Waarom is printer inkt zo duur?

Door , vrijdag 20 november 2020 om 17:06 - Algemeen

Het is geen nieuwtje dat printer inkt duur is. Zelfs sommige huismerk cartridges zijn prijzig. Waarom is dat zo?

Printerinkt. We hebben het allemaal nodig om onze documenten en foto’s te printen. Zelfs in de tijd dat we langzamerhand steeds meer digitaliseren blijven er alsnog redenen om printers in onze huishoudens te houden. Deze printers zijn relatief goedkoop in aanschaf… totdat je cartridges leeg zijn. Want dan betaal je de hoofdprijs. Als je de som maakt is printerinkt duurder per milliliter dan champagne, een Franse parfum of zelfs olie!

Printer inkt is duurder dan parfum. Waarom zit het dan niet in zo'n mooi doosje?
Printer inkt is duurder dan parfum. Waarom zit het dan niet in zo’n mooi doosje?
Bron: Celeste Watson – Behance

Waarom is inkt zo duur dan?

Consumenten en bedrijven geven jaarlijks miljarden uit aan printerinkt. Als het zo’n populair verbruiksartikel is, waarom kost het dan nogsteeds zo veel? Hier zijn drie redenen voor.

Allereerst, research en development. De printgiganten zoals HP en Canon stoppen jaarlijks miljarden in het ontwikkelen en onderzoeken van printerinkt om de beste printkwaliteit te garanderen. Deze investeringen moeten terugverdient worden, en natuurlijk wordt dat doorgespeeld op de prijs van de cartridges zelf.

Ten tweede moet de productieprijs van de printer worden terugverdient. Het is je vast wel eens opgevallen dat printers eigenlijk best goedkoop zijn om aan te schaffen. Zo heb je al een instapmodel HP printer voor €60. Zeer aantrekkelijk natuurlijk! Tot je je realiseert dat die printer zo’n €120 koste om te produceren. En wat heeft ook een printer van €60 nodig? Juist, cartridges! Het verlies van de printer wordt ook weer gecompenseerd met de hoge aanschafprijs van de inkt. Nu zijn er abonnementen die beloven dat je goedkoper uit bent op cartridges, zoals HP Instant Ink. Daar hebben we een vergelijking voor gemaakt die je hier kan teruglezen. Conclusie: Je betaald er juist meer voor!

En als laatst, heb je wel een andere keus? We moeten allemaal wel eens een keer printen. Al is het een kookrecept of een vakantiefoto, een printer is een apparaat wat in de meeste huishoudens terug te vinden is. En veel keuze heb je niet: kies je voor HP, Canon, Brother of Epson? Voor ieder van deze merken betaal je een hoofdprijs aan nieuwe cartridges.

Hoe bespaar ik geld op mijn printer inkt?

Daar hebben wij twee goede tips voor. Allereerst, print met een lettertype dat minder inkt gebruikt. Goede voorbeelden hiervan zijn het lettertype Ecofont en Gourmond. Ecofont is speciaal ontworpen om zo duurzaam mogelijk te printen door superkleine gaatjes in de letters in de letters te maken. Op deze manier hoeft je printer die kleine gaatjes niet op te vullen met inkt en bespaar je dus zo’n 20% inkt per letter!

Gourmond is een goed lettertype omdat het sterk lijkt op Times New Roman, echter gebruikt het dunnere lijnen. Op die manier bespaar je dus veel inkt. Het verschil tussen de twee lettertypen is moeilijk te zien! Meer informatie over inkt besparen met een ander lettertype vindt je in dit artikel.

De tweede tip is natuurlijk kiezen voor een huismerk compatible product! Met een véél lagere prijs per milliliter, een verbeterd productieproces en geen extra kosten om te compenseren zoals de fabricage van je printer. Met huismerk producten bespaar je tientallen euro’s. Een groot voordeel aan huismerk is dat de cartridges meestal ook beter gevuld zijn met inkt dan hun originele tegenhanger. Zo ben je dus nóg goedkoper uit!

Kies vandaag nog voor ons huismerk en sta versteld van de kwaliteit! Het enige verschil dat je merkt is in je portemonnee!

FLWR geld besparen inkt

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

3 reacties

 1. Ben schreef:

  ben altijd zeer tevreden geweest van een huismerk ook voor fotos’ geen problemen
  maar de laatste maanden kan ik geen mooie fotos’ meer afdrukken reden ??????
  Groeten Ben

  • Youp schreef:

   Goedendag Ben,

   Vervelend dat uw printer geen mooie foto’s meer afdrukt! Om u goed te kunnen helpen moet ik weten welke printer u heeft en wat er precies mis is met de foto’s die u print, zoals lelijke strepen.

   Ik hoor graag van u terug!
   Met vriendelijke groet,
   Youp – Inktweb.nl

 2. jhm schreef:

  geachte heer
  even onder uw aandacht brengen canon MP610 uit 2006 werkt nog,
  canon MG 5350 na net 2 jaar defect B200 storing nu meermaals gereinigd op de door u voorgestelde manier printplaat en de laatste reiniging zelfs met losgedraaide schroefjes van printplaat nogmaals onder warm water . HELAAS!!!! Zal dus nu een nieuwe printer worden en hopelijk gaat die dan wat langer mee.