10 meest voorkomende printer problemen opgelost (5-10)

Door , dinsdag 17 november 2020 om 15:13 - Tutorials

Printers kunnen een scala aan problemen veroorzaken. Ze verbruiken de inkt van je cartridge te snel, de kwaliteit van de uitdraai is niet goed, ze drukken af met een slakkengang of het papier loopt regelmatig vast. Sommige weigeren soms zelfs helemaal om af te drukken.

Eerder hebben we de eerste 5 meest voorkomende printer problemen opgelost. Dit artikel is het tweede deel.

5. Mijn printer is te langzaam

Sommige printers zijn cheeta’s en sommige zijn luiaards, maar het is mogelijk om een langzame printer een beetje te versnellen. Tenzij je een output van hoge kwaliteit voor een formeel verslag of iets dergelijks nodig hebt, kan printen in de conceptmodus (of een andere lage kwaliteit modus) het printen versnellen. Vermijd dubbelzijdig afdrukken, dit kan het printen aanzienlijk vertragen.

6. Het afdrukken kost te veel

Geloof het of niet, de kosten per afgedrukte pagina (op basis van inkt en toner cartridge kosten en opbrengsten) is in de afgelopen jaren afgenomen. Al is dat slechts een kleine troost voor iemand die momenteel weer online cartridges gaat kopen. Maar er zijn manieren om je inkt kosten te verlagen en op papier te besparen.

 1. De meest voor de hand liggende oplossing om kosten te besparen is het gebruiken van huismerk “compatible” cartridges in plaats van de originele van de fabrikant. Je bespaart soms tot wel 70% op cartridges als je voor een huismerk kiest! Hoewel huismerk cartridges goedkoper zijn, baren ze dezelfde kwaliteit als een originele cartridge. Daarnaast zijn ze vaak ook beter gevuld met inkt, waardoor je dus nóg voordeliger print! Ook op nl bieden wij het FLWR-huismerk aan. Topkwaliteit cartridges, grotere vulling, en 2 jaar garantie, voor een fractie van de prijs!
 2. Denk na voordat je afdrukt. Heb je het volledige document of slechts een pagina of twee nodig? Druk alleen de pagina’s af die je nodig hebt. Dit kun je gemakkelijk op je computer selecteren.
 3. Voor veel printers heb je de keuze tussen lagere capaciteit en hoge capaciteit inkt (of toner) cartridges. De cartridges met een hogere capaciteit kosten misschien ietsje meer, maar ze geven een hoger rendement (kunnen meer pagina’s afdrukken) en lagere kosten per afgedrukte pagina.
 4. Investeren in een goede printer kan ook veel kosten besparen. Lees: printer kopen? Zo kies je de juiste!

7. De afgedrukte tekst ziet er niet best uit

Printers variëren sterk in de kwaliteit van tekst afdrukken. Inkjet printers bieden over het algemeen tekstafdrukken die geschikt zijn voor thuis, op school of casual zakelijk gebruik. Terwijl de meeste lasers in staat zijn om een scherpe tekst af te drukken voor meer professioneel ogende documenten.

Maar ervan uitgaande dat je geleidelijk of plotseling een verslechtering in kwaliteit hebt gemerkt, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om het op te lossen.

Zorg ervoor dat je afdrukinstellingen correct zijn. Wil je scherpere tekst? Schakel je printer dan in naar een hogere kwaliteit modus (let op dat dit wel het afdrukken zal vertragen).

Bij laserprinters kan het ook aan de toner liggen. Verwijder de cartridge en schud deze een paar keer van links naar rechts. Vaak helpt dit de kwaliteit weer even vooruit, maar uiteindelijk zal de toner opraken en moet deze vervangen worden. Bij inkjets kun je het mondstuk reinigen en de printkop uitlijnen. Dit kun je starten vanuit het menu voor onderhoud van de printer.

Als bovenstaande niet helpt dan kun je proberen de cartridges te vervangen (en dan heb je waarschijnlijk een lage inkt waarschuwing gehad).

8. Mijn afgedrukte foto’s zien er slecht uit

Als je niet tevreden met je foto afdrukkwaliteit bent lees dan onze tips over zelf foto’s printen voor het thuis afdrukken van prachtige kwaliteit foto’s.

9. Mijn papier loopt steeds vast

Gelukkig komen papierstoringen bij de nieuwste printers minder vaak voor, maar het kan natuurlijk nog steeds wel gebeuren. Veruit de meest voorkomende oorzaak van vastgelopen papier komt door de papier uitlijning. Zorg ervoor dat je stapel papier goed in de lade ligt en voorkom dat je de lade te volstopt. Als dit het probleem niet oplost controleer dan de gebruiksaanwijzing van je printer of neem, indien nodig, contact met de klantenservice van je printer fabrikant op.

10. Mijn printer wil niet meer scannen

Als je multifunctionele printer niet meer wil scannen dan kan het zijn dat de scanner software niet meer up-to-date is. Installeer in dit geval opnieuw de software van je printer. Lost dit het probleem niet op? Raadpleeg dan de handleiding van je printer of neem contact met de klantenservice op. Het kan zijn dat de scanner zijn beste tijd heeft gehad en vervangen moet worden.

Meest voorkomende printer problemen opgelost

Zie jij graag nog meer printer problemen opgelost? Laat het ons weten en wie weet zie jij de gouden tip binnenkort terug op het blog van Inktweb.nl.

About Youp

Youp is via zijn marketing & communicatie opleiding bij Inktweb.nl terecht gekomen als stagiair, en werkt hedendaags full-time als content manager, grafisch designer en marketeer.

Laat een reactie achter

Bedankt voor het achterlaten van een reactie, we waarderen het zeer! Houd er rekening mee dat opmerkingen worden gemodereerd en

rel="nofollow"
in gebruik is. Dus, gebruik géén spammy trefwoord of domeinnaam als uw 'naam' — dit zal verwijderd worden. Laten we in plaats daarvan een persoonlijk en zinvol gesprek houden. Bedankt!

*

47 reacties

 1. Elly van Biene schreef:

  Mijn HP 7520 Photosmart geeft na het vervangen van de inktpatronen steeds aan dat de printkop ontbreekt. Ik heb alles geprobeerd, maar hij gaat het niet meer doen. Ik kan ook niet meer in der display komen. Die tekst over de printkop blijft er op staan en de printer reageert nergens op.

 2. Ulkeman schreef:

  Ik heb een Epson ecotank. Bij het bijvullen van de inkt kan ik wel de kleuren bijvullen maar niet de zwart. Ik heb al van alles geprobeerd.

  Wat doe ik verkeerd of is er iets kapot?

 3. G.H.T. van Pol schreef:

  De printer reageert niet op mijn printopdracht !
  Kabels zijn goed aangesloten !
  Ik heb gisteren een nieuw modem ontvangen van KPN heb internetverbinding !
  Heeft het modem iets te maken met het feit dat de printer niet reageert ?

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Goedendag G.H.T, doordat er een nieuwe modem is geïnstalleerd, moeten alle apparaten opnieuw aangesloten worden op het netwerk. U moet dus ook de printer opnieuw aansluiten op uw netwerk.

 4. andy schreef:

  Hallo Youp, mijn brother printer HL 1110 doet het niet goed. Het papier vouwt dubbel aan de rand en komt er scheef uit. De tekst staat ook scheef op het papier, al leg ik het papier recht in de bak. Hoe komt dit? Wat te doen?

  • Hallo Andy,

   Als dit gebeurt zit er waarschijnlijk wat verkeerd of is er iets kapot aan de binnenkant van de printer. Dit zal ervoor zorgen dat
   het papier scheef gaat staan en de tekst er niet recht uit komt.

   Met vriendelijke groet,

   Joël van der Hurk

 5. Paul schreef:

  Mijn HP printer veroorzaakte kortsluiting. Betekent dat ik een nieuwe printer nodig heb?

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Hi Paul, in principe heeft de printer zelf een mechanisme in de stroomtoevoer die kortsluiting moet tegengaan. Meestal wordt kortsluiting veroorzaakt door de kabel van de printer zelf. Gelukkig zijn deze gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen. Als u uw printertype Googled met daarachter kabel kunt u er gemakkelijk een bestellen. De printer zou dan weer naar behoren moeten werken, mits de kortsluiting de printer heeft beschadigd.

 6. priscilla schreef:

  hallo,

  ik heb net een nieuwe hp deskjet van de 2700 series gekocht,
  maar vanaf mijn laptop pakt hij helemaal geen zwarte inkt, als ik bijvoorbeeld een word bestand wil printen. vanaf mijn telefoon print hij wel maar in heel slechte kwaliteit. de inkt die er in zit is de bij geleverde inkt.

  heeft u tips?

 7. Chiel schreef:

  Mijn Epson 5105 print nog wel maar het bedieningspaneel werkt niet meer. Zelfs de aan/uit knop reageert niet. Heb de stroom er al af gehad maar helpt ook niet. Er moeten nieuwe cartridges in maar dat lukt niet zonder bediening.
  Hoe is dit probleem op te lossen?

 8. hans kabel schreef:

  mijn canon printer MG 5750 print meerdere keren dezelfde pagina terwijl ki maar opdracht geeft voor 1.

 9. Yvon van Baalen schreef:

  Goedemorgen,
  Mijn printer geeft juist níet aan dat de cartridge(s) leeg zijn maar aan de prints te zien is er echt wel een vrijwel leeg. Hoe kan ik de meldingen over de inktniveaus weer op mijn laptop krijgen? Het is een HP C5300.

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Hi Yvon, bedankt voor uw reactie. Om de inktniveau’s op uw laptop te zien, kunt u de HP Smart app downloaden. Dat kan via deze link: https://www.hpsmart.com/nl/nl . Het programma detecteert automatisch de aangesloten HP printer.
   Ik verneem graag of het gelukt is!

 10. Leo van Houtven schreef:

  Ik wil nu iets afprinten maar mijn vorige afprint komt steeds terug .kunnen jullie mij zeggen hoe ik mijnvorige afprit verwijder zodat ik mijn nieuwe print kan afprinten

  • Youp | Inktweb.nl schreef:

   Dag Leo, als u op een Windows PC zit, kunt u de printerwachtrij openen door rechtsonderaan (links van de tijd en datum) op het printericoontje te dubbelklikken. Het kan zijn dat dit icoon verstopt zit. U moet dan op het pijltje klikken dat naar boven wijst. Nadat u het icoon heeft aangeklikt, zal er een nieuw schermpje openen waarin u al uw afdruktaken ziet staan. Als het goed is ziet u de boosdoener er ook tussen staan. Als u met uw rechtermuisknop op dit document klikt, kunt u hier kiezen voor “annuleren”. Laat even weten of dit gelukt is!

 11. C.Sies schreef:

  Op mijn printen val een stukje van de linkerkant weg. Mijn printer is de HP 2632

 12. Dick schreef:

  Help,

  Bij hard reset van HP printer c5180 blijft bij opstarten het scherm hangen bij het HP logo en blijft verder hangen.

  Mvg.

  Dick.

  • Youp schreef:

   Hi Dick, dat is zeer vreemd. Waarschijnlijk is de printer van slag geraakt. Heeft u al geprobeerd om de printer van het stroom af te halen? Als dit niet werkt, zult u de printer naar een computerwinkel moeten brengen voor onderzoek.

 13. H Dorenbos schreef:

  Hallo mijn canon pixma 25505 printer print niet, hij staat ook niet in contact met nwe laptop terwijl alles aangesloten is. Hij kan alleen maar scannen en niet printen. Graag jullie hulp!

 14. Chantal schreef:

  Hallo, ik heb een HP Office Jet 3833 (tweedehands) aangekocht en heb met wat moeite het toestel kunnen koppelen aan mijn laptop. Ik ben helemaal niet sterk in die dingen :-

  Ik probeer nu een test-print te maken maar dat lukt niet. De printer werkt normaal gezien met twee inktpatronen (kleur en zwart). Er zit nog één patroon in (kleur). Zou dit de reden zijn waarom de printer niet reageert ?

  Groetjes,
  Chantal

 15. R. Koch schreef:

  Printer: HP photosmart 5520
  Hij print niet meer met zwart, geeft wel goed inktniveau aan en geen storingen. Heb de printkoppen eindeloos gereinigd, nieuwe cartridges erin, maar niets helpt.

  • Allon schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Voordat u verder gaat met de methode hieronder kunt u misschien eerst controleren of u de sticker van de nieuwe inktcartridges heeft verwijderd. Daarnaast kunt u checken of er überhaupt inkt vloeit op een tissue. Soms kan het zijn dat iets simpels, zoals een sticker die nog over de printkop geplakt is, het probleem meestal veroorzaakt.
   Heeft u alles nagelopen maar vertoont uw printer nog steeds hetzelfde probleem? Dan raad ik aan dat u het stappenplan doorleest uit de blog die ik hieronder heb toegevoegd.
   U zou eventueel ook meteen een reset bij uw printer uit kunnen voeren.
   https://www.inktweb.nl/blog/printer-herkent-cartridge-niet-volg-dit-stappenplan/

 16. Martine Bekaert schreef:

  beste,

  de printer vermeld steeds “papier op” terwijl er papier inzit. Niet te veel, normaal wit papier.
  Reiniging van de geleiders is ondertussen ook uitgevoerd, zonder resultaat.
  kan u mij helpen aub?
  Martine

  • Youp schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Ik raad aan dat u even het papier toevoer leeghaalt en goed kijkt of u er ergens wat papier vastzit. Het lijkt erop dat de sensor die het papier meet niet goed contact maakt met de lading.

 17. Loes schreef:

  Epson WF-7719/ WF-7720:
  Bij het afdrukken krijg ik de melding: automatisch afdrukken is geblokkeerd voor deze website.
  Graag uw oplossing.
  Bedankt alvast

  • Youp schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Sommige websites hebben inderdaad geen mogelijkheid om rechtstreeks af te drukken. Bijvoorbeeld de website van uw bank wegens beveiligingsredenen. Als u dit toch per se moet doen, kunt u een screenshot maken van de pagina. Deze kunt u dan wel afdrukken.

 18. mik schreef:

  Als ik een pdf wil afdrukken komt een deel van de tekst aan de rechterkant en soms onderkant niet op papier. Alsof het papier kleiner is dan pagina op scherm. Dit is zeer vervelend bij belangrijke papieren als qr of andere codes niet volledig zijn.
  Ik heb een hp envy 4520 die verder goed bevalt.

  • Youp schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Zoals ik het zo hoor wordt de pdf niet goed uitgelijnd wanneer u een afdruk maakt. Dit past u aan in het printoverzicht voordat u de opdracht naar de printer stuurt. Bekijk alle instellingen goed door, en u zult waarschijnlijk een optie vinden in de richting van “Afdrukformaat”. Zorg dat deze op “Passend” o.i.d. staat.

 19. Heinz Jacobs schreef:

  Ik wil uit outlook office een bestaande lijst met contacten uitprinten (68 contacten)
  Mijn printer (HP office jet pro) print echter telkens enkel de 11 eerste contacten uit
  (de hele contactgroep is geselecteerd / zichtbaar)
  Ik krijg dit niet aangepast

  Ander voorbeeld
  Ik had een lettercode (2 letters + 2 cijfers) geselecteerd om liggend zo groot mogelijk uit te printen
  Het printvoorbeeld toont de hele code.
  toch print de printer slechts een deel (eerste letter plus een deel van de 2e letter)
  ook hier hetzelfde probleem

  • Youp schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Bij het printoverzicht, voordat u de print uitvoert is het mogelijk om de marges en grootte van het afdrukresultaat aan te passen. Heeft u al gekeken naar die instellingen?

 20. Karel Huiskens schreef:

  Mijn scanner-printer HP Officejet 5740 maakt tijdens het printer een fors lawaai.
  Door mij is alles nagekeken:
  geen restant papier
  de aandrijfrollen zijn schoon
  draaiende onderdelen gesmeerd met W40
  invoer papier is correct
  Wat moet ik doen om dit apparaat weer rustiger te laten afprinten zoals destijds toen ik hem kocht?
  Mag ik u bedanken voor uw snelle advies en reactie,

  • Youp schreef:

   Bedankt voor uw reactie. Kunt u aangeven of dit geluid voortkomt wanneer de printer het papier pakt, of wanneer daadwerkelijk de afdruk wordt uitgevoerd? Het kan zijn dat de printkop, wanneer deze heen en weer gaat over het papier om de inkt aan te brengen misschien niet helemaal lekker loopt. Ik raad aan om deze band nog even goed de oliën.

 21. Nicole schreef:

  MIjn printer geeft aan…. Printer onderbroken en alle documenten blijven in de wachtrij staan.

  ik krijg het niet opgelost. Ook niet na een aantal keren opnieuw opogestart te hebben. De printer en de laptop allebei. Hij werkt via wifi.

  Kan alle documenten die geprint moeten worden in de wachtrij zien. Ook als ik ze verwijder en dan opnieuw opdracht geef krijg ik hetzelfde.

  Heb een hp deskjet 2540.

  Groeten, Nicole

 22. Sonja schreef:

  Ik heb een Epson xp-3105 gekocht en alles goed aangesloten, mijn computer is Windows 10 maar hij wil niet de gewenste documenten afdrukken maar een letter en de rest word niet afgedrukt wat is het probleem weet het zelf ook niet meer.
  Mijn vorige printer een canon deed hetzelfde wat moet ik doen .

 23. Mijn printer TS 5055…
  Ondersteunend code 1240
  Staat vermeld

  Bedieningspanel gesloten.
  Open het bedieningspanel en schuif de uitvoerlade uit .
  !!!

  Maar niks helpt …

 24. Ann schreef:

  Mijn HP printer print blanco pagina’s af. Heb al vanalles geprobeerd. Ben ten einde raad. Mvg Ann.

  • Youp schreef:

   Goedendag,

   Welk model printer heeft u? Heeft u al gekeken of uw cartridges goed in de printer zijn geklikt, en of deze nog inkt bevatten? Wellicht zijn uw cartridges verstopt. Ik raadt aan dat u de stappen in het volgende artikel volgt om hopelijk zo het probleem op te lossen:

   Ik hoor graag van u terug.
   Met vriendelijke groet,
   Youp – Inktweb.nl

 25. Hans schreef:

  Ik wil mijn printer Canon MF8180C middels WiFi koppelen maar de printer reageert niet. Mac ziet de printer wel kan gewoon meekijken naar de status van het printen.

 26. corinne Claes schreef:

  Mijn printer HP weigert foto’s af te printen op fotopapier sedert ik de vervangcartridges “Ink & Print” van Action gebruik (AC-H640). Wat kan ik hier aan verhelpen ??