te noemen.

3 reacties

 1. Stefan Gulyas schreef:

  Geeft een printer met een USB-kabel minder storingen dan één die via de wifi werkt?

  • Youp schreef:

   Goedendag Stefan,

   Uiteraard is een printer verbonden via USB betrouwbaarder dan draadloos printen, maar de moderne printer zal niet snel het probleem zijn bij wi-fi printen;
   Dit ligt geheel aan het netwerk waarop u print. Als uw netwerkverbinding het vaak begeeft of traag is, zult u vaker storingen ondervinden bij het draadloos printen.
   Echter als uw internet verbinding goed werkt en verder geen problemen toont, zult u weinig storingen ondervinden.

   Wij hopen u genoeg geïnformeerd te hebben, en we zien u graag terug op http://inktweb.nl/

   Met vriendelijke groet
   Youp

 2. wil molenaar schreef:

  Printer geeft aan de kleur bijna op is en zwart nog niet.
  Bij afdrukken wordt echter alleen het gekleurde deel. afgedrukt.
  Hoe kan dat?

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*